Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mafiaens løpegutter

Det er ikke så vanskelig å drive organisert kriminalitet når man kjenner de riktige politikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELVESTE SJEFEN

over alle sjefer, mafiabossen Bernardo Provenzano - også kjent som «traktoren», «onkel Bernie» og «Bokholderen» - har vært ettersøkt i mer enn førti år. Etterforskerne tror han stort sett har oppholdt seg på vestkysten av Sicilia i alle disse åra, der han har styrt mafiaen uten å bli tatt. Hvordan har han klart å holde seg unna lovens lange arm?

En rettssak som starter i Palermo over nyttår åpner for mistanken om at «Bokholderen» har fått god hjelp av høytstående politikere, jurister, politifolk og journalister på Sicilia. Hvis mistankene stemmer, kan det vise seg at selv antimafiaarbeidet i Italia har vært infiltrert av mafiaen.

Etterforskerne hevder de tolv siktede mennene systematisk har lekket informasjon til mafiaen. «Saken viser for alvor Cosa Nostras kapasitet til å etablere og opprettholde kontakter i alle deler av samfunnet,» heter det i rapporten fra påtalemyndigheten. Mafiaen er ikke død, selv om det begynner å bli en stund siden de mest spektakulære blodige drapene på Sicilia. Den italienske regjeringens viktigste representant på øya, Salvatore Cuffaro, er en av tolv menn som må i rettssalen 2. februar, anklaget for å ha hjulpet den ettersøkte mafiabossen. Cuffaro nekter å gå av i forbindelse med rettssaken, til tross for høylytt kritikk fra opposisjonen.

RETTSSAKEN REISER

igjen spørsmålet om Silvio Berlusconis sicilianske suksess skyldes innblanding fra Cosa Nostra. Da Berlusconi vant valget i 2001, fikk hans regjeringskoalisjon fullt hus på Sicilia. 61 av øyas 61 plasser i det italienske parlamentet gikk til Berlusconis menn - representert av det kristendemokratiske partiets leder på Sicilia, den anklagede Salvatore Cuffaro. Var det for godt til å være redelig?

Ingen dom skal felles før rettssaken er over, men om Cuffaro skulle være skyldig, skriver han seg inn i en lang tradisjon: Italienske politikere har samarbeidet med mafiaen så lenge mafiaen har eksistert. Ifølge John Dickie, forfatter av boka «Cosa Nostra», som kom ut tidligere i år, er det dette samarbeidet som er selve fundamentet for mafiaens eksistens. Uten velvillige politikere hadde det ikke vært mulig for mafiaen å drive sin lukrative business basert på drap og trusler. Og den hadde heller ikke klart seg uten hjelp fra alle dem som har forsøkt å avdramatisere mafiaens makt.

«Italia må lære seg å leve med mafiaen, alle bør ta hånd om problemene med kriminalitet på sin egen måte,» sa den italienske samferdselsministeren i 2001. Slike utsagn vekker oppsikt, ikke minst fordi de kan sees som en hån mot de mange som har dødd i kampen mot mafiaen. For som en av de mest kjente antimafiadommerne Giovanni Falcone pleide å si før han ble sprengt i lufta sammen med flere meter vei like ved flyplassen i Palermo: Mafiaen har en historie. Den har en begynnelse, og den vil få en slutt.

DET KREVER AT

man ser at mafiaen er en kriminell organisasjon som kan bekjempes. Ikke en mystisk, romantisk del av den sicilianske folkesjela. Ved Universitetet i Roma har man gått i riktig retning denne høsten: For første gang tilbys universitetskurs i mafiastudier ved det juridiske fakultetet. Det meldes om stappfulle lesesaler, og gode karakterer til den som finner en måte å ta «Bokholderen» på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media