Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mads Gilberts sykehusdirektør har sendt helseministeren brev med bønn om Israel-hjelp

- Jeg har aldri tidligere opplevd at helsearbeidere i humanitært arbeid blir nektet kontakt med pasientene.

BER OM HJELP: Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ber helseminister Bent Høie komme på banen etter at Israel har nektet Mads Gilbert innreise i Gaza. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BER OM HJELP: Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ber helseminister Bent Høie komme på banen etter at Israel har nektet Mads Gilbert innreise i Gaza. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er bekymret over at Israel har nektet hans klinikkoverlege Mads Gilbert innreise i Gaza.

Derfor har sykehusdirektøren skrevet brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor han ber helseminister Bent Høie om hjelp.

- Det er ikke bare personen Mads Gilbert, men også UNN som er nektet innreise. Dette vil bety at noen pasienter vil få dårligere behandling enn de ellers ville ha fått, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Nektet i oktober I brevet gjør han rede for hvordan Mads Gilbert 1.10 2014 ble nektet innreise i Gaza ved den israelske grensestasjonen Erez.

- Han hadde gyldige norske reisedokumenter, formell invitasjon fra det palestinske helseministeriet og anbefaling fra meg. I tillegg hadde han israelsk tillatelse for multiple innreiser til Gaza med gyldighet til november 2014. Han skulle arbeide videre med å følge opp krigsskadde, videreutvikle etterutdanningsprogram og organisere videre forskningsaktivitet i samarbeid med palestinske helsemyndigheter, skriver sykehusdirektøren.

Videre skriver UNN-direktøren at israelske myndigheter har som begrunnelse oppgitt «Security grounds from security authorities» for innreisenekten.

UNN har gjennom mange år drevet medisinsk bistands- og solidaritetsarbeid i samarbeid med palestinske helsemyndigheter i de okkuperte palestinske områdene.

- Vi har fra 1980-tallet hatt faglige utvekslingsprogrammer og sendt våre fagfolk på kriseteam i konfliktsituasjoner for å avhjelpe akutte medisinske problemer. Gjennom de siste årene har vi gradvis også bygget felles faglig forskningsvirksomhet gjennom deltakelse i forskningsnettverket Lancet-Palestine Health Alliance. Den pågående forskningen rundt traumatisk amputerte i Gaza er en viktig del av denne forskningsvirksomheten, skriver Tor Ingebrigtsen og utdyper:

- Uforståelig og uakseptabelt - Å nekte innreise for etterspurt fagmedisinsk spesialpersonell til områder med uttalte og udekkete medisinske behov er etter vår mening uforståelig og uakseptabelt. I dette tilfellet skjer det i et område, Gaza, der staten Israel har uinnskrenket grensekontroll og kontrollerer en sivilbefolkning som samtidig har store og udekkete medisinske behov.

Sykehus-direktøren avviser at Gilbert skal være noen sikkerhetsrisiko.

- Jeg er svært bekymret for en utvikling der medisinske team og enkeltpersoner nektes adgang til befolkningsgrupper som har behov for ekstern medisinsk støtte i nødssituasjoner. Det finnes etter min mening ingen dokumentasjon på at overlege Gilbert representerer noen sikkerhetsrisiko gjennom sitt langvarige medisinske arbeid i Gazas helsevesen, sier Ingebrigtsen.

Derfor ber han nå norske myndigheter om å ta affære.

- Jeg ber departementet ta initiativ for å avklare den konkrete problemstillingen med sikte på at fagpersonell fra Universitetssykehuset Nord-Norge HF igjen kan fortsette sitt langsiktige medisinske arbeid i samarbeid med palestinsk helsevesen i okkuperte palestinske områder inklusive Gaza.

- Jeg har aldri tidligere opplevd at helsearbeidere i humanitært arbeid blir nektet kontakt med pasientene, sier Tor Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det er utenriksministeren som er den ansvarlige statsråd for spørsmål relatert til innreise til de palestinske områdene. Jeg vil derfor videresende brevet til Utenriksdepartementet, sier helseminister Bent Høie.

FIKK BREV: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har fått brev med bønn om hjelp fra Mads Gilberts sykehusdirektør. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FIKK BREV: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har fått brev med bønn om hjelp fra Mads Gilberts sykehusdirektør. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media