Mafia stjal sykler i Norge: Vidar mistet sykler for 150 000 - og har ikke innboforsikring

Polakker stjal for 3,2 millioner - dømt etter mafiaparagrafen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykkeltyveri har nest etter epleslang vært en av samfunnets tradisjonelt mest trivielle former for kriminalitet.

Inntil mars i år. Da ble tre polakker dømt etter straffelovens §60a - mafiaparagrafen - for å ha stjålet 141 sykler fra norske hjem. Totalt var syklene verdt 3,2 millioner kroner, og ifølge Odd Skei Kostveit - leder for politiets prosjekt Grenseløs, som jobber mot omreisende vinningskriminelle - er det nå som regel organiserte kriminelle som utfører såkalt «hverdagskriminalitet» i Norge.

Spør bare Vidar Mæland (46) fra Åkrehamn.

Stolthetene Inntil natt til tirsdag 25. mars i fjor hadde Vidar tre sykler i garasjen sin.

En Argon temposykkel - verdt omkring 59 000,-. En Vipera racersykkel - verdt omkring 45 000,-. Og en Ridley terrengsykkel - verdt omkring 32 000,-. I tillegg hadde han reservehjul og ekstrautstyr til godt over 6000 kroner.

Nå sitter Vidar Mæland tomhendt igjen.

- Alle tre er borte. Og jeg har ikke fått noen ting, sier Vidar Mæland til Dagbladet.

Ikke innboforsikring Det var nemlig først da syklene ble stjålet at Vidar oppdaget at han ikke hadde innboforsikring.

- Jeg har vært så heldig at jeg har hatt to arbeidsplasser der jeg har hatt innboforsikring gjennom fagforeningen. I min nåværende arbeidsgiver har vi ingen slik ordning - men jeg tenkte jo ikke på at jeg måtte få meg innboforsikring, sier han.

GJEMT I CAMPINGVOGN: Disse bildene viser noen av syklene som politiet fant gjemt i en campingvogn - trolig på vei til Polen. Foto: Politiet
GJEMT I CAMPINGVOGN: Disse bildene viser noen av syklene som politiet fant gjemt i en campingvogn - trolig på vei til Polen. Foto: Politiet
GJEMT I CAMPINGVOGN: Disse bildene viser noen av syklene som politiet fant gjemt i en campingvogn - trolig på vei til Polen. Foto: Politiet

Tre polakker er dømt for å ha stjålet Vidars sykler - og 138 andre - til en total verdi av 3,2 millioner. Dommen falt i Nordre Vestfold tingrett i mars. De tre tiltalte er dømt til å betale erstatning til en rekke av ofrene. Men ikke Vidar Mæland.

Mafiadømt - Det var kona mi som fant ut at syklene var borte, sier Mæland.

- Jeg var helt sjokkert. Det er sykler jeg har kjøpt og bygget opp litt etter litt de siste ti årene. Temposykkelen var akkurat ferdig, jeg hadde ikke fått prøvd den en gang. Men likevel - pengene er en ting. Det verste er følelsen av at de bare kommer inn i garasjen din og tar noe som er ditt. Det reagerer jeg på. Det er så enkelt.

Han sukker.

- I Norge har det vel vært fritt fram for slik kriminalitet også. Om noen hadde sett tyvene mens de holdt på i garasjen min ville de vel ikke gjort noe uansett.

- Birken-ofre To av polakkene fikk sju års fengsel, tredjemann fikk tre år bak murene. Politiinspektør Odd Skei Kostveit sier syklene ikke ble valgt ut tilfeldig.

- De tre har ikke gitt oss noe på det i avhør, men vi antar at ofrene ble plukket ut fra resultatlister fra Birken. Der står navn og resultat lett tilgjengelig. Ved å sjekke disse navnene i telefonkatalogen kunne tyvene få en indikasjon på hvor de kunne finne dyre sykler. Her er det snakk om mobile vinningskriminelle, som er del av en organisert kriminell gruppe, sier Kostveit til Dagbladet.

Han bekrefter på generell basis at såkalt «hverdagskriminalitet» nå ofte er en indikasjon på noe langt større.

- Når vi ser på historikken til de som blir tatt for slik kriminalitet, ser vi i en rekke tilfeller at dette er personer som kommer fra multikriminelle miljøer i hjemlandet. De har i flere tilfeller utspring i miljøer som også driver med narkotika og ran.

«Litt for hett» Ifølge dommen ble syklene demontert og fraktet til Polen i campingvogn. Politiet fikk tillatelse til å lytte til mobiltelefonene til de tiltalte, og overhørte hvordan de snakket om at «det er litt for hett her, vi kan reise hjem og komme tilbake om noen dager igjen». I tillegg sikret politiet seg en rekke overvåkningsbilder, bilder fra fartskameraer og data fra fergepasseringer.

Advokatene Arild Almklov, Knut-Erik Storlykken Søvik og Ole Tom Røed representerer de tiltalte. Røed har ikke besvart Dagbladets anrop. Almklov sier at hans klient, en 29-åring, nekter straffskyld og har anket dommen.

Søvik sier hans klient forklarte at han tok imot sykler fra de andre to, men at han ikke var med på tyveriene.

- Han har anket over bevisbedømmelsen og skyldspørsmålet. Han står fast på at han er uskyldig, sier Søvik.

LEDER FOR GRENSELØS: Politiinspektør Odd Skei Kostveit Foto: Anders Jølstad / Politiet
LEDER FOR GRENSELØS: Politiinspektør Odd Skei Kostveit Foto: Anders Jølstad / Politiet Vis mer