Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mafia- advokater»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Advokat-rollen har som de fleste profesjoner endret seg de seinere år. Men når Stein Morten Lier i Dagbladet i går framstiller de mest kjente norske forsvarsadvokatene som en mafia som gjør så å si alt for å kapre klienter og for å bidra til at rettferdighet ikke skjer fyllest i rettssalen, fortegner han bildet på en slik måte at det hindrer en nødvendig debatt om advokatenes rolle i dagens samfunn. Samfunnsdebatten må handle om reelle forhold, ikke om karikaturer av virkeligheten.

• Ett av de mest iøynefallende trekk ved samfunnsutviklingen er at konflikter rettsliggjøres. Stadig flere av oss søker rettferdighet gjennom rettsapparatet. Dette utgjør en utfordring for folkestyret fordi rettsorganene ikke står til ansvar i valg. Samtidig har rettsliggjøringen ført til at individuelle forhold får større betydning enn fellesskapsløsningene.

• Utviklingen har åpnet et stort felt for advokater, både de som arbeider med forretningsjuss og de som er forsvarsadvokater. De to feltene påvirker hverandre. Ikke minst gjelder det synet på klienten. Forretningsadvokater har nok alltid sett på seg selv som klientens mann eller kvinne. De taler på vegne av sine klienter i interessekonflikter, der det gjelder å hente ut størst mulige verdier. Forsvarsadvokatene derimot har også vært forpliktet på Retten - den ånd som svever over all juss. De har hatt et ansvar for ikke bare å hjelpe klienten, men også å hjelpe Rettferdigheten. Denne rollen er hos dagens forsvarsadvokater dempet ned til fordel for rådgiverrollen for klienten.

• Det er mulig denne utviklingen også henger sammen med endringer i maktforholdene i kriminalitetsbekjempelsen. Politiet har tatt i bruk mer effektive metoder i etterforskningen, og bevis er blitt mer ugjendrivelige. Da trenger de tiltalte mer effektivt forsvar for å balansere saken. Men hvis advokatene i kampen for klientenes versjon glemmer at også de har en forpliktelse til å bidra til at forbrytelser blir oppklart og skyldige blir straffet, er de på gale veier. Det er jo derfor samfunnet betaler dem godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling