Mafiasjefen og hans kone

Det sist kjente bildet av Cosa Nostras siste sjef, Bernardo Provenzano, er fra 1959. Mens han vasker penger, driver kona et ekte vaskeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saveria Provenzano driver et lite vaskeri i Corleone på Sicilia. Mannen hennes, Bernardo Provenzano, driver et mye større firma - mafiaen. Hun vasker klær, han vasker penger.

Mafiaens førstedame passer butikken, forguder sine sønner, går i kirken og på handletur i den lille byen Corleone, mafiaen Cosa Nostras hjemby.

- De har en enkel leilighet. Hun er veldig opptatt av at de to sønnene skal ha et normalt liv, sier journalisten Dino Paternostro.

Hennes mann Bernardo, på den annen side, er en siciliansk legende som får historiens berømte forbrytere, som Butch Cassidy og Bonnie og Clyde, til å minne om snørrunger som leker med vannpistoler.

Politiet har jaktet på den nå 68 år gamle Provenzano i 38 år. Etterforskerne har vært nær ved å arrestere ham en rekke ganger, men som den legendarisk ettersøkte forbryter han er, har han hver gang klart å slippe unna.

Gjemt for å kunne ta over

Da Saveria og hennes sønner, 18 år gamle Francesco og 25 år gamle Angelo, kom tilbake til Corleone i 1992 etter å ha vært borte i lang tid trodde etterforskerne at Bernardo Provenzano var død. De tok feil. Provenzano hadde bare sørget for å plassere familien i trygghet før han hjalp til med å organisere et av mafiaens største slag, da de to dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble drept i bombeeksplosjoner. De to mafiajegerne hadde fått en status som var minst like legendarisk som forbryterne de jaktet på.

Da mafiaens overhode Salvatore Riina ble arrestert i 1993 tok Provenzano over som sjef for mafiasjefene.

Våpenhvile

Ifølge etterforskerne har Provenzano en annen stil enn sin forgjenger. Han foretrekker våpenhvile med staten i stedet for full krig.

- Til forskjell fra Riina er ikke Provenzano Cosa Nostras absolutte diktator, sier forhørsdommer Antonio Ingroia på Sicilia.

- Mafiahierarkiet i dag er mer som et bedriftsstyre som ser til at ingen av sjefene går til angrep og at alle følger våpenhvilen, sier Ingroia.

Provenzano selv er omgitt av noen få, ultralojale menn. En av dem vil ta hans plass dersom han blir arrestert. Arrestasjonen vil ikke medføre et jordskjelv i mafiaen, slik arrestasjonen av diktatoren Riina gjorde, men det ville like fullt være et hardt slag for organisasjonen.

- Provenzano har en historisk og myteomspunnet rolle i mafiaen, fordi han har vært ettersøkt så lenge. Han har vært igjennom mye, og overlevd, sier Ingroia.

- Et offer

Fru Provenzano sier mannen hennes ikke er en morder, men et offer.

- Mannen min har vært forfulgt siden han var ung, da han fikk skylden for ting han ikke hadde noe med å gjøre, sa fru Provenzano da hun ga et sjeldent intervju til avisen La Repubblica i desember.

Da hun ble spurt om rettssystemets sak mot mannen svarte hun:

- Jeg anerkjenner bare guddommelig rettferdighet. Jeg tror ikke på rettferdighet på jorden lenger.

- Jeg svarer bare til Gud og bare han vil dømme oss. Bare han vet, bare han ser alt. Vår samvittighet er ren, sa Saveria Provenzano.

(NTB-Reuters)