Mædi på børsen

Sauene er ikke med på tidenes Lotto-trekning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når drosjesjåføren begynner å diskutere aksjer med deg, er det på tide å trekke seg ut, heter det blant proffe investorer i aksjemarkedet. For noen år siden illustrerte bladet Kapital poenget med krigsoverskriften: Sauene kommer! Og det var ikke mædi man fryktet, men smitten fra de livsfarlige småsparerne som flokker til markedet når det er på topp og følger det utfor stupet. Et sikkert dommedagstegn.Nå kan proffene nøye seg med å lese spørsmålene på Dine Pengers hjemmesider. Der lurer nyrike arvinger med en halv million blanke kroner på om dette med aksjer kanskje er en god ide. Roffe skriver: Heisann! Jeg har hørt at man kan tjene gode penger på innsidehandel. Åssen gjør man det?Selg, selg!

Oslo Børs har steget med 40 prosent årlig de to siste årene, og det har mange småsparere fått med seg. Hver gang Idar Vollvik kjøper seg ny bil er det flere som lar seg friste til å tjene det de tror er raske penger. Idioter, kaller investeringsdirektør Alexander Miller i aksjefondet Terra dem. I den perioden vi har lagt bak oss, har hvilken som helst idiot kunnet tjene masse penger uten å gjøre en eneste analyse, sier Miller til Dagens Næringsliv. Men nå er det «Miller time». Nå må en tenke og skjønne litt, mener han.Kjekkaseriet er en del av sjargongen i aksjemarkedet, men småsparere kan neppe advares for ofte om at de aldri må satse mer enn de har råd til å tape. Hvis de ikke har tid og innsikt til å følge med i markedet, er det sikrest å sette pengene i fond, hvis man vil ha en bit av landets største private sparegris.

Ennå er det flere firbente sauer enn tobente i Norge. Nordmenns skepsis til spekulasjonsøkonomien stikker dypt. Da heller kaste bort penger på Lotto og annet spill. Men den særnorske oljesmurte verdiøkningen på Oslo Børs de senere årene forteller hvorfor det likevel blir stadig flere rikinger blant oss, og hvorfor skillet mellom vanlige lønnsmottakere og kapitalister øker. Privatpersoner eier aksjer for 72 milliarder kroner, ifølge en oversikt i Aftenposten. Inkludert fond er verdien 125 milliarder kroner, en økning på eventyrlige 58 milliarder kroner i løpet av de to siste årene. Og mer skal det bli. 2006 blir tidenes emisjonsår, spår ekspertene, som anslår at børsselskapene skal hente inn 100 milliarder kroner innen årsskiftet.Det blir penger av sånt. Når man også ser på hvem som eier aksjer, er det klart at flere arvinger om få år vil be om investeringsråd. To tredjedeler av de private aksjeeierne er over 60 år. Både pensjonen og arven er sikret.Den formidable formueøkningen de siste årene kommer stadig flere til gode, men tilfaller likevel bare en mindre del av befolkningen. Proffenes sauefrykt er betydelig overdrevet. De fleste sauer her i landet beiter på helt andre og mer karrige markeder.

Nå vil selvfølgelig både investorer og eiere peke på at kapitalen kommer flere til gode gjennom nyinvesteringer og arbeidsplasser, og at det er positivt for norsk økonomi at norske selskaper er ettertraktet og børsen går så det gviner. Riktignok har de fått mye gratis gjennom høye oljepriser, men noe riktig må de vel også gjøre, lederne som blir belønnet med opsjoner og bonuser?Men de fleste nordmenn tror fortsatt Lotto er den raskeste veien til å bli millionær. Vi er et folk av gamblere og spiller for dobbelt så mye som svenskene, for eksempel. Hver familie bruker i snitt en tusenlapp på spill. Hvis pengene hadde vært plassert i aksjer istedet, ville familien vært en million kroner rikere i løpet av 21 år, har Holberg Forvaltning regnet ut.Som reklame betraktet, fungerer den dårlig. Hvem har tid å vente så lenge på gevinsten? I hvert fall ikke dem som ifølge investeringsdirektøren kan tenke og skjønne litt. Bryter man aksjetallene ytterligere ned, vil man se at det er de få proffene som stikker av med brorparten av verdistigningen.

Mens velgerne trygler politikere om å få en større del av den offentlige oljeformuen, er den private oljeformuen i raskt omløp på få hender. Sauene kommer alltid forsent til å delta i trekningen.