Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mafia i Bagdad

Felttoget i Irak er over, men de kriminelle gruppene som har fått leve godt under Saddam Hussein kan bli et stort problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med erobringen av Tikrit sentrum kan felttoget i Irak anses som avsluttet, men ikke krigen. Den store offensiven nordover fra Kuwait har nådd hovedmålene. Fortsettelsen kan komme til å ligne på krigen i Afghanistan etter Kabuls og Kandahars fall, med mange små og enkelte større raid etter motstandsgrupper. Men oppgaven med å stabilisere situasjonen i Bagdad kan bli mye vanskeligere enn i Kabul.

Rundt 1995 begynte internasjonale faglige kanaler å sirkulere kart over Moskva som viste hvordan byen var blitt delt mellom forskjellige grupper organiserte kriminelle. Dette hadde grepet om seg i kaoset etter Sovjetunionens fall. Etniske kriminelle grupper og organisasjoner med basis i narkotrafikk og menneskesmugling tok kontroll over sektorer av byen og sloss om hvor grensene skulle gå. Utviklingen er også velkjent på Balkan og i andre byer, og vi ser forsåvidt spor av den i Oslo.

Mafia

Men i Bagdad kan dette bli et spesielt uhåndterbart problem. Det kan også bli meget vanskelig i andre irakske byer. Mafia og organisert kriminalitet med nære bånd til regimet har fått utvikle seg, og i årene framover skal det bli umåtelig vanskelig å skille mellom lovlig, grå og svart økonomi.

Okkupasjonsmakten, FN, hjelpeorganisasjoner og investorer skal få sitt fulle hyre med å holde tungen rett i munnen, for å unngå å bli viklet inn i virksomheter som helt eller delvis styres av kriminelle.

Våpenlagre

Det kan virke som om koalisjonen ser det som en prioritert oppgave å finne og ta kontroll over våpenlagre. Det blir en formidabel jobb. I areal er Irak nesten like stort som Sverige. Mengden av våpen er enorm. Det finnes neppe oversikter som kan gjøre det mulig en gang å sette sluttstrek og si at nå er det meste funnet.

Våpen er handelsvare, og våpen og ammunisjon fra Irak vil nok dukke opp mange steder i årene framover.

Iraks flyvåpen

Tyngre våpen, som stridsvogner, artilleri og Scud utskytningsramper på kjøretøyer er selvsagt forholdsvis vanskelige å smugle ut, og lette å finne. Det gjelder også de konvensjonelle våpnene som har høyest prislapp på det svarte internasjonale markedet, nemlig fly.

Det har undret militærfaglige observatører at Iraks flyvåpen overhodet ikke har vist seg. Under Gulfkrigen i 1991 ble en del kampfly i det minste fløyet til Iran, som forøvrig aldri leverte dem tilbake. Denne gangen er det ikke meldt om iraksk flyaktivitet. 28. mars hevdet USAs forsvarssjef, general Richard B. Myers, at koalisjonen hadde luftherredømme over 95 prosent av landet.

Noe kan selvfølgelig ennå inntreffe. En amerikansk Predator ubemannet rekognoseringsdrone som gikk tapt like før krigen, antas å ha blitt skutt ned av en iraksk Mig jager. Men nå er det trolig bare enkelte mobile luftvern rakettbatterier og bærbare, skulderavfyrte luftvernraketter som utgjør en siste risiko.

De skulderavfyrte rakettene er forøvrig ettertraktet vare på det svarte internasjonale markedet.

I motsetning til i 1991, har koalisjonen stort sett unnlatt å bombe flybasene, åpenbart med tanke på å erobre dem og bruke dem. Men luftvern rakettbatterier, kommando- og kontrollsystemet og den viktige jagerflybasen al-Taqqadoum er bombet.

Iraks franske fly

Iraks flyvåpen har for det meste bestått av en trøstesløs samling eldre sovjetbygde fly. Hvor er de nå? Koalisjonen har frigitt et luftfoto fra flybasen Balad, der en Mig står kamuflert tett opp til en gravplass et stykke utenfor gjerdet. Det antas at de fleste flyene står spredt på denne måten.

Det gjenstår å se om koalisjonen unner seg fornøyelsen av å vise fram noen av Iraks franskbygde Mirage F1 jagere og Gazelle og Alouette helikoptere.

Eller tyskbygde Bo-105 helikoptere, eller for den saks skyld sveitsiske Pilatus treningsfly som lett kan bevepnes, eller tsjekkiske L-29 treningsfly som antas å ha vært under ombyggging til førerløse droner for angrep med kjemiske og biologiske våpen.

Det kan selvfølgelig resultere i at noen etterlyser de amerikanskbygde Bell og Hughes helikopterne som også figurerer på oversikter over Iraks luftstyrker.

<B>TYVEGODS: De amerikanske soldatene forsøkte i går å få orden i gatene i Bagdad.
TATT I BAGDAD: De amerikanske soldatene arresterer en gruppe irakere som de mener kjørte en bil full av våpen og skulle angripe de amerikanske troppene i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media