Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Madsens forsvarer ber om seks måneders fengsel

Forsvareren krever at Madsen frifinnes for punktet om drap i tiltalen.

LIVSVARIG FENGSEL: Mandag morgen startet det nest siste rettsmøtet i saken mot Peter Madsen. Før lunsj ba påtalemyndigheten om livsvarig fengsel. Nå skal forsvarer Betina Hald Engmark starte sin prosedyre. Foto: Scanpix Denmark/Ida Marie Odgaard/via REUTERS
LIVSVARIG FENGSEL: Mandag morgen startet det nest siste rettsmøtet i saken mot Peter Madsen. Før lunsj ba påtalemyndigheten om livsvarig fengsel. Nå skal forsvarer Betina Hald Engmark starte sin prosedyre. Foto: Scanpix Denmark/Ida Marie Odgaard/via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen startet det nest siste rettsmøtet i saken mot danske Peter Madsen, som er tiltalt for overlagt drap, seksuelle overgrep og likskjending av den svenske journalisten Kim Wall.

Forsvarer Betina Hald Engmark mener Peter Madsen må dømmes til en «meget kort fengselsstraff».

- Han kan ikke dømmes til mer enn rundt seks måneders fengsel. Han kunne blitt dømt for uaktsomt drap, men det er det ikke tatt ut tiltale på, sier hun under avslutningen av sin prosedyre.

Om hennes klient er skyldig i drap, mener hun at han skal dømmes til maksimalt 14 års fengsel.

Livsvarig fengsel
Før lunsj ba påtalemyndigheten om livsvarig fengsel, sekundært til forvaring.

- Denne saken er blottet for formildende omstendigheter, sa aktor Jakob Buch-Jepsen, under avslutningen av sin prosedyre.

Aktor hevdet også at Madsens troverdighet er ikke-eksisterende, og viste til erklæringen fra rettspsykiatere som beskriver Madsen som en patologisk løgner.

I en rapport om Madsens mentale helse konkluderer to overleger med at han er så farlig at han bør idømmes en tidsubestemt forvaringsstraff. Overlegene konkluderer med at Madsen er såkalt polymorf pervers med store seksuelle avvik.

Madsen har bare erkjent likskjendingen. I sin forklaring i rettssaken har han hevdet at Kim Wall døde av kullosforgiftning.

- Bygger på antakelser
Klokka 13 var det Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, sin tur til å gå i gang med sin prosedyre.

- Høyst ærede rett, vi har nådd siste del av rettssaken. Det er det siste ord innen retten skal trekke seg tilbake. De siste timene har vi hørt hva aktor mener dere skal legge vekt på. Det var en grundig gjennomgang, men jeg synes det manglet noen reelle bevis, sier Engmark i innledningen av sin prosedyre.

Engmark hevder at aktors påstander ikke har blitt bevist.

FORSVARER: Advokat Betina Hald Engmark. Foto: AFP / Scanpix / Mads C. Rasmussen / Denmark OUT
FORSVARER: Advokat Betina Hald Engmark. Foto: AFP / Scanpix / Mads C. Rasmussen / Denmark OUT Vis mer

- Aktor har ikke hatt ett håndfast bevis. Kim Wall er ikke død som følge av en forsettlig handling. Aktor har presentert en forferdelig historie, vi kan kalle det en skrekkhistorie. Den bygger ikke på bevis, den bygger alene på antakelser, sier hun i retten.

- Og uansett hva, hvis dette ikke er bevist, skal min klient frikjennes, fortsetter hun.

Forsvareren forteller at i løpet av de neste timene vil hun redegjøre for hvorfor Peter Madsen bør frikjennes for drap. Hun forteller at hun vil bruke en del av sin prosedyre til å fortelle hva som kreves for at noe er bevist i retten.

Skiftende forklaringer er ikke nok
Engmark ramser opp det som aktor og forsvarer er enige om.

- Vi er enige om at Peter Madsen og Kim Wall var ute og seilte kvelden 10. august. Vi er enige om at de kom i kontakt med hverandre samme dag og at de var alene om bord på ubåten, og at ubåten ble bevisst senket.

Og siden ubåten ble senket og dermed fylt med vann, mener Madsens forsvarer at man ikke kan konkludere noe som helst ut fra gjenstander som politiet har funnet i ubåten.

Engmark snakker også om de høye beviskravene som finnes i Danmark. Det handler om rettssikkerhet for å unngå justismord, sier hun.

- Det er helt riktig at min klient har skiftet forklaringer. Men er det nok bevis for at de skal skje en domfellelse? Nei, det er det ikke. En person i hans situasjon kan si slikt, sier hun.

