Mafia-medisin solgt i Norge i ett år

Et falskt parti av kolesterolmedisinen Crestor er solgt via norske apotek siden september i fjor. Medisinen er opprinnelig stjålet av organiserte italienske kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakningene med den kolesterolsenkende medisinen er solgt over hele landet siden september i fjor.

Nå trekker importøren Orifarm tilbake resten av partiet - skjønt mesteparten er allerede solgt ut til apotekkunder landet over, melder TV2.

Italiensk mafia Medisinen har vært stjålet i Italia, og tyvgodset klassifiseres automatisk som falsk, siden man ikke har kontroll med om medisinen er erstattet eller tuklet med.

- Det har vært mange tyverier i Italia, der organiserte kriminelle - mafia - står bak. De stjeler legemidler, og med hjelp av falske papirer får de det inn i de lovlige salgskanalene. Vi mener det har skjedd i dette tilfellet, og at produktet på den måten har kommet inn på det norske markedet, sier medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen til Dagbladet.

- Hele denne saken er under etterforskning, både i Italia og internasjonalt, sier Madsen.

Han mener problemet med tyverier og videresalg av medisiner kan bli et økende problem i årene som kommer.

- Vi er opptatt av hvordan vi kan sikre oss. Det er en rekke tiltak på gang, som blant annet vil gjøre at man kan spore alle pakker fra produsent til apotek, sier Madsen.

Liten grunn til uro Madsen tror ikke brukerne av kolesterolmedisinen har noen stor grunn til å engste seg for å hva de har fått i seg.

- Vi tror ikke det er noen skadevirkning ved dette. Dette er ikke kostbare legemidler, så det vil ikke være noen stor gevinst ved å blande det ut eller erstatte det. Så langt har vi ingen indikasjoner på at det er gjort i dette tilfellet, sier Madsen.

Pakkene som er tyvgods, og klassifisert som falske, er pakker med 40 mg tableter, med batchnummer 3170506 og 3170707.

Totalt er 100 produkter tilbakekalt over hele Europa etter at det er avdekket organiserte tyverier av legemiddelprodukter fra sykehus og lastebiler i Italia.

I andre land har man opplevd at medisinen har blitt tuklet med. Det har så langt ikke skjedd med medisin som har nådd det Norske markedet.