Maduro maner til kamp mot kuppmakere

Venezuelas president Nicolás Maduro maner landets væpnede styrker til å nedkjempe enhver kuppmaker. Minst fire mennesker er drept i to dager med protester.

Venezuelas president Nicolás Maduro (t.v.) har fortsatt støtte fra landets sikkerhetsstyrker. Dette bildet er fra en TV-tale han hold tirsdag denne uka. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro (t.v.) har fortsatt støtte fra landets sikkerhetsstyrker. Dette bildet er fra en TV-tale han hold tirsdag denne uka. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Ja visst, vi er i kamp. Hold moralen oppe i denne kampen og sørg for å avvæpne enhver forræder, enhver kuppmaker, sa Maduro i en tale med landets generalstab ved sin side.

Hele 4.500 soldater var ifølge regjeringen til stede under den TV-overførte seremonien torsdag. Venezuelas opposisjonsleder, 35 år gamle Juan Guaidó utropte seg selv til fungerende president i januar og ble straks anerkjent som dette av USA.

Guaidó har siden oppfordret og oppmuntret til massedemonstrasjoner, og han poserte tidligere i uka sammen med en gruppe soldater som skal ha desertert fra regjeringsstyrkene. Guaidós oppfordring til hæren om å styrte Maduro, ble ikke fulgt.

Flere drept

Landets informasjonsminister Jorge Rodriguez avfeide det hele som «et lite kuppforsøk», og Maduro gratulerte sikkerhetsstyrkene med å ha slått det ned.

Tirsdag og onsdag forsøkte demonstranter å storme en militær flybase i Caracas, men ble drevet tilbake med tåregass og gummikledde stålkuler.

Minst fire mennesker ble drept i løpet av to dager med protester, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Venezuelansk observatorium for sosial konflikt. Blant de drepte var en 14 -åring og en 16-åring, opplyser politikere og pårørende torsdag.

Minst 230 mennesker er såret og 205 ble pågrepet under sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker siden tirsdag, ifølge menneskerettsaktivister.

Bønn fra Trump

USAs president Donald Trump sa torsdag at det må bli en slutt på den «brutale undertrykkelsen» av det venezuelanske folk.

Senere på dagen opplyste Venezuelas øverste domstol at de har utstedt en arrestordre mot opposisjonspolitikeren Leopoldo Lopez.

Lopez ble fengslet i 2014 og overført til husarrest tre år senere. Tirsdag dukket han plutselig opp i en video ved siden Guaidó og hevdet at han ble satt fri fra husarrest av soldater som hadde desertert.

KUPPFORSØK: Demonstranter til støtte for kuppforsøket i Venezuela blir på denne videoen meid rett ned av et militært kjøretøy. Video: Noticias Caracol Vis mer

Flyktet til ambassade

Da hæren ikke fulgte Guaidós oppfordring om å gjøre opprør mot Maduro, søkte Lopez, hans kone og datter tilflukt i Chiles ambassade, før de flyttet til den spanske ambassaden i Caracas.

Høyesterett anklager 48 år gamle Lopez for grove brudd på vilkårene for husarresten.

Lopez var en kjent opposisjonsleder da han i 2014 ble dømt til 14 års fengsel etter at han ble anklaget for å ha oppfordret til voldelige protester mot Maduro. 43 mennesker ble drept i demonstrasjonene.

Russisk fordømmelse

Mens Guaidó støttes av USA, nyter Maduro fortsatt støtte fra Russland, som har fordømt amerikanske myndigheters innblanding i det oljerike søramerikanske landet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har advart sin amerikanske motpart Mike Pompeo mot å gripe inn, senest i en telefonsamtale onsdag.

- Pompeo ringte, ba oss om å nekte støtte til Maduro, og ba Cuba og oss om ikke å blande oss inn i Venezuelas indre anliggender. Hele fortellingen høres ganske surrealistisk ut, sier Lavrov torsdag.

USA har gjentatte ganger truet med militærintervensjon. Russland har avvist Pompeos påstand denne uka om at Maduro var klar til å flykte fra hjemlandet, men at russere overtalte ham til å bli. Pompeo og Lavrov ventes å diskutere Venezuela når de møtes i Finland neste uke.