Mafiabombe mot norsk næringsliv?

RIGA/OSLO (Dagbladet): Bilen til den norske forretningsmannen Øyvind Winther i Rimi-gruppen ble ødelagt av en eksplosjon i Latvias hovedstad Riga onsdag kveld. Latvisk politi utelukker ikke at den lokale mafiaen kan stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av teoriene er en mulig bombeeksplosjon - der målet kan være å skade sterke norske næringslivsinteresser i byen.

Det fikk Dagbladet bekreftet av politiet i Riga seint i går kveld.

- Bilen sendes nå til tekniske undersøkelser. Vi vet fremdeles for lite om hva som er årsaken til eksplosjonen, men vi jobber med flere teorier. Noen kan blant annet ha gjort noe med det elektriske anlegget i bilen, eller det kan ha vært en liten bombe. Noen kan også ha tent på bensintanken. Dersom det var et attentat, vet vi foreløpig ikke noe om motivet, sier etterforskerne.

Verken Øyvind Winther, ledelsen i Hakon Gruppen eller Frank Varner ønsker å spekulere over attentatteorien.

- Vi har aldri fått trusler som indikerer dette, sier kleskongen Frank Varner til Dagbladet.
- Hadde jeg mottatt trusler av slikt slag, hadde jeg reist hjem for lenge siden, sier direktør Øyvind Winther i en kommentar.

Flere skadd

Den kraftige bileksplosjonen skjedde like før midnatt onsdag kveld. Knappe to timer tidligere hadde direktør Øyvind Winther kommet hjem og parkert bilen utenfor leiligheten i gamlebyen i Riga sentrum. Winther, som befant seg i 4. etasje sammen med sin svenske samboer da bilen eksploderte, fikk knust alle vinduene i leiligheten. Han og samboeren måtte sammen med flere andre beboere evakuere bygningen da denne tok fyr.

Ifølge det lokale politiet ble flere forbipasserende skadd av glass-splinter fra eksplosjonen, og en person måtte fraktes til sykehus med hjerteattakk. Winther, som befant seg ti meter over eksplosjonsområdet, kom fra hendelsen uten skader.

- Jeg var inne i leiligheten og hørte en voldsom eksplosjon. Utenfor så jeg bilen min stå i full brann, sier Øyvind Winther til Dagbladet.

Latvisk politi opplyste først at bilen inneholdt en bombe, som kan ha vært plassert av den lokale mafiaen. Deretter ble meldingene endret til at de holder flere muligheter åpne, blant annet en gasseksplosjon.

Winther stiller seg uforstående til at noen kan ha plassert en bombe i bilen for å skade ham eller det norskeide firmaet Rimi Baltija, som han er daglig leder for.