Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Kim Wall:

Madsen-sponsor står fram: - Han kan finne på de merkeligste ting for å få pressens oppmerksomhet

På torsdag starter rettssaken mot ubåtkapteinen, som trolig vil forklare seg for dommerne.

TILTALT: Peter Madsen (47) står tiltalt for overlagt drap på Kim Wall (30). Påtalemyndighetene har lagt ned påstand om livsstid i fengsel for 47-åringen, som selv nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: Bax Lindhardt / AFP / Scanpix
TILTALT: Peter Madsen (47) står tiltalt for overlagt drap på Kim Wall (30). Påtalemyndighetene har lagt ned påstand om livsstid i fengsel for 47-åringen, som selv nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: Bax Lindhardt / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om fire dager starter rettssaken mot den danske ubåt- og rakettbyggeren, Peter Madsen (47) i København.

Madsen står tiltalt for drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30), og påtalemyndighetene mener drapet fant sted om bord i ubåten «Nautilus» kvelden/natta 10./11 august i fjor.

Madsen nekter straffskyld etter tiltalen, og det er mye som tyder på at 47-åringen vil forklare seg for retten:

- Jeg er ganske overbevist om at min klient vil uttale seg i saken. Jeg har ikke fått inntrykk av annet. Han har fortsatt stor interesse av at saken blir fullt ut belyst, sier hans forsvarer, advokat Betina Hald Engmark til BT.

Finansierte Madsen

I tida før pågripelsen i fjor høst, holdt Madsen til på Refshaleøen, i Københavns Havn.

Her hadde han et verksted der han blant annet bygget ubåter.

Madsen har i mange år vært et kjent navn i Danmark. Det er både laget dokumentarfilm og skrevet bok om mannen, som hadde ambisjoner om å sende en hjemmelaget rakett ut i rommet.

For å finansiere de ulike prosjektene benyttet 47-åringen seg av ulike former for sponsorer, og en av dem som ga Madsen en større mengde midler, er den danske forretningsmannen Lars Hastrup.

Han forteller danske BT at han over en periode på ti år støttet den drapstiltalte 47-åringen med rundt 100 000 danske kroner.

VERKSTED: Peter Madsen mekket på sine ubåter i dette verkstedet på Refshaleøen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
VERKSTED: Peter Madsen mekket på sine ubåter i dette verkstedet på Refshaleøen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Reklamestunt

Hastrup sier at han først trodde Madsen gjorde et reklamestunt da ubåten hans ble meldt savnet den natta Kim Wall forsvant.

- Han kan finne på de merkeligste ting for å få pressens oppmerksomhet, sier Hastrup til BT.

Derfor trodde han også på Madsens første forklaring om at han hadde satt av Wall i ei havn i København kvelden 10. august, sier han videre.

- Men så begynte jeg å tvile. Det gikk en ukes tid, fortsetter forretningsmannen.

- Helt sykt

Dansk politi og påtalemyndigheter mener Wall ble mishandlet mens hun satt fastbundet i ubåten «Nautilus» kvelden/natta 10./11. august i fjor.

De mener drapet var planlagt.

Hastrup sier til BT at han blir trist av å tenke på saken.

ÅSTED: Dansk politi og påtalemyndigheter mener Kim Wall ble drept i ubåten «Nautilus UC3». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ÅSTED: Dansk politi og påtalemyndigheter mener Kim Wall ble drept i ubåten «Nautilus UC3». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det må ha klikket for ham. Det er jo helt sykt, sier han, men tilføyer også:

- Det er som han er et helt annet menneske.

Tiltalen mot Madsen beskriver et drap som er så grotesk at mange medier har valgt å omskrive eller droppe detaljer fra den, og Dagbladet gjør også det.

Påtalemyndighetene mener Madsen festet strips og stropper rundt hodet, beina og armene til Wall, og mens hun satt fastspent slik, skal han deretter, uvisst hvor lenge, ha slått henne, stikket og snittet henne med kniv.

Madsens forklaringer

Peter Madsen har hele tiden nektet straffskyld etter tiltalen. Samtidig har han i tida etter pågripelsen justert på forklaring sin om hva han mener skjedde med Wall.

Da han ble reddet i land 11. august i fjor, etter at ubåten hans hadde sunket, sa han at han hadde sluppet av Wall på en brygge i København kvelden i forveien.

I det første fengslingsmøtet samme dag endret han forklaring og sa at hun likevel døde om bord i «Nautilus», etter at hun ved et uhell hadde fått ei luke i hodet.

I oktober opplyste politiet at Madsen nok en gang hadde endret forklaringen, og i avhør sagt at Wall døde av kullosforgiftning, mens han selv var oppe på dekket.

Etterforskningsleder Jens Møller uttalte da også til pressen at Madsen hadde erkjent at han like etterpå delte opp liket og kastet det i vannet.

- Påvirket

Ifølge sin forsvarer advokat Betina Hald Engmark har Madsen sagt at parteringen var en panikkhandling.

Hun sier også at han reagerte på tiltalen da han fikk den opplest.

- Han er ganske undrende til formuleringene i tiltalen, og er selvfølgelig påvirket av det. Han er svært påvirket av hele situasjonen, og påstandene påtalemyndighetene kommer med, sier advokaten til dansk presse.

Det er satt av 12 dager til rettssaken, og dom er ventet den 25. april.

Dagbladet vil følge saken.​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!