Mafiagrav åpnet - leter etter savnet skolejente

Emanuela Orlandi forsvant i 1983.

29 ÅR ETTER: Her venter tilskuere utenfor Saint Appollinare-kirken, der en mafiagrav skal åpnes. Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI
29 ÅR ETTER: Her venter tilskuere utenfor Saint Appollinare-kirken, der en mafiagrav skal åpnes. Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Italienske etterforskere åpnet mandag graven til en mafiaboss i en kirke i Roma. Årsaken er mistanke om at den også inneholder levningene etter ei jente som har vært savnet i nesten 30 år.

Emanuela Orlandi var datteren til en ansatt i Vatikanet, men forsvant som 15-åring 22. juni 1983.

Påtalemyndigheten i Roma besluttet i april at graven til mafiabossen Enrico de Pedis, også kjent som Renatino, skulle åpnes etter et flere år langt juridisk slagsmål.

Mandag var både rettsmedisinere, advokater og medlemmer av Orlandi-familien til stede under åpningen. Der fant de som ventet levningene etter det som etter alt å dømme er Renatino. Det ble også funnet andre beinrester, men det er for tidlig å si hvem de tilhører. Ifølge advokaten Lorenzo Radogna har stedet blitt brukt som grav i flere hundre år.

Døde 15 år etter Renatino var leder av Magliana-mafian i Roma og ble drept i 1990, sju år etter at 15 år gamle Emanuela forsvant.

Ingen kan forklare hvorfor en mafiaboss ble begravet i et gravkammer i en kirke, og det er heller ikke innlysende hvorfor kisten også skulle inneholde liket etter den savnede jenta.

Mistankene er basert på forklaringen til en tidligere kjæreste av Pedis, som i 2008 sa at Orlandi ble bortført og at det var folk i Vatikanet som sto bak. Hun nevnte blant annet en biskop som døde to år tidligere.

Mafiahevn? I fjor sa et tidligere medlem av Magliana-mafiaen at jenta ble bortført for å tvinge Vatikanets bank til å tilbakebetale penger som Pedis og andre i mafiaen hadde investert.

Vatikanet har lovet å samarbeide fullt ut om undersøkelsen, men avviser beskyldningene. Det avviser også anklagene fra Orlandi-familien om at Vatikanet ikke samarbeidet fullt ut da politiet forsøkte å finne ut hva som hadde skjedd med den 15 år gamle jenta. (©NTB)

(NTB-Reuters)

GRAVÅPNERE: Her ankommer rettsmedisinere kirken i Roma. Foto: AP/Angelo Carconi
GRAVÅPNERE: Her ankommer rettsmedisinere kirken i Roma. Foto: AP/Angelo Carconi Vis mer