AVKREFTER OVERPRØVING AV NOAH:  -  Vi kommer selvsagt aldri til å overprøve eller instruere et privat selskap, sier Monica Mæland.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVKREFTER OVERPRØVING AV NOAH: - Vi kommer selvsagt aldri til å overprøve eller instruere et privat selskap, sier Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Mæland: - Vi kommer selvsagt aldri til å overprøve et privat selskap

Mens Noah holder på at Langøya ikke er egnet som lagringssted for avfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen forbereder en anbudsprosess for å lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden, på ei øy tilhørende selskapet Noah (Norsk Avfallshåndtering) utenfor Holmestrand. 

Dette på tross av at Norsk Avfallshåndtering (Noah) selv ikke ønsker å ta i mot avfallet.

På en epost til Dagbladet skriver Næringsminister Monica Mæland (H) at at Statens Strålevern mener at Langøya har en konsensjon for å ta i mot avfallet.

Hun understreker likevel at det ikke er aktuelt å overprøve Noah for å få lagret avfallet. 

- Vi kommer selvsagt aldri til å overprøve eller instruere et privat selskap. Så er det likevel slik at staten må ta ansvar for dette avfallet og finne gode løsninger på hvordan det kan lagres. Vi har derfor bedt om en vurdering av avfallet, og det jobber vi med, skriver ministeren i eposten. 

Sten Arthur Sælør, styreleder i Noah, mener at statsråden har gjort en klok beslutning.

- Slik jeg hører hennes sitat, vil statsråden finne en annen løsning. Vi vil aldri kunne lagre radioaktivt eller farlig avfall på Langøya. Vi kan kun ta imot avfall som vi kan behandle. Det går ikke med radioaktivt avfall, sier Sten Arthur Sælør, styreleder i Noah.  

Han legger til at det ikke finnes noen behandlingsløsning for radioaktivt avfall. 

- Vi driver med avgiftning av avfall, og kan ikke lagre noe farlig avfall. Vi hadde hjulpet hvis vi hadde hatt en behandlingsløsning, men det har vi altså ikke. Langøya er ikke noe noe egnet lagringssted, sier Sælør. 

Carl Hartmann er administrerende direktør for Noah. Han legger vekt på at selskapet sjeldent sier nei til forespørsler om å ta i mot avfall. 

- I denne saken ønsker vi ikke å ta imot avfallet. Vi har gjort to faglige vurderinger av forespørselen, og begge gangene har vi konkludert med at det er utenfor hva vi kan og skal behandle av avfall, sier Hartmann til Dagbladet.

Han henviser til uttalelsen fra styreleder Sten-Arthur Sælør i VG.

- Når vi driver i denne typen virksomhet, er det viktig at vi kan gå med rett rygg. Heldigvis går selskapet vårt bra, og pengene styrer ikke alt, sier Hartmann.