Mafia-dronningen

Det pågår en beinhard maktkamp etter drapet på den serbiske krigsforbryteren Arkan. Popsangerinnen Ceca Velikovic (26), Arkans enke, ser ut til å gå av med seieren og dermed ta over Arkans kriminelle imperium. Popdronningen blir krimdronning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig lever Slobodan Milosevic' sønn Marko (25) i frykt for at han blir neste offer i drapsbølgen som herjer Serbia for tida. Marko og Arkan (47) var rivaler.

-Hvis noen prøver å ta meg, skal jeg sørge for at det går ut over Marko, skal Arkan ha sagt en stund før han døde. Den tidligere så selvsikre Arkan skal ha vært bekymret for sin sikkerhet.

Ifølge den engelske avisa The Sunday Times oppsøkte Milosevic' mektige kone, Mira Marcovic, Arkans enke i rein desperasjon rett etter drapet for en måned siden. Hensikten med besøket var å forsikre Ceca om at Marko ikke hadde noe med udåden å gjøre.


Rein henrettelse

Drapet på Zeljko Raznatovic, alias Arkan, var en rein henrettelse, som tatt ut av en gangsterfilm fra Chicago i 30-åra. Selv om tre personer er arrestert, synes drapet å være uoppklart.

En teori går ut på at Arkan ble myrdet på grunn av at han hadde tatt for stor kontroll over bensinsmuglingen i Jugoslavia - på bekostning av Marko Milosevic.

Arkan, tidligere bankraner og krigsforbryter, ledet et stort økonomisk imperium da han ble drept. Han hadde kontrollen over den 3000 mann sterke Tiger-militsen, han drev utstrakt smuglervirksomhet og han eide en kjede av bakerier - samt fotballklubben Obilic. Han var også den ubestridte lederen av Beograds underverden. Rett etter Arkans død overtok Ceca det formelle ansvaret for fotballklubben.

Svensk rival

To personer har først og fremst kjempet om å ta over Arkans imperium: Ceca og krigsforbryterens eldste sønn, den svenskfødte Michael (24). Michael viste mer følelser enn Ceca under Arkans begravelse i Beograd. Men han har svensk mor og har bodd mesteparten av sitt liv i Sverige. Det taler ikke til hans fordel.

Spekulasjoner, blant annet i tysk presse, går ut på at Ceca er i ferd med å ta over både kontrollen over Tiger-militsen og det økonomiske imperiet. Hvor sterke alliansepartnere hun har blant Arkans tidligere medarbeidere er uklart. Det som er helt sikkert, er at flere av Arkans medsammensvorne vil ha sin del av kaka.

CD-suksess

Allerede før Ceca giftet seg med den 21 år eldre Arkan i 1995, var hun en kjent sangerinne i Jugoslavia. Hun synger «turbofolk», en blanding av rock og serbisk folkemusikk. Bare noen dager før Arkan ble myrdet, ble hennes siste CD, «Ceca 2000», lansert. Den er blitt en bestselger. Paradoksalt nok selges det også piratkopier i stort omfang i nabolandene Kroatia og Bosnia, der Arkan ikke akkurat har vært elsket.

I en av sangene, som har tittelen «Bevis», synger hun om en sjalu hustru som myrder mannens elskerinne. I et videoklipp ser man Ceca komme inn på sin troløse manns kontor og skyte ned kvinnen med kaldt blod.

Uten livsforsikring

Drapet på Jugoslavias forsvarsminister Pavle Bulatovic sist tirsdag har rystet serberne og viser at selv de mest Milosevic-trofaste er uten livsforsikring for tida.

For Marko Milosevic må drapet være en påminnelse om at også han befinner seg i faresonen. Playboyen, som eier en nattklubb, en fornøyelsespark og et nettverk av smuglervirksomheter, har tidligere vært et kjent ansikt på Beograds utesteder. I tida framover må han være mer forsiktig, ikke minst av frykt for hevnaksjoner etter Arkans død.

LETT PÅKLEDD: Dette bildet av Ceca Velikovic ble tatt bare fem dager før ektemannen Arkan ble myrdet. Omtrent samtidig uttalte hun at år 2000 ville bli «hennes år».