Hun mener at forklaringen Madsen har gitt er troverdig, og avviser at den er konstruert. Engmark påpeker at han ikke har skiftet forklaring om hva som skjedde før og etter 10. august. Madsen har bare hatt skiftende forklaringer om hvordan Wall døde.

Forsvareren ber også retten om å ignorere aktors påstand om at Madsens forklaringer i retten ikke er troverdige.

Mangel på DNA-bevis
Madsen ser vekselvis på sin advokat og ut i rommet imens forsvarer Engmark leser fra sin prosedyre, som har mange referanser til juridisk teori, skriver DRs rettskorrespondent.

Engmark gjentar at de fysiske bevisene mangler. For eksempel er det ikke sammenheng mellom funn av merker på Wall og stroppene, da det skal mangle DNA på disse.

Aktor Buch-Jepsen viste tidligere i dag til at Madsen hadde pakket sammen Walls klær, stropper og kniv i en pose.

- Var det for å beholde et trofé? Eller var det for å plante bevis på Refshaleøen, spurte han.

Forsvarer: Ekspertforklaringen er feil
Ubåt-eksperten Ditte Dyreborg forklarte seg i retten 3. april. Det er påtalemyndigheten som har innkalt henne som vitne i rettssaken.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, skal Dyreborg ha utarbeidet en rapport, som sår tvil om Madsens forklaringer om hva som skjedde med Kim Wall i ubåten den 10. august i fjor.

Engmark forsøker å rive i stykker Dyreborgs forklaring.

- Vi står i en situasjon hvor denne såkalte ubåt-eksperten er brukt feil, mener Engmark, som sier at ekspertens oppfatning av hva som kan ha skjedd ikke er riktig. Hun påpeker at Dyreborg ikke har erfaring med små privatbygde ubåter.

Makabre animasjonsvideoer
27. mars ble det ble vist flere makabre videoer fra Madsens mobiltelefon i retten. Ifølge VG ble flere av videoene funnet av politiet i en mappe Madsen hadde kalt «beheading» - halshogging.

I alt ble tre animasjonsvideoer og to videoer av virkelige drap vist i retten før det ble satt av tid til pause. Videoene var såpass sterke at dommer Anette Burkø ga retten en kort pause etter at de var vist.

Under sin prosedyre i dag nevner Engmark videoene som har blitt funnet. Hun sier at de er laget av en meget anerkjent russisk animasjonskunstner.

- De forteller ingenting om hva som har foregått i saken her, sier hun, og understreket at retten skal ta stilling til om det er bevis eller indisier, skriver Berlingske.

Hevder det var en ulykke
Etter en kort pause går Engmark gjennom tiltalen i detalj, og hun begynner med at Madsen er tiltalt for å forberede og planlegge drapet på Wall.

Hun går gjennom beviser, forklaringer og uttalelser som sier at Madsen kan ha rett i at Wall døde av kullosforgiftning.

- Det er min oppfatning at Kim Walls død kan være forårsaket av Peter Madsens handlinger, men ikke som påtalemyndigheten hevder, men på grunn av en feil. Og de eksperter som støtter dette er like sterke som de som sier det motsatte, hevder Engmark.

Hun viser til rettsmedisineren som tidligere har vitnet i retten ikke avviste at Wall kan ha blitt drept av kullosforgiftning.

Ikke planlagt
- Og hvis man hadde planlagt at man skulle slå en kvinne i hjel, ville han ved utseilingen fra Københavns havn vise at «se, nå kommer jeg seilende med en kvinne i tårnet på min ubåt». Hele verden har sett dem, sier Engmark.

Det er heller ingenting som tyder på at Wall skal ha vært bundet fast i båten, mener forsvareren, og nevner igjen at hennes DNA ikke har blitt funnet på stroppene i ubåten.

Ifølge det noen vitner har fortalt, var sagen i båten på grunn av noen hyller som skulle lages. Vitner skal også ha fortalt at de blå stroppene, samt skrutrekkerne, ble kjøpt i lang tid før Walls dødsfall.

Ifølge Engmark er det kun blitt bevist at Wall kun ble stukket én gang i forbindelse med dødens inntreden, og det var et stikk i mageregionen.

- Og er det seksuelt motivert, spør hun retorisk.

Det er rimelig tvil om at Madsen har drept Wall, mener Engmark. Utover de faktiske forhold og tvil om ekspertutsagn, slår forsvareren fast at den manglende dødsårsaken er enda en grunn for å frikjenne Madsen for drap.

- Hvis det er rimelig tvil, skal det komme min klient til gode. Og derfor skal han frikjennes for drap, sier Engmark.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media