Matteo Messina Denaro

Mafiabossens ville liv i skjul

En flukt på tre tiår er over for Matteo Messina Denaro (60). Nå kommer det fram nye opplysninger om hvordan politiet endelig klarte å pågripe mafiabossen.

ARRESTERT: Matteo Messina Denaro har vært etterlyst av italiensk politi siden 1993. Han er tidligere dømt for blant annet å ha stått bak en rekke drap. Mandag ble han pågrepet etter 30 år på rømmen. Foto: Carabinieri via AP / NTB
ARRESTERT: Matteo Messina Denaro har vært etterlyst av italiensk politi siden 1993. Han er tidligere dømt for blant annet å ha stått bak en rekke drap. Mandag ble han pågrepet etter 30 år på rømmen. Foto: Carabinieri via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er nok ikke en overdrivelse å si at Matteo Messina Denaro ikke er mors beste barn. Han har blitt omtalt som «gudfaren» av Sicilias mafia, og har gjennom åra vært blant Europas mest ettersøkte menn, skriver CNN.

Til tross for at italiensk politi har brukt store ressurser i jakten på Denaro, har han holdt seg skjult for politiet siden 1993. De siste åra har han jevnlig vært pasient på en privat klinikk i Sicilia, der han skal ha fått behandling for kreft. Han skal ha oppsøkt klinikken i perioder flere ganger under det falske navnet Andrea Bonafede.

Mandag ble han pågrepet på klinikken i Sicilia. Mer om dette seinere i saken, men først litt om hvorfor 60-åringen ble en av Italias mest beryktede menn

Beryktet

Denaro skal ha beordret en rekke mafiarelaterte drap, og har blitt sett på som en beryktet drapsmann. Han er dømt for flere drap - blant annet attentatene på dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992. Begge dommerne hadde en viktig rolle i bekjempelsen av mafiaen på Sicilia.

Borsellino ble drept da ei bombe ble plassert i en bil utenfor morens bolig. Fem av livvaktene hans ble også drept i angrepet, skriver Store norske leksikon.

ANGREP: Denaro skal ha stått bak en bilbombe som drepte dommer Peolo Borsellino i juli 1992. Foto: REUTERS / Tony Gentile / NTB
ANGREP: Denaro skal ha stått bak en bilbombe som drepte dommer Peolo Borsellino i juli 1992. Foto: REUTERS / Tony Gentile / NTB Vis mer

I tillegg ble Denaro dømt for å ha stått bak dødelige bombeangrep i Milano, Firenze og Roma i 1993, der ti personer ble drept. For de ovennevnte forholdene ble han i 2002 dømt til livstid «in absentia», som innebærer at han ble dømt uten at han var pågrepet.

Denaro ble også dømt for kidnappingen av en 12 år gammel sønn av en informant. Gutten ble holdt fanget i nærmere to år før han ble drept. Liket ble deretter ble oppløst i syre.

Et annet av Denaros angivelige ofre var en av hans rivaler - mafiabossen Vincenzo Milazzo. Etter å ha drept Milazzo, skal Denaro også ha kvalt Milazzos gravide kjæreste, skriver France 24.

Denaro har selv uttalt at han «kunne fylle en gravplass» med ofrene sine. Han fikk i Italia kallenavnet «Diabolik», etter en italiensk tegneseriefigur.

Ifølge politiet var Denaro fortsatt i stand til å gi ordre til mafiaen vest på Sicilia så seint som i september 2022, skriver Reuters.

Isolert

Før Denaro ble stadig mer isolert var han kjent for en overdådig livsstil. Han skal blant annet ha kjørt rundt i dyre biler, gått i skreddersydde dresser og Rolex-klokker og Ray Ban-solbriller. En rekke mennesker rundt ham skal ha vært hans høye beskyttere slik at han ikke ble pågrepet. Ifølge statsadvokater skal Denaro ha klart å opprettholde livsstilen sin på grunn av flere forretningsforbindelser, som blant annet forretningsmenn og politikere.

Mangel på bilder av mafiabossen skal også ha vært utfordrende for både politiet og eventuelle tipsere. De siste kjente bildene av Denaro før pågripelsen var tatt på starten av 1990-tallet. Politiet mistenkte at han hadde gjennomført plastiske operasjoner, og offentliggjorde bilder av hvordan de trodde Denaro så ut, skriver The Guardian.

