Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mafiaen satser på kjemi

LYON (Dagbladet): I framtida vil pillene dominere narkotikamisbruket. De lages enkelt, fort og billig, og selges meget dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hovedproblemet i kampen mot syntetisk narkotika er råstoffene. Hvis Interpol får kontroll, skifter narkotikamafiaen bare over til et annet, liknende råstoff.

Brukerne får piller med samme rus i begge tilfeller.
Det er Mike Stephenson, sjefen for narkotikaavdelingen i Interpol i Lyon i Frankrike, som sier dette.

Interpol og FN slår fast at syntetisk narkotika vil bli det dominerende ulovlige rusmiddelet i framtida. Det dreier seg hovedsaklig om ulike varianter av amfetamin.

- Syntetisk narkotika produseres i dag over hele Europa, mest i Nederland og i Polen. Produksjonen er allerede så avansert og så godt organisert her at ecstasypiller eksporteres fra Europa til USA. Det er beslaglagt partier med slike piller i Belgia, som hadde USA som mål.

Men Europa er også i ferd med å få konkurrenter. Burma er allerede en storprodusent av syntetisk narkotika. Det ville ikke forundre oss meget om piller herfra snart dukker opp i Europa, sier Stephenson.

Kjemisk utfordring

Ulovlig handel med narkotika er i dag en milliardindustri, styrt av organisert kriminalitet. Organisasjonene har enorme mengder med penger til rådighet. Det er en formidabel fiende å stå overfor, for dem som vil bekjempe den ulovlige narkotikahandelen.

Syntetisk narkotika utgjør en spesiell utfordring. Her har de kriminelle mangfoldet i den kjemiske industrien på sin side, vår tids avanserte teknologi og kunnskap. Den kan kjøpes for penger.
- Teoretisk er det mulig å bekjempe ulovlig produksjon av syntetiske stoffer om vi får kontroll over råstoffene. Men i vår tid er det, mildt sagt, en vanskelig oppgave. I tillegg kommer det faktum at syntetisk narkotika kan produseres hvor som helst, i en kjeller eller på kjøkkenet, sier Stephenson.

Kontrollen over råstoffene er vanskelig også på en annen måte. De forutsetter at lovene i ulike land gir hjemmel for slik kontroll. Men i svært mange land finnes foreløpig ikke slike lover. Selv om FN nå forsøker å få etablert et internasjonalt lovverk, så kan råstoffene fortsatt fraktes gjennom svært mange land, både fritt og lovlig.

Narko-oppskrifter

Stephenson legger en tykk bok på bordet. Den inneholder tusenvis av oppskrifter på hvordan man produserer syntetisk narkotika.

- Denne kunnskapen er i dag allemannseie. Du kan finne liknende oppskrifter i rikt monn på Internett også, sier han.
Politiet i Spania avslørte et laboratorium som produserte en million syntetiske narkopiller hver dag. Men selv dette er bare en brøkdel av den kapasiteten som finnes i den lovlige, kjemiske industrien.

- Den kjemiske industrien har maskiner som produserer en million piller i timen. Narkotikahandlerne har mer enn nok penger til å skaffe seg slike maskiner. Det er slike mengder, og utfordringer, vi står overfor, sier Stephenson.

En studie Interpol nylig gjorde i Tyskland, viste at råmaterialene for framstilling av 100000 ecstasypiller kostet om lag 30000 tyske mark. Verdien av partiet på gata var tre millioner mark.

Profitten var altså på 10000 prosent.

Dette er en av grunnene til at omsetningen av syntetisk narkotika øker så voldsomt. Samtidig er det generelt billigere å smugle syntetisk narkotika enn stoffer som heroin, cannabis, og kokain, som alle er basert på dyrking av naturlige planter, ulike steder i verden.

Umettelig marked


De syntetiske stoffene kan produseres nær, eller faktisk i, markedet hvor det selges.
Omsetningen av heroin, cannabis og kokain kan bekjempes om grunnlaget for dem, plantedyrkingen, begrenses. Men slike tiltak er foreløpig bare teori - de også. Både produksjonen og misbruket av naturlig nakotika har økt kraftig de seineste årene. Cannabis er fortsatt på en overlegen førsteplass, og brukes av mer enn 140 millioner mennesker verden over hvert år, ifølge FN.

Dårlige utsikter

- Når jeg får spørsmål om narkotika i verden og framtida, særlig i forbindelse med årtusenskiftet, har jeg bare ett svar: Situasjonen vil bli enda verre enn i dag. Det synes for meg som det beste våpenet mot narkotika, særlig den syntetiske, ligger i å angripe etterspørselen. Organisert kriminalitet klarer vi aldri å bli kvitt.

Men vi kan kanskje overbevise forbrukerne, med informasjon og opplæring, om at deres narkotikabehov faktisk er en nødvendig forutsetning for hele den internasjonale kriminelle virksomheten.
Da har vi en sjanse til å vinne krigen mot narkotikaen, sier Stephenson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media