Mafia-spekulasjon etter skolebomber

For mye av en tilfeldighet, sier borgermester.

JENTE DREPT: Og flere elever skadet etter eksplosjonen som gikk av utenfor denne skolen. Foto: AP / Max Frigione
JENTE DREPT: Og flere elever skadet etter eksplosjonen som gikk av utenfor denne skolen. Foto: AP / Max FrigioneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én jente døde og flere elever ble alvorlig skadd i bombeangrepet mot en skole i Brindisi i Italia i morges.

Den dødelige eksplosjonen ryster landet, og nå spør italienerne seg hvem som kan stå bak ugjerningen. Borgermester Cosimo Consales anklager mafiakrefter:

- Dette er et angrep vi aldri har sett maken til fra den organiserte kriminaliteten, sier han ifølge Sky News.

Nettutgaven til avisen Repubblica skriver om flere sammentreff som kan peke i denne retningen.

Berømt dommer

Den rammede byen Brindisi var i ferd med å bli avholde et større antimafia-arrangement. Blant annet var det planlagt en marsj for å protestere mot den organiserte kriminaliteten.

Skolen som er rammet er oppkalt etter Francesca Morvilla Falcone, kona til den berømte dommeren Giovanni Falcone. Han spilte en nøkkelrolle i kampen mot mafiaen.

Ekteparet Falcone og deres tre livvakter ble drept på Sicilia da bilen de satt i eksploderte på veien mellom Palermo og byens lufthavn. Det skjedde for nesten nøyaktig tyve år siden - 23. mai 1992. 

Anklager mafiaen

- Skolens navn og den planlagte marsjen er for mye av en tilfeldighet, sier borgermester Consales ifølge Sky News.

Det lokale parlamentsmedlemmet Alfredo Mantovano er mer tilbakeholden, men peker også på sammentreffet:

- Det foregår et antimafia-møte i byen for øyeblikket, med anklagere og representanter for rettssystemet, sier han ifølge nettstedet.

Skolen i Brindisi ligger få meter unna byens rettsbygning. Bygningen ble evakuert og omringet av politifolk etter eksplosjonen i dag morges.

Mafia-gruppene som dominerer i Brindisi-området på Italias hæl, er imidlertid ikke de samme som Cosa Nostra-mafiaen på Sicilia.

Anarkistangrep

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for det dødbringende angrepet.

Italia har skjerpet beredskapen den siste tiden, i frykt for voldelige aksjoner i kjølvannet av den økonomiske krisen i og de kraftige budsjettkuttene.

En gruppe anarkister har den siste tiden angrepet en rekke myndighetspersoner og offentlige bygninger. Voldsbølgen har tvunget myndighetene til å utplassere 16 000 politifolk landet rundt, og utstyre 550 personer med livvakt, skriver The Independent.

Det er to måneder siden Frankrike ble rystet av et grufullt skoleangrep, da Mohammed Merah skjøt og drepte tre barn og en lærer ved en jødisk skole i Toulouse. Foreløpig har ingen rettet søkelyset mot islamistisk terror etter bombeangrepet i Brindisi.

ÅSTED: Brannmenn og forbipasserende utenfor skolen som ble rammet av eksplosjoner kl. 07.45 i dag. Foto: AP Photo/Max Frigione
ÅSTED: Brannmenn og forbipasserende utenfor skolen som ble rammet av eksplosjoner kl. 07.45 i dag. Foto: AP Photo/Max Frigione Vis mer