Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mæland har trukket seg

Justisministeren fikk beskjeden i kveld.

 TREKKER SEG:  Politidirektør Øystein Mæland trekker seg som politidirektør får Dagbladet opplyst. 
Foto: Jo Straube / Dagbladet
TREKKER SEG: Politidirektør Øystein Mæland trekker seg som politidirektør får Dagbladet opplyst. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før klokka 21.30 i kveld fikk Dagbladet bekreftet at politidirektør Øystein Mæland går av.

- Jeg kan bekrefte at han trekker seg. Jeg har ikke ytterligere opplysninger om dette akkurat nå, sier Kåre Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Politidirektoratet.

- Jeg har nettopp blitt meddelt at Øystein Mæland har trukket seg som politidirektør, sa Justisminister Grete Faremo på direkten under debatten som pågår på NRK.

Hun sier hun ikke har snakket med ham, bare fått opplyst at han trekker seg.

Uklar tillit Årsaken til avgangen er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

Her er pressemeldingen politidirektøren har sendt ut:

« 22. julikommisjonens rapport konkluderer med omfattende svikt i gjennomføringen av politiets aksjon på Utøya, og påpeker også store svakheter ved politiets evne til å møte de omfattende terrorhandlingene denne dagen. Kommisjonen påpeker mangler som tilsier behov for et større endrings- og utviklingsarbeide i norsk politi. Justisministeren har bedt meg om å legge fram en foreløpig plan for dette i morgen, fredag. Som et ledd i forberedelsene har landets politisjefer i dag samlet seg om noen viktige hovedområder som en slik plan må inneholde. Jeg har vært klar for å påta meg ansvaret med å lede arbeidet med å forbedre norsk politi, og opplevde også en sterk støtte fra landets politisjefer i dag.Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling.»

På Debatten ble justisministeren nettopp konfrontert med Mælands uttalelse.

- Dette er ikke naturlig for meg å kommentere nå, sa Grete Faremo.

- Klokt KRF-leder Knut Arild Hareide, som leder Stortingets 22. juli-komisjon, støtter Mælands valg.

- Jeg syns han har opptrådt klokt i mange sammenhenger. Han hadde vært i jobben bare 14 dager 22. juli. Og det er klart at den jobben han står foran nå, er en helt annen jobb enn han ble tilsatt til, sier han.

- Jeg syns det står respekt av et slikt valg, sier Venstreleder Trine Skei Grande, og mener Mæland nå viser ansvar ved å la den videre prosessen starte med blanke ark på toppen.

SV-leder Audun Lysbakken sier han har respekt for valget Mæland har tatt, men er redd for at det vil skygge for den viktigste debatten.

- Jeg tror til syvende og sist at dette handler mer om systemer enn om enkeltmennesker. Derfor er det viktig at vi kommer i gang med systemene, sier han.

Inhabile Tidligere i dag hadde politidirektør Øystein Mæland møte med alle landets politimestre på Gardermoen. Han fikk full tillit fra disse.

I kveld meldte statsminister Jens Stoltenberg seg inhabil i saker som gjelder Øystein Mæland, fordi de to er nære venner og Mæland var Stoltenbergs forlover da han giftet seg. Like før Debatten startet på NRK 21.30 meldte justisminister Grete Faremo seg også inhabil i forhold til Mæland. Når vi nå står foran en omfattende prosess der politiet skal endres dramatisk etter 22. juli-kommisjonens innspill, sto altså poltidirektøren i en vanskelig posisjon.

Statssekretær Hans Kristian Amundsen opplyser på nettstedet Twitter i kveld at verken Jens Stoltenberg eller Grete Faremo deltok i statsråd da Øystein Mæland ble utnevnt til politidirektør. Ansvarlig statsråd den gang var daværende justisminister Knut Storberget.

Dagbladet har ikke lykkes med å komme i kontakt med Øystein Mæland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media