Mafiaen møter i retten

Tiltalt for mistenkelig dødsfall i London i 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 19. juni 1982 ble et lik funnet hengt under Blackfriarsbroen i London. Den døde ble identifisert som Roberto Calvi, sjef for en av Italias største banker, Banco Ambrosiano. Calvi var nylig dømt til fire års fengsel for svindel, men hadde sluppet ut mot kausjon i påvente av ankesaken. 11. juni kom Calvi seg ut av Italia med en koffert full av dokumenter. Han dro trolig fra Venezia til England i et privatfly.

Åtte dager seinere ble han funnet hengt, med fire murstein og rundt 92 000 kroner i tre forskjellige valutaer i lommene.

Politiet har lenge ment at mafiaen på Sicilia sto bak drapet. Et tidligere mafiamedlem, Tommaso Buscetta, innrømmet i 1992 at ordren om å henrette Calvi kom fra Pippo Carlo, som var kasserer for mafiaen.

Rettssaken begynner i dag

Etter mer enn 23 års ventetid begynner drapsrettssaken i Roma i dag. Fem personer er på tiltalebenken, blant dem Carlo, som har sittet i fengsel for mafiavirksomhet siden åttitallet.

I tillegg er forretningsmennene Ernesto Diotallevi og Flavio Carboni, Carbonis østerrikske eks-kjæreste, og bankksjef Calvis gamle sjåfør og livvakt Silvano Vittor.

Politiet mener Carlo og Vittor eskorterte Calvi til London, og overleverte ham til drapsmennene der. Naturlig nok mener forsvarerne at politiet har en skral sak.

- Det er ikke det minste bevis på at var et drap, og det er mange indikasjoner på at det var et selvmord, sier advokat Renato Borzone til nyhetsbyrået AP.

Omgjorde obuksjonsrapportene

Den første obduksjonsrapporten slo fast at dødsfallet var et selvmord. Men politiet hadde liten tro på teorien, og i juli 1983 ble det gjennomført en ny obduksjon. Da var ekspertene høyst usikre på om Calvi virkelig hadde tatt sitt eget liv.

Men det var først et tiår seinere at rettsmedisinere konkluderte med at det dreide seg om drap. Nye undersøkelser i 2002 og 2003 kom fram til samme resultat:

Han hadde ingen nakkeskader etter hengingen. Det ville oppstått hvis han hadde hengt seg.

Vatikanet innblandet

Calvi, som ble omtalt som «Guds banksjef», hadde nære bånd til Vatikanet, gjennom erkebiskop Paul Marcinkus, pavens livvakt, en guvernør i Vatikanet og sjefen for Vatikanets bank. Banco Ambrosiano hadde en gjeld på 8,4 milliarder kroner, og gikk konkurs etter skandalen.

Etter Calvis død viste det seg at banken hadde lånt ut store deler av pengene til selskaper i Panama, som ble knyttet til Vatikanets institutt for religiøst arbeid.

Vatikanet benektet at de hadde noe juridisk ansvar for at Banco Ambrosiano gikk konkurs, men de innrømmet et moralsk ansvar og betalte til slutt rundt 1,6 milliarder kroner til kreditorene.

Calvi ble også knyttet til den beryktede P2-losjen, en frimurerlosje som sto i ledetog med høyreekstremister.

Dagen før Calvi ble funnet drept, begikk sekretæren hans selvmord. Den 55 år gamle kvinnen skrev et avskjedsbrev der hun skjelte ut sin tidligere sjef, før hun hoppet ut vinduet fra fjerde etasje i Banco Ambrosiano.

DREPT: Roberto Calvi, også kalt Guds banksjef, ble funnet hengende under en bro i London. Han var tiltalt i en alvorlig svindelsak da han døde.
TILTALT: Forretningsmannen Flavio Carboni sitter i retten i Roma, og er tiltalt for drapet på Calvi.
DRAPSSTEDET? Calvi ble funnet hengende under Blackfriars-broa i London i 1982. Italiensk politi tror ikke på selvmordsteorien, og har tiltalt fem stykker for drap.
MAFIOSO: Giuseppe Calo er allerede i fengsel for mafiavirksomhet. Han blir av italiensk presse kalt mafiaens kasserer. Politiet mener han ga ordren om drapet på Calvi.