Mafiaen kan ha tjent 340 mill.

Politiet etterforsker om den sicilianske mafiaen tjente 340 millioner kroner på å pusse opp Palermo foran FNs store konferanse om kampen mot global kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av mafiaens høyborg Palermo som sete for FN-konferansen sist uke, er blitt et tveegget sverd. Mens det internasjonale samfunnet har erklært krig mot organisert kriminalitet, kan Cosa Nostra le godt av FN.

Politiet i Palermo har mistanke om at Cosa Nostras entreprenører, etter å ha bygd det nye, skinnende justispalasset hvor konferansen fant sted, også la sine hender på «finpussingen» av Palermo i forkant av konferansen.

Oppussingen kostet rundt 340 millioner kroner.

Skår i gleden

Kampen mot mafiaens økonomiske og finansielle makt ser dermed ut til å bli langvarig.

Nyheten er et skår i gleden for Palermos ordfører, Leoluca Orlando, som er kjent for sitt engasjement mot mafiaen, men den reduserer ikke betydningen av de tre FN-konvensjonene som ble undertegnet under konferansen.

I Palermo har 118 av 154 deltakerland underskrevet konvensjonen mot organisert kriminalitet. 77 land har undertegnet konvensjonen mot menneskehandel og 74 konvensjonen mot innvandringstrafikken.

Profittkilde

De to siste konvensjonene blir, spesielt av land i den tredje verden, mistenkt for å være et instrument for å stanse innvandring generelt og ikke for å bekjempe kriminelle organisasjoner.

Skatteparadiser vil også nødig gi avkall på bankenes taushetsplikt, som konvensjonen mot organisert kriminalitet forplikter til.

Studier lagt fram i Palermo viser at menneskehandel og illegal innvandring er blitt den nest største profittkilden for mafiaorganisasjonene verden over, etter narkohandelen.

(NTB)