ETTERLYST: Dette er et av de siste kjente bildene av Denaro før han ble pågrepet. Foto: DAPRESS / SplashNews.com / NTB
ETTERLYST: Dette er et av de siste kjente bildene av Denaro før han ble pågrepet. Foto: DAPRESS / SplashNews.com / NTB Vis mer

Politiet har helt siden 1990-tallet jaktet på Denaro, og gjennom åra har de arrestert en rekke av Denaros støttespillere og familiemedlemmer, blant annet Denaros søster og svigerbror.

Etter flere av pågripelsene av personer rundt ham, blant annet søsteren Patrizia, og politiets kartlegging av flere selskaper som Denaro samarbeidet med, skal mafiabossen ha blitt ytterligere isolert, skriver BBC.

Til tross for at han har vært på flukt er det antatt at han har gitt ordre til andre i mafiaen fra hemmelige lokasjoner. Italiensk politi skal også flere ganger ha vært nær ved å pågripe ham etter å ha fått informasjon om menneskene rundt ham.

- Dere vet hvem jeg er

Denaro oppsøkte mandag klinikken mens politiet og spesialagenter ventet på at han skulle ankomme. Da Denaro kom til resepsjonen på klinikken sa han at navnet hans var det falske navnet Andrea Bonafede, ifølge den italienske avisa La Repubblica.

Kort tid etter skal Denaro ha gått ut av klinikken. Han får da øye på politifolkene og skal ha begynt å gå sakte mot en bil i nærheten. Men politiet blokkerer veien for ham, og politiet spør om han er Matteo Messina Denaro, hvorpå Denaro responderer:

- Dere vet hvem jeg er.

Han bekrefter deretter hvem han egentlig er. Ifølge flere medier skal Denaro ha forholdt seg rolig da han ble pågrepet. Etter arrestasjonen skal han også ha skrevet lapp der han skriver at politiet skal ha behandlet ham med «stor respekt og medmenneskelighet», skriver La Repubblica.

Over 100 bevæpnede politifolk skal ha vært involvert i arrestasjonen, som førte til stor applaus fra de andre pasientene på klinikken.

VARULVEN: Mikhail Popkov drepte og voldtok i nesten to tiår. Nå ønsker den russiske «varulven» å kjempe for Russland i Ukraina. Video: AP, Reuters, Telegram, Vesti Irkutsk. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Til tross for at Denaro stadig ble mer isolert, kvittet han seg ikke med den overdådige livsstilen. Da han ble pågrepet var han iført dyre klær og en klokke til over 400 000 kroner.

Det er også antatt at han kan være den siste i mafiagruppa Costa Norstras som har en rekke hemmeligheter. Statsadvokater tror at han har mye informasjon og navn på de involverte i mafiaen sin kriminalitet.

Palo Guido var en av dem som hadde ansvaret for etterforskningen av Denaro. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at politiet gjennom åra har klart å identifisere og pågripe flere av Denaros medhjelpere. Dette skal ha vært viktig for at politiet til slutt klarte å pågripe mafiabossen.

En mann er også pågrepet etter han skal ha kjørt Denaro til sykehuset. Han er mistenkt for å holde en rømling.

PÅGREPET: Denaro ble pågrepet iført luksusklær. Arrestasjonen førte til stor medieoppmerksomhet. Foto: Carabinieri via AP / NTB
PÅGREPET: Denaro ble pågrepet iført luksusklær. Arrestasjonen førte til stor medieoppmerksomhet. Foto: Carabinieri via AP / NTB Vis mer

Italiensk politi har også mottatt hyllest etter pågripelsen. Blant annet fra Italias statsminister Giorgia Meloni.

- Dette er en stor seier for den italienske stat, som viser at vi aldri skal overgi oss til mafiaen. Min varmeste takk, og på vegne av hele regjeringen går den til politiet og til Palermos statsadvokat for pågripelsen av en av de største figurene i mafiaen, sier Meloni i en uttalelse.

Forsvarsminister Guido Crosetto omtaler arrestasjonen som et tegn på at «staten vinner mot mafiaen». Han sa videre at Italia ikke har vunnet krigen mot mafiaen ennå, men at dette var en kamp som var «fundamental å vinne», skriver CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer