Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mæle og Spetalen vil bygge ny skilandsby

Planlegger milliardinvestering i en gammel gruvelandsby, på vidda i Nord-Trøndelag.

REISELIV: Slik kan det nye gatebildet i Skorovas bli om noen år hvis drømmen blir virkelighet. Illustrasjon fra Masterplan for Skorovas.
REISELIV: Slik kan det nye gatebildet i Skorovas bli om noen år hvis drømmen blir virkelighet. Illustrasjon fra Masterplan for Skorovas. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Investor og eiendomsutvikler Ola Mæle har slått seg sammen med investor Øystein Stray Spetalen i Namdal. Sammen eier de Namdal Skoger og nå vil de bygge skilandsby i den gamle gruvelandsbyen Skorovas i Namskogan kommune.

Planprogrammet som er utarbeidet av Trønder-Plan AS, forteller om 1.260 boenheter, ny veg og skistadion for langrenn og skiskyting.

Planprogrammet for områderegulering er nå lagt ut til høring, og fristen for innsigelser er satt til 10. januar 2014, skriver namdalsavisa.no

Knut Berger i Skorovas Gruber sier til HegnarOnline at han håper å komme igang med utbyggingen tidlig i 2015, men at det kan skje fortere hvis det ikke blir forsinkelser i godkjenningsprossen.

Han antyder at det i løpet av et 20 års perspektiv kan være snakk om investeringer for milliardbeløp i det gamle gruvesamfunnet.

Tror ikke på store palass Knut Berger tror ikke fremtiden ligger i store hytter, som de vi finner på eksempelvis Hafjell og Geilo.

- Vi skal bygge for hvermansen, sier Berger til HegnarOnline, og antyder priser på 1,5 - 2,5 millioner kroner for nøkkelferdige hytter på 50 til 100 kvadratmeter.

Men det blir ikke skiheiser i Skorovas. Når det gjelder det idrettslige vil det være fokus på ski og skiskyting, og drømmen er at NM på ski skal komme tilbake til bygda en dag.

Målet er også at Skorovas skal bli en helårsdestinasjon, der det ligger med urørt natur mellom tre nasjonalparker og en av Norges største innsjøer, Tunnsjøen, bare 5 kilometer videre inn på fjellet

Levende fjellandsby På nettsiden for prosjektet står det blant annet å lese at visjonen om Skorovas er at det skal bli en levende fjellandsby med et historisk sus fra et nedlagt gruvesamfunn. Med et kompakt sentrum og en urban promenadegate blir dette landsbyen der vakker natur og det urbane liv forenes.

Og videre; I dag er det både samvirkelag, dagligvarehandel, kapell og pub i Skorovas. Visjonen er flere hytter, leiligheter, butikker, restauranter, caféer, barer, treningssenter, kurs- og konferansefasiliteter og et levende kunst- og håndverksmiljø.

  Litt historie På nettsiden til prosjektet presenteres litt av historien til Skorovas, som strekker seg tilbake til 1873, da det ble startet leting etter malm.

I 1915 ble det funnet Norges tredje største kisforekomst og første faste bosetting ble etablert i 1936. Produksjonen kom i gang i 1952 og på det meste hadde Skorovas 600-700 innbyggere.

Av andre ting som er verdt å nevne er at i 1967 gikk NM på ski i Skorovas. Tilbakemeldingen fra Skiforbundet skal imidlertid være at det ikke er mulig å feire 50 års jubileum med et nytt NM på ski i Skorovas i 2017.

Langt fra det meste Skorovas ligger langt fra folk og 50 minutter inne på fjellet fra Namskogan, 3 timer og 30 minutter fra Trondheim og 3 timer fra Værnes lufthavn.

Det er 1 time og 50 minutter fra Steinkjer, 3 timer fra Brønnøysund og 2 timer og 20 minutter fra Mosjøen, men bare 25 minutter fra Lassemoen stasjon på Nordlandsbanen.

Uten sammenligning for øvrig kan det nevnes at Åre ligger 2 timer og 15 minutter fra Trondheim og 1 time og 45 minutter fra Værnes lufthavn.

Men Knut Berger er ikke redd for avstandene og det er ikke alpindestinasjoner han vil sammenligne Skorovas med. Her blir det ingen skiheiser.
  Mæle og Spetalen Bak det spenstige prosjektet står Namdal Bruk AS, eid av Namdal Skoger AS med Ola Mæle som 50 prosent eier, Øystein Stray Spetalen som 40 prosent eier og Gross Management med 10 prosent. Sistnevnte er eid 50/50 av Spetalen og hans partner Glen Ole Rødland.

- Dette må du snakke med Mæle om, sier Spetalen til HegnarOnline.

Det har ikke lyktes HegnarOnline å få tak i Mæle for en kommentar til prosjektet.

Flere nyheter Strippeklubb solgte alkofri champis til 2000 kroner
Fare for ekstremvær i Sør-Norge
- Må trene smart for å få god effekt

REISELIV: Slik er visjonen for Skorova i 2010. Illustrasjon fra Masterplan for Skorovas
REISELIV: Slik er visjonen for Skorova i 2010. Illustrasjon fra Masterplan for Skorovas Vis mer