«Mafiaens gravkammer»

ROMA (NTB): Italias regjering erklærte i går unntakstilstand i de ras- og flomherjede delene av Sør-Italia, da det ble klart at nærmere 300 mennesker kan ha mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Letingen etter overlevende etter ras- og flomkatastrofen fortsetter i et desperat kappløp med tida. Tallet på omkomne som er funnet har økt til 81. Faren for epidemier øker, og drikkevann er blitt en mangelvare.

Sivilforsvaret hevdet i går ettermiddag at 103 personer er savnet, men tallet er ifølge kommunene og innbyggerne mye høyere. Tallet på savnede kan være så høyt som 300 etter tragedien tirsdag, da en to meter høy vegg av slam, gjørme og avfall veltet inn over kommunene Siano, Bracigliano, Sarno og Quindici.

Håpet om å finne overlevende ble tent på ny etter at hjelpemannskaper i går trakk to personer fram etter flere dager under jord og leire.

Katastrofe-område

Regjeringen i Roma erklærte i går de hardt rammede områdene i Campania til katastrofeområde . 217 millioner kroner er stilt til rådighet, men det er smuler i forhold til omfanget av katastrofen.

Kommunen Sarno er hardest rammet, med foreløpig 78 døde. Sarno har måttet betale dyrt for å være hjemby til Napoli-mafiaens mektigste familie, Galasso.

Den modige eieren av Sarnos apotek, som fikk hele byen til å reise seg i protest mot Camorraens overmakt da hun en kort periode var ordfører, var en av de første som ble slukt av gjørmehavet som Camorraen i sterk grad har bidratt til å skape.

Raseriet vokser

Åskammen som brøt sammen, Monte Saro, hadde så å si ikke et tre igjen som kunne binde jorda og holde igjen regnvannet. I fjor sommer ble åssida påtent tre ganger av Camorra'en for å gjøre plass til ny utbygging i deres regi.

Jordbruk og industri, i stor grad dominert av Camorraen, har på toppen av det hele tappet elva Sarno for så mye vann at grunnvannet har sunket med 40 meter og etterlatt seg et enda mer ustabilt jordsmonn.

Resultatet er at det kraftige regnværet brøt ned åskammen i ei dødbringende elv av gjørme. Monte Saro - byens emblem og Camorraens uoffisielle gravkammer for sine fiender, er dermed også blitt gravplass for over 78 av byens innbyggere.

Mens det løper inn nye og høyere dødstall, vokser raseriet. Åtte timer etter at tragedien var et faktum, kom det en faks til kommunene fra regionen om å innføre alarmberedskap på grunn av rasfare.

- Verre enn et slag i ansiktet, sier folk.

- Manglende
miljøpolitikk

Flere steder kom hjelpen seint. Hjelpemannskapene måtte grave med bare hendene. Ei jente ble stående åtte timer i gjørme til livet og med restene av et vaklende hus over hodet, før hun ble berget. Den nyopprettede krisekomiteen i området falt straks sammen. Telefonlinjene ble brutt, og ingen hadde mobiltelefon.

Statssekretæren med ansvar for sivilforsvaret, Franco Barbari, innrømmet i Deputertkammeret torsdag at pengene som ble bevilget til Campania for øyeblikkelige tiltak i 1997, aldri kom fram.

Miljøorganisasjonene sier at tragedien er resultat av en fullstendig manglende miljøpolitikk. De påpeker at staten istedenfor å bruke 30 milliarder kroner hvert år på å rydde opp etter naturkatastrofer, må begynne å bruke pengene på forebyggende arbeid.

- Dersom denne prioriteringen ikke endres, kan vi bare vente på neste tragedie, sier miljøorganisasjonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer