Mafia-gudfar likvidert

Nick Rizzuto (86) ble skutt hjemme i Montreal.

GUDFAR: Nick Rizzuto (86) var Rizzuto-familiens overhode og gudfar. Nå er han, i likhet av en rekke andre medlemmer av klanen, likvidert. Her fra barnebarnet Nick jr.s begravelse i januar i år. Foto: Christinne Muschi/Reuters/Scanpix
GUDFAR: Nick Rizzuto (86) var Rizzuto-familiens overhode og gudfar. Nå er han, i likhet av en rekke andre medlemmer av klanen, likvidert. Her fra barnebarnet Nick jr.s begravelse i januar i år. Foto: Christinne Muschi/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overhodet for Montreals mest beryktede mafiafamilie, Nick Rizzuto (86), ble i går likvidert av én eller flere gjerningsmenn mens han var hjemme. Drapet på gudfaren er det siste i en rekke likvideringer som har rammet familien de siste åra, skriver CBC News.

Vitner Rizzuto befant seg inne sitt luksuriøse hjem nordvest i storbyen da han ble skutt i går ettermiddag. Ifølge kanadisk politi kan skuddene ha kommet innen- eller utenfra, og to kvinner som var til stede i huset, ble vitner til skytingen og ringte nødnummeret.

Kvinnene ble i går behandlet for sjokkskader og er nå i skjul av sikkerhetsårsaker.

Politiet har iverksatt en storstilt etterforsking og tar alle forholdsregler for å unngå gjengjeldelsesaksjoner - men de har en stor oppgave foran seg; Rizzuto-familien har en lang rekke fiender, og ingen vet så langt hvilken av disse som sto bak gårsdagens likvidering.

- Alle teorier er mulige, understreker politiinspektør Denis Mainville.

Maktkamp Nick, egentlig Nicolo, var prøveløslatt fra fengselet da han ble drept. Etter alle solemerker er han det siste offeret i den pågående maktkampen i den kanadiske mafiaen, som har tynnet ut Rizzuto-familien vesentlig de siste åra:

• Nick jr., den nå drepte 86-åringens barnebarn, ble skutt og drept på åpen gate i Montreal i fjor desember.

• Rizzutos nestkommanderende Paolo Renda ble kidnappet i mai i år og er fremdeles ikke kommet til rette.

• Agostino Cuntrera, også kjent innad i Rizzuto-familien som «seigneur», ble skutt og drept sammen med livvakten sin foran et lager nå i sommer.

• Vito Rizzoto, Nicks sønn og Nick jr.s far, sitter i fengsel i USA, der han soner en dom på ti år for sin rolle i et trippelmord i New York i 1981, og sa seg skyldig i organisert kriminalitet.

Nick sr. måtte i 2006 svare for en massiv tiltale som lød på bl.a. narkosmugling, hvitvasking og utpressing. Han kom fra det med en betinget dom på to år, etter at han sa seg skyldig i tiltalepunkter som gikk på gangstervirksomhet.

Maktvakuum Rizzuto-familien har i flere tiår vært den overlegent sterkeste mafiafamilien i Montreal, men med den seinere tidas drap, bortføringer og fengslinger kan dette snart være historie.

Spesielt det faktum at Vito sitter i fengsel, skal ha skapt et maktvakuum som de rivaliserende familiene nå prøver å utnytte.

- Det er mange gråsoner i den kriminelle underverden, sier politiinspektør Mainville.

- Mange grupper - fra gategjenger til mafiafamilier - opprettholder kompliserte «forretningsforbindelser», selv om de ellers er rivaler av hverandre.

LUKSUSHJEM: Nick Rizzuto ble skutt hjemme i sitt herskapelige hus i Montreal. Her en politietterforsker på åstedet. Foto: Christinne Muschi/Reuters/Scanpix
LUKSUSHJEM: Nick Rizzuto ble skutt hjemme i sitt herskapelige hus i Montreal. Her en politietterforsker på åstedet. Foto: Christinne Muschi/Reuters/Scanpix Vis mer