Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mafiaen styrer smuglerrutene

PARIS (Dagbladet): Et tett nettverk av internasjonal mafia kontrollerer handelen med mennesker. Denne lysskye handelen bare øker i omfang, for den gir en mye større avkastning enn omsetning av våpen eller narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er høyst forskjellige priser for smuglingen ettersom hvilket land man kommer fra. Den illegale transporten av en albaner over Adriaterhavet koster en femtedel (39000 kroner) av en tilsvarende rute for en kineser (180000 kroner).

Rutene

Fluktrutene er perfekt organisert av lokale mafiaer:

  • Den russiske og den kinesiske mafiaen kontrollerer den srilankiske og den kinesiske ruta.
  • Den tyrkiske mafiaen organiserer den kurdiske ruta.
  • Den albanske mafiaen har kontrollen over Balkan-ruta.

En halv million

Ifølge Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IMO, har mellom 300000 og 500000 illegale innvandrere tatt seg inn i Europa hvert år de siste ti årene. 200000 kommer gjennom østeuropeiske land. 100000 kinesere flykter ifølge IMO fra Kina hvert år, også til Canada.

Store deler av resten av menneskehandelen i Europa dreier seg om kurdere eller nordafrikanere.

Knutepunkter i øst

36 sultne og tørste flyktninger fra Nord-Afrika ble oppdaget på lasteplanet til en lastebil i Sør-Spania mandag. Tusenvis av andre kommer i skrøpelige båter over til Gibraltar, ofte med livet som innsats. 200 er døde siden januar.

Moskva, Kiev og Praha er sentrale knutepunkter for menneskehandelen. Bare i Praha er det 3500 kinesiske mer eller mindre suspekte selskaper.

Kinesiske kvinner blir gjerne voldtatt av et medlem av banden, og alle innvandringskandidater må betale tilbake for flukten i årevis hvis de klarer å komme seg inn i et europeisk land og får en jobb.

Schengen

Hellas, Italia og Østerrike er andre viktige land langs flukt-ruta. De utgjør de første grensene i Schengen-samarbeidet mot Midtøsten og Balkan. Hellas og Italia har lange kyster med mange øyer som gjør det lett å nærme seg usett. 43000 ulovlige innvandrere ble arrestert i Østerrike i fjor - 120 prosent mer enn i 1998.

De aller fleste vil til Storbritannia, som har en mer liberal lovgivning. Mange kommer gjennom Nederland. Nederlandske myndigheter vedkjenner at landet er et transittland for ulovlige innvandrere.

Mangler asylpolitikk

Rotterdam er den største havna i Europa, men kan ikke kontrollere mer enn fem prosent av containerne med sin ene scanner - innkjøpt i fjor.

Markedet er blomstrende så lenge ikke de europeiske landene enes om en felles asylpolitikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media