Mafiabande felt av tabber

STAVANGER: Målet om å etablere en mafiabande gikk fryktelig galt. De gjorde tabbe etter tabbe, og politiet hanket inn den ene etter den andre. Underveis fant de et lik i en avløpskum. Det var savnede Tina Jørgensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien starter en mørk høstkveld i en spesiell enebolig med utsikt mot jærhavet:

Mangemillionær Trygve Stangeland (66) har reist til sin leilighet på Gran Canaria for få timer siden. Hjemme i den fasjonable leiligheten på Tjelta hygger kona Reidun (64) seg med to venninner. De steiker kylling, nyter god vin, klokka er 21.30, fredag 20. oktober 2000. Så ringer det på døra. Ingen venter besøk, Reidun går for å åpne. Tre maskerte menn trenger seg brutalt inn.

Basketak

- Vi er desperate etter penger, men vil helst ikke ha drap på samvittigheten! brøler de.

Ranerne gyver løs på de tre damene, to blir hardt bundet med telefonledninger. Bare Reidun tar kampen opp. I basketaket mister hun brillene på golvet.

- Ikke trå på brillene, de er verdt 6000 kroner! roper hun. En av ranerne legger brillene forsiktig på bordet.

Reidun kommer i hu kyllingene som svir i steikepanna. Hun tror ikke det er et virkelig ransforsøk, og mener det kan være et utdrikkingslag som har gått litt over streken.

- Flytt steikepanna, maten blir brent! kommanderer hun. Mannen med finlandshette skyver panna bort med revolvermunningen.

Ranerne krever å få 600000 kroner som de mener ligger i safen i kjelleren. Nå synes Reidun at spøken tar helt overhånd, og vil ha slutt på leken.

- Det er ikke artig lenger. Hvem er dere, hva er det dere finner på? spør hun.

Langsomt går det opp for henne at det er et brutalt ran. Venninnene ligger hjelpeløst fastbundet i stua, sjøl klarer hun å stikke over til sønnen i nabohuset, mens ranerne prøver å finne safen.

Ranerne får panikk når de skjønner at en av damene har kommet seg ut av huset. De stikker av i sin hvite Ford Orion, en bil som seinere skal lede politiet til etterforskning av ett drap, flere ran, torpedovirksomhet, narkotikahandel og planer om å hente prostituerte fra Thailand.

Mafiabanden på Jæren begår bommerter som snart vil føre hele gjengen til fengselsceller.

I dag er 14 personer siktet, flere kan bli pågrepet.

Trygve Stangelands sønn forfølger ranerne i en hasardiøs biljakt utover Jæren. Han ser at ranerne kaster en gjenstand ut av vinduet, seinere finner politiet pistolen i veigrøfta.

Farten er vanvittig, sønnen i huset må gi opp jakten. Nå er politiet kommet til TS-eiendommen, eksentriske Trygve Stangeland kalles bare TS på Jæren.

Jakt på kirkegård

Bevæpnet politi sperrer veier, et helikopter søker fra lufta etter ranerne. Seint på natta blir bilen funnet parkert ved Bore kirke, eieren og to andre personer arresteres i sine hjem.

Politiledelsen i Stavanger sender etterforskere ut til Bore for å saumfare bilen. De gjør noen funn, og kjører tilbake til byen.

- Dra ut igjen, sjekk rundt bilen, får de beskjed om dagen etter. Nye, interessante funn blir gjort.

Kanskje Bore kirke er et gjemmested for tjuvegods og våpen, et møtested for kriminelle? Kirken ligger avsides, parkeringsplassen er skjermet for innsyn med en hekk, trafikken forbi er minimal nattetid.

- Sjekk hele kirkeområdet! lyder den nye ordren fra etterforskningsledelsen.

Lik i kummen

En politipatrulje med hunder saumfarer kirketomta. En kum blir sjekket, ingen funn. Ved neste funn oppdager en våken tjenestemann noe uregelmessig. Brudd i moseflaten tyder på at kumlokket nylig har vært åpnet.

