SAMTALER: Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpix
SAMTALER: Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpixVis mer

Maduro bekrefter samtaler med opposisjonen i Venezuela

Det er ennå ikke kjent hva de to partene konkret skal diskutere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Nicolás Maduro bekrefter at han vil innlede samtaler med opposisjonen i det kriserammede landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Maduro og opposisjonen i landet er invitert til av president Danilo Medina i Den dominikanske republikk som vil stille som megler i samtalene. Spanias tidligere statsminister, José Luis Rodríguez Zapatero, vil også være til stede.

- Zapatero og president Medina vet veldig godt at jeg har vært en forkjemper for en slik samtale, og jeg takker ja til å delta i nye samtaler, sa president Maduro under et regjeringsmøte sendt på TV tirsdag.

Tirsdag ettermiddag opplyste Frankrikes utenriksminister at representanter for regjeringen i Caracas vil holde samtaler med opposisjonen onsdag, ifølge Reuters. Det er ennå ikke kjent hva de to partene konkret skal diskutere.

FNs generalsekretær António Guterres var raskt ute med å støtte initiativet.

- Generalsekretæren uttrykker full støtte til initiativet fra Den dominikanske republikk, støttet av Mr. José Luis Rodríguez Zapatero, til å invitere Venezuela og opposisjonen til å starte prosessen om politiske samtaler, heter det i en pressemelding fra generalsekretærens kontor.

- Brudd på menneskeheten

Mandag sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein at han mener det foregår så omfattende brudd på menneskerettighetene i Venezuela at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

Han ber FNs menneskerettsråd iverksette en internasjonal granskning av menneskerettighetsbrudd i Venezuela.

FNs menneskerettskontor la for to uker siden fram en ny rapport der det heter at Maduro har innført en undertrykkende politikk som skaper frykt i befolkningen. Myndighetene går systematisk til verks for å slå brutalt ned på demonstrasjoner og politisk motstand, noe som går på bekostning av innbyggernes rettigheter og frihet, heter det i rapporten.

Hussein har uttrykt bekymring over myndighetenes forsøk på å kriminalisere den politiske opposisjonen.

125 personer drept

125 personer er blitt drept i sammenstøt under demonstrasjoner i Venezuela. FN slår fast at landets sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av drapene.

Maduro gjennomførte i sommer et valg på en ny forsamling som nå har mer makt enn den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, som ble valgt i 2015.

Valget er blitt kritisert som udemokratisk, og det ble boikottet av opposisjonen.

(NTB)