Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mafia styrer fangene

KLØFTA (Dagbladet): Hardkokte kriminelle fra Øst-Europa har overtatt makta ved Ullersmo landsfengsel, landets mest fryktede fengsel. Dette bekrefter fengselsdirektør Knut Eigum. - Min konklusjon er at et bestemt miljø kommanderer og styrer fangemiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tidligere var tillitsjobbene i fengselet ettertraktet. Fanger sto i kø for å få privileger. I dag tør ingen søke på jobbene. De eneste som melder seg for tillitsjobber i dag er personer tilhørende jugoslav-miljøet på Ullersmo.
  • Tidligere orienterte informanter fengselsbetjentene om hva som skjedde i fangemiljøet. I dag er virkeligheten at andre fanger ikke våger å fortelle noe til betjentene. Årsak: De frykter for sin egen sikkerhet i fengslet og for represalier mot familien.
  • Det har tilsynelatende aldri vært roligere på Ullersmo enn det er i dag. Årsaken er at de som styrer fangene vil ha ro og fred, slik at de uforstyrret kan bedrive organisert kriminalitet.

Redde

- Dessverre er dette virkeligheten ved Ullersmo landsfengsel i 1998, sier Knut Eigum til Dagbladet. Fengselsdirektøren bekrefter at en liten gruppe fanger i dag styrer og nærmest terroriserer medfangene. På Ullersmo sitter de som blir karakterisert som verstingene. De som er dømt til lange straffer for drap, grov vold, vinningsforbrytelser og narkotikaforbrytelser. Ifølge fengselsledelsen er om lag 80 prosent av de 161 innsatte domfelt for narkotikarelaterte forbrytelser. - Miljøet blant de innsatte har aldri vært tøffere og vanskeligere enn det er i dag, slår Knut Eigum fast som et faktum. Enkelte nordmenn som soner lengre dommer på Ullersmo, har valgt å isolere seg fra resten av fangemiljøet. Angivelig fordi de ikke våger å ha sosial omgang med dem som styrer fangemiljøet. - Faktum er i dag at flere kriminelle har valgt å isolere seg fra fellesskapet. De tør ikke være i fellesskapet, sier Knut Eigum.

Organisert

Ledelsen ved Ullersmo landsfengsel har i et notat til Justisdepartementet tatt opp problemene med organisert kriminalitet som styres i og fra fengslet. - Vi vet at flere av de innsatte på Ullersmo tilhører et miljø som jeg ikke vil nøle med å beskrive som organisert kriminalitet, sier Knut Eigum. Han medgir at det er grunn til å anta at forbrytelser planlegges og utføres på ordre fra innsatte i fengslet. - Organisert kriminalitet styres ut fra profitthensyn. Trusler og vold er blitt en del av hverdagen. - Miljøet er lukket. Innsatte fra andre land har bakgrunn i kulturer som har autoritære styresett. De har en helt annen kultur, som vi ikke har klart å takle i fengslet. - Jeg har grunn til å tro at fangemiljøet ved Ullersmo styres av en liten gruppe innsatte, som alle har bakgrunn i det tidligere Jugoslavia, sier Eigum.

På offensiven

Selv om Knut Eigum og hans stab ved Ullersmo landsfengsel slår fast at fangemiljøet er lukket og at en liten gruppe jugoslaver terroriserer medfangene, tror fengselsledelsen at de kan vinne kampen mot det de karakteriserer som organisert kriminalitet. - Situasjonen er i dag uholdbar. Derfor må vi finne nye løsninger. Samfunnet må akseptere at vi setter inn og bruker virkemidler som sikrer samfunnet mot organisert kriminalitet. Fangebehandlingen må være differensiert, sier Eigum. Ullersmo landsfengsel er allerede inndelt i mindre enheter, hvor forskjellige fanger ikke får ha kontakt med hverandre. - Kompetanse til å løse problemene har vi i landsfengslet. Men vi trenger aksept for å spre fangene som tilhører jugoslav-miljøet i forskjellige fengsler, slik at vi får satt en stopper for det organiserte kriminelle miljøet, sier det frittalende fengselsdirektøren. Eigum mener det er livsnødvendig å få bedre innsikt i det han karakteriserer som et beinhardt organisert kriminelt miljø. - Vi i fengselsvesenet må samarbeide nært med politiet. Det er eneste mulighet, slik at vi kan avdekke den organiserte kriminaliteten, sier Knut Eigum. # Knut Eigum, fengselsdirektør # TERROR-REGIME: Fengselsdirektør Knut Eigum bekrefter at organisert kriminalitet styres av og fra innsatte ved Ullersmo landsfengsel. # Arkivfoto: ODD WENTZELOrganisert kriminalitet er i dag virkeligheten på Ullersmo landsfengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!