Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkeavstemningen i Finnmark

Mæland nekter å bøye av

I morges ble det klart at 87 prosent av finnmarkingene sier nei til sammenslåing med Troms. Nå vil Ap, SV og Sp få omgjort vedtaket, men regjeringen står på sitt.

TVANGSSAMMENSLÅING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen må lytte til finnmarkingene. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (med ryggen til) sier vedtaket står fast.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TVANGSSAMMENSLÅING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen må lytte til finnmarkingene. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (med ryggen til) sier vedtaket står fast. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen ble resultatet fra folkeavstemningen i Finnmark klart, presentert av fylkesordfører Ragnhild Vassvik. 87 prosent av finnmarkingene har stemt nei til sammenslåing med Troms.

- Vi har kommet til et resultat som ikke kan misforstås. 87 prosent har stemt nei, sa Vassvik under framleggingen av resultatet, hvor 58 prosent av de stemmeberettigede avga sin stemme.

Så langt har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, og SV gått ut med støtte til en omgjøring av vedtaket om sammenslåing av de to fylkene. Men kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland nekter å bøye av.

- Vi har ikke et politisk system der lokale folkeavstemninger overprøver stortingsvedtak, skriver Mæland i en epost til Dagbladet. Hun fortsetter:

- Motstanden var godt kjent for Stortinget da de behandlet regionreformen og gjorde sine vedtak. Regjeringen må selvsagt forholde seg til Stortingets beslutning. Det må også Troms og Finnmark.

Omkamp i Stortinget

Senterpartiet varsler nå et forslag i Stortinget for å få omgjort vedtaket, og både Ap og SV har gått ut med at regjeringen må lytte til finnmarkingene.

- Dersom Stortinget velger å opprettholde tvangsvedtaket i denne saken, vil det så vidt jeg vet være første gang i historien at Stortinget overkjører et så tydelig råd fra et fylke, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Han fortsetter:

- Det har vært en utrolig maktarroganse fra Monica Mæland, og et forsøk på å umyndiggjøre avstemningen. Nå er det på tide å legge bort arrogansen.

Vedum mener valgdeltakelsen på 58 prosent er imponerende, og viser til at det er høyere enn ved fylkestingsvalget i 2015 nasjonalt.

- Det at 9 av 10 sier nei til tvang og ja til Finnmark er et utrolig sterkt resultat. Det viser at nesten ingen folk i Finnmark vil ha løsningen. Jeg tror ikke folk forstår hvor store avstander det er. Det er lenger mellom noen steder i Finnmark og Tromsø enn det er mellom Oslo og Trondheim. Det er et godt grunnprinsipp å lytte til de som blir berørt av politikken, og ikke bare overkjøre dem, avslutter Vedum.

- Et feilgrep

Arbeiderpartiet oppfordrer regjeringspartiene og KrF til å omgjøre vedtaket om tvangssammenslåing av Finnmark og Troms i en pressemelding onsdag.

- Det var et feilgrep å slå sammen de to nordligste fylkene med tvang. Med store avstander og den spesielle beliggenheten som Norges grenseområde i nordøst er det viktig å sikre Finnmarks posisjon og myndighet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Audun Lysbakken (SV) er enig.

- Folket i Finnmark har sagt rungende nei til sammenslåing, og nå må Erna Solberg og regjeringen lytte, skriver Lysbakken i en pressemelding. Han fortsetter:

- SV stemte mot reformen, fordi en må ha folk med på laget når en skal gjøre endringer, og resultatet av folkeavstemmingen viser at det ikke er tilfelle. Nå må vedtaket omgjøres. Tar ikke regjeringen og Krf til vettet må saken opp i Stortinget på nytt, for en bygger ikke sterke regioner med tvang og makt.

KrF: Vedtaket står

Minst ett av partiene som stemte for reformen sist må ombestemme seg dersom finnmarkingene skal få det som de vil. Dersom regjeringen fortsetter å stå på sitt, er det opp til KrF.

Torhild Bransdal, som har ansvar for kommunalfeltet som stortingsrepresentant for KrF, mener folkeavstemningen ikke forandrer noe.

- Nå har det vært en folkeavstemning, og det er fantastisk at folk engasjerer seg for noe de tror på. Men en må konstatere at folkeavstemningen kommer etter at dette har vært vedtatt i Stortinget to ganger, sier hun til Dagbladet. Hun fortsetter:

- Vi har tro på regionreformen, der noe av formålet er å desentralisere makt og oppgaver, og forventer at regjeringen gjennomfører den på en god måte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media