SAMTALER: Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpix
SAMTALER: Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpixVis mer

Maduro bekrefter samtaler med opposisjonen i Venezuela

Det er ennå ikke kjent hva de to partene konkret skal diskutere.

Venezuelas president Nicolás Maduro bekrefter at han vil innlede samtaler med opposisjonen i det kriserammede landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Maduro og opposisjonen i landet er invitert til av president Danilo Medina i Den dominikanske republikk som vil stille som megler i samtalene. Spanias tidligere statsminister, José Luis Rodríguez Zapatero, vil også være til stede.

- Zapatero og president Medina vet veldig godt at jeg har vært en forkjemper for en slik samtale, og jeg takker ja til å delta i nye samtaler, sa president Maduro under et regjeringsmøte sendt på TV tirsdag.

Tirsdag ettermiddag opplyste Frankrikes utenriksminister at representanter for regjeringen i Caracas vil holde samtaler med opposisjonen onsdag, ifølge Reuters. Det er ennå ikke kjent hva de to partene konkret skal diskutere.

FNs generalsekretær António Guterres var raskt ute med å støtte initiativet.

- Generalsekretæren uttrykker full støtte til initiativet fra Den dominikanske republikk, støttet av Mr. José Luis Rodríguez Zapatero, til å invitere Venezuela og opposisjonen til å starte prosessen om politiske samtaler, heter det i en pressemelding fra generalsekretærens kontor.

- Brudd på menneskeheten

Mandag sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein at han mener det foregår så omfattende brudd på menneskerettighetene i Venezuela at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber FNs menneskerettsråd iverksette en internasjonal granskning av menneskerettighetsbrudd i Venezuela.

FNs menneskerettskontor la for to uker siden fram en ny rapport der det heter at Maduro har innført en undertrykkende politikk som skaper frykt i befolkningen. Myndighetene går systematisk til verks for å slå brutalt ned på demonstrasjoner og politisk motstand, noe som går på bekostning av innbyggernes rettigheter og frihet, heter det i rapporten.

Hussein har uttrykt bekymring over myndighetenes forsøk på å kriminalisere den politiske opposisjonen.

125 personer drept

125 personer er blitt drept i sammenstøt under demonstrasjoner i Venezuela. FN slår fast at landets sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av drapene.

Maduro gjennomførte i sommer et valg på en ny forsamling som nå har mer makt enn den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, som ble valgt i 2015.

Valget er blitt kritisert som udemokratisk, og det ble boikottet av opposisjonen.

(NTB)