Man han klarer ikke å løfte det tunge lokket med håndkraft, og må hente redskap i bilen.

- Finner du noe? spør kollegaen som søker et stykke unna.

Først er det stille noen tiendedels sekunder, så går sjokket opp for alle:

- Et lik, en kvinne!

Det er savnede Tina Jørgensen som ligger i kummen, mishandlet og drept. Drapet er ennå ikke oppklart.

Politiet skal plutselig håndtere to store kriminalsaker. Snart viser det seg at TS-ranet ikke var et tilfeldig tokt mot en riking.

- Ranerne hadde planlagt ranet i detalj. De hadde kartlagt rutiner, bevegelser, fluktrute; de satt på tegninger av huset og området, forteller seksjonssjef Olaf Kristiansen ved Stavanger politidistrikt.

Godt organisert

Uke etter uke kan politi foreta nye pågripelser. Arresterte mørner i cella, noen snakker litt etter litt, snart skjønner politiet at de har kommet på sporet av en vestlandsmafia.

Medlemmer av den samme gjengen er siktet for et ran mot en mann på Sandnes. De fikk med seg drøye 30000 kroner, men overså amatørmessig 600000 kroner i kontanter som ble oppbevart et annet sted i huset.

Politiet finner også data og opplysninger om flere millionærer i distriktet. Hustegninger tyder på at flere sto på ranslista etter TS-toktet. To banker ser også ut til å være utpekt som ransobjekt. Forberedelsene er allerede gjort.

Banden har organisert virksomheten, to- tre personer sitter i sentrum og kjenner alle. Noen skal skaffe utstyr og klær, andre er sjåfører, noen skal utføre ranene. Ingen skal vite mer enn de behøver for å gjøre jobben, hele gjengen er aldri samlet på samme sted. De prøver å framstå som proffe, men legger likevel igjen spor etter spor som gjør at politiet kan hanke inn person etter person.

En Klepp-mann i 30-åra er en nøkkelfigur. Han er familiemann, driver en liten bedrift ikke langt fra TS-eiendommen. Her møtes også de sentrale medlemmene med jevne mellomrom, ifølge politiet.

Torpedo

- Hva skulle ranspengene brukes til?

- Planene var å kjøpe et større kvantum amfetamin som skulle selges og gi ny inntekt. En av de siktede var også i Thailand med sikte på å hente prostituerte til Norge. De hadde ambisjoner om å bli store. Jeg tror også at de ville ha klart det, om de ikke hadde blitt avslørt, sier seksjonsleder Olaf Kristiansen.

Flere av de siktede har opptrådt som torpedoer. Seriøse bedriftsledere i området har engasjert torpedoene for å kreve inn penger med tøffe midler.

Ute på Tjelta sitter Trygve Stangeland og synes alt er helt uvirkelig. Han begynte med en traktor, nå er han sjef for 250 ansatte og bedriften omsetter for 360 millioner kroner i året. TS skryter av at han er den eneste i Norge som kjører Rolls-Royce i kjeledress. Bilen kjøpte han av Christian Bjelland, Kværners styreformann, doningen har tidligere rullet som ambassadebil i Paris.

- Det har ennå ikke gått helt opp for meg at noen prøvde å rane oss så brutalt. Vi bor på Tjelta, ikke i Chicago, kommenterer TS fra godstolen i storstua som er overlesset med eksklusive møbler, verdifull kunst og dyre skulpturer.

TS har aldri skjult sine rikdommer. Men han fikk ei skyllebøtte fra kona da han kom hjem fra Gran Canaria etter ranet.

- Da lokalavisa ringte for kommentarer, spurte jeg først hvordan det gikk i fotballkampen Stabæk- Viking. Kona mente det var utilgivelig. Det var tross alt et veldig brutalt ran, flirer TS, og gløtter opp på det store selvportrettet som dominerer veggen i hallen.