Folkeavstemningen i Finnmark

Mæland nekter å bøye av

I morges ble det klart at 87 prosent av finnmarkingene sier nei til sammenslåing med Troms. Nå vil Ap, SV og Sp få omgjort vedtaket, men regjeringen står på sitt.

TVANGSSAMMENSLÅING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen må lytte til finnmarkingene. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (med ryggen til) sier vedtaket står fast.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TVANGSSAMMENSLÅING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen må lytte til finnmarkingene. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (med ryggen til) sier vedtaket står fast. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen ble resultatet fra folkeavstemningen i Finnmark klart, presentert av fylkesordfører Ragnhild Vassvik. 87 prosent av finnmarkingene har stemt nei til sammenslåing med Troms.

- Vi har kommet til et resultat som ikke kan misforstås. 87 prosent har stemt nei, sa Vassvik under framleggingen av resultatet, hvor 58 prosent av de stemmeberettigede avga sin stemme.

Så langt har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, og SV gått ut med støtte til en omgjøring av vedtaket om sammenslåing av de to fylkene. Men kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland nekter å bøye av.

- Vi har ikke et politisk system der lokale folkeavstemninger overprøver stortingsvedtak, skriver Mæland i en epost til Dagbladet. Hun fortsetter:

- Motstanden var godt kjent for Stortinget da de behandlet regionreformen og gjorde sine vedtak. Regjeringen må selvsagt forholde seg til Stortingets beslutning. Det må også Troms og Finnmark.

Omkamp i Stortinget

Senterpartiet varsler nå et forslag i Stortinget for å få omgjort vedtaket, og både Ap og SV har gått ut med at regjeringen må lytte til finnmarkingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer