Mads Gilbert: - Jeg opplevde intervjuet som et overfall

Dansk programleder grillet legen Mads Gilbert for hans palestinasympati. Nå raser seerne mot journalisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske legen Mads Gilbert har blitt hyllet verden over for sin innsats i Palestina, hvor han i løpet av de siste fem åra ved flere anledninger har bistått med legehjelp på Shifasykehuset i Gaza.

Under et dansk TV-intervju i programmet «Deadline» som ble sendt på DR2, lørdag, var det en annen tone som skulle møte ham.

Den danske programlederen Martin Krasnik åpnet intervjuet som utartet til en amper debatt mellom de to, med å konfrontere Gilbert med hans holdninger til Palestina-Israel konflikten som har blitt sitert i internasjonale medier verden over.

«Han sier Israel helt bevisst angriper kvinner og barn og at Israel begår folkemord. Er Mads Gilbert politiker eller lege?»

Slik introduseres Gilbert for så å bli stilt til veggs med det samme spørsmålet gjentatte ganger:

- Du sier at Israel bevisst sikter etter sivile, særlig kvinner og barn. Hvor har du det fra?

- Det sier jeg ikke. Jeg sier at når man så hemningsløst bomber et område hvor gjennomsnittsalderen er 17,6 år, og det ikke finnes noen steder å flykte, når man bomber bolighus, skoler og sykehus, så vet man at man også bomber sivile, sier Gilbert.

Han trekker videre frem at også FN har protestert kraftig mot at Israel bomber FN-skoler, hvor sivile søker tilflukt. Da svarer den danske journalisten at det er «merkelig» at Gilbert ensidig kritiserer Israel, når FN også kritiserer Hamas for å bruke skoler til å gjemme raketter i.

- Det skal selvfølgelig ingen gjøre, Jeg støtter ikke Hamas, PLO eller Fatah. Jeg støtter det palestinske folket, svarer Gilbert.

«Misbrukt av terrororganisasjon» Journalisten påstår videre at Gilbert har blitt misbrukt av en terrororganisasjon, ettersom flere internasjonale medier skriver at sykehuset han jobber på er brukt som et hovedkvarter for Hamas-ledelsen.

Gilbert svarer at han aldri har opplevd dette og krever at Krasnik finner bedre bevis for sin påstand.

Krasnik fortsetter intervjuet med å kreve en forklaring på hvorfor Gilbert anser Israel som en terrorstat, og ikke Hamas.

- På den ene siden sier du at du er imot terror, men du nekter å kalle Hamas for en terrororganisasjon. Det er den dobbeltmoralen jeg stiller spørsmål ved, sier journalisten, og slik fortsetter den krasse ordutvekslingen.

Skjult agenda I etterkant av intervjuet har Martin Krasnik fått sterk kritikk fra danske seere for sin krasse intervjustil. Og mange trekker fram hans jødiske bakgrunn, til tross for at han selv erklærer seg ikke-religiøs, rapporterer danske DR.

Mads Gilbert stiller seg også svært kritisk til intervjuet og sier til Dagbladet at han opplevde det hele som et overfall.

- DR maste om et intervju med meg, men ga meg aldri informasjon om at det skulle være en type «hard talk». Rett før vi gikk på luften ga de meg beskjed om at intervjuet skulle være litt «hordt». Dette var en uforberedt taktikk fra DR sin side.

Journalistisk sjef for «Deadline», Heidi Robdrup, sier til Dagbladet at de beklager det dersom Gilbert ikke følte seg tilstrekkelig informert om hvilket format «Deadline» er.

- Vi hadde ingen skjult agenda, programleder Martin Krasnik brukte akkurat den samme intervjuteknikken som han gjør med alle sine intervjuobjekter: I kritisk opposisjon til sin gjest.

«Pro-israelsk og agressiv presse» Mads Gilbert mener han slettes ikke har problemer med at programlederen er kritisk, men at det var den agressive og avbrytende stilen han ikke var komfortabel med.

- Men det er klart, min oppgave er å håndtere alle typer medier. Også presse som er pro-israelsk og aggressiv. Det hele minnet mer om Fox News enn en statskanal.

- Hva mener du med det?

- Det finnes medier som er så enøyde at de mister sin journalistiske integritet og troverdighet. Programlederen viser også et videoinnslag som han bruker som sannhetsbevis på at Hamas bruker palestinere som menneskelig skjold. Jeg har ingen sjanse til å sjekke autensiteten på dette klippet, eller å verifisere om dette er sant.

- Jeg har sendt et skriftlig krav om kildebeskrivelse av det innslaget som ble brukt under sendinga. Jeg har fått henvendelser av arabiske dansker som sier at saken er oversatt feil.

«Nødvendig dokumentasjon» Robdrup tar avstand fra at klippet er feil oversatt og mener det var et virkemiddel som ble brukt for å dokumentere en viktig sannhet i debatten.

- Klippet viser en talsmann fra Hamas som uttrykker støtte til bruken av menneskeskjold i Gaza og var dermed en nødvendig dokumentasjon på at praksisen finner sted.

Hun forteller videre at oversettelsen er gjort av en profesjonell tolk, med arabisk som morsmål og røtter i Palestina.

- Jeg kan derfor ikke kjenne meg igjen i at vi har sitert feil, sier hun til Dagbladet.

I etterkant av intervjuet har rundt 3000 mennesker signert en elektronisk underskriftskampanje mot at Martin Krasnik og andre navngitte journalister skal dekke Gaza-konflikten på grunn av deres jødiske bakgrunn, melder DR.

Mads Gilbert hevder i likhet med flere av de danske seerne at Krasnik har en agenda med sine intervjuer.

- Han støtter Israel, og de som gjør det forsøker å få fokus bort fra det som er fakta. Det gjør Krasnik ved å fylle inn tåke gjennom sine «skitne metoder».

Krasnik svarer på kritikken i et lengre intervju med DR hvor han sier at går like hardt ut mot israelske gjester som alle andre.

- Denne typen motivforskning skal man tenke grundig over, jeg er like kritisk til alle mine kilder.

Se hele intervjuet med Mads Gilbert her.