Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Madsen anker straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet

Peter Madsen anker kun straffeutmålingen i saken hvor han ble dømt for drap og mishandling.

LIVSTID: I slutten av april ble Peter Madsen dømt for drapet på Kim Wall. Han anket dommen på stedet. Foto: AFP / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUT
LIVSTID: I slutten av april ble Peter Madsen dømt for drapet på Kim Wall. Han anket dommen på stedet. Foto: AFP / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25. april ble den danske oppfinneren Peter Madsen dømt til fengsel på livstid for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. I tillegg ble han dømt for seksuell mishandling og likskjending.

Dommen på livsvarig fengsel var enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Madsen anket dommen på stedet, og mandag ble det kjent at han velger å anke straffeutmålingen. Selve skyldsprøsmålet blir ikke anket, opplyser statsadvokaten i København på Twitter mandag.

Madsen vil med andre ord ikke formelt bestride skyldspørsmålet.

Overraskende

Påtalemyndigheten står fast ved tingrettens dom på livstid, men Madsen krever mildere straff. Derfor vil anken bare behandle straffens omfang og ikke ta opp spørsmålet om Madsen er skyldig eller ikke, forteller statsadvokaten i København i dag, ifølge den svenske avisa Expressen.

MADSEN: En tegning av Peter Madsen under domsavsigelsen i København i april. Foto: Anne Gyrithe Schütt / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix
MADSEN: En tegning av Peter Madsen under domsavsigelsen i København i april. Foto: Anne Gyrithe Schütt / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix Vis mer

Det er ikke bestemt når saken skal tas opp igjen.

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark, og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter 12 år.

En formildelse av straffen kan enten være en forvaringsdom, eller en tidsbegrenset straff, skriver den danske avisa BT.

Nyheten om at Madsen har valgt å ikke anke skyldspørsmålet kommer som en overraskelse.

Helt siden ubåtkapteinen ble reddet i land etter at ubåten «Nautilus» sank til havets bunn 11. august i fjor, har Madsen hevdet at han var uskyldig i drapet på Kim Wall.

Endret forklaringene

Madsen har forsøkt å forklare sin uskyld ved bruk av stadig skiftende forklaringer om hva som skulle ha skjedd.

Først forklarte Madsen at han satte av Wall på Refshaleøyen på kvelden den 10. august i fjor. Deretter endret han forklaring til at hun døde i ubåten, etter at hun pådro seg et kraniebrudd da hun fikk ei luke i hodet. Da Walls hode ble funnet, og det viste seg at det ikke hadde noen tegn på brudd, skiftet Madsen igjen forklaring, og sa at hun døde som følge av kullosforgiftning.

Deretter erkjente han også at han hadde partert henne med en sag og dumpet kroppsdelene i sjøen.

Det var også denne siste forklaringen han holdt fast ved da rettssaken mot ham startet opp 8. mars i år.

Mandagens nyhet tyder imidlertid på at Madsen har gitt opp håpet om å kunne overbevise rettssystemet om at han er uskyldig.

«Seksuelt avvikende»

I den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen, konkluderes det blant annet med at han er «pervers og svært seksuelt avvikende».

Andre konklusjoner fra Rettsmedisinsk klinikk i København om 47-åringen er:

  • Patologisk løgner, som fremstår som høyst utroverdig
  • Velbegavet, ikke psykotisk
  • Har en svært avvikende personlighet
  • Har narsissistiske trekk
  • Har psykopatiske trekk
  • Glatt, med overfladisk sjarm
  • Følelseshemmet
  • Har en alvorlig mangel på anger og skyldfølelse

- Dette er et karakterdrap. Dette er en samling av alle de moralske, nedrige trekkene ved et menneske en kan tenke seg, sa psykologspesialist Pål Grøndahl, som selv har vært i Københavns byrett og sett Madsen under rettsforhandlingene, til Dagbladet forrige måned.

- Kan man leve som et normalt menneske med alle disse trekkene?

- Ja, og Madsen er en begavet mann, og har skjønt at det er noe man viser resten av verden og annet man ikke viser. Men etter å ha vært i retten satt jeg igjen og lurte på hva som hadde holdt ham i sjakk, mer enn hva som hadde drevet ham, sa Grøndahl videre.

Dagbladet kommer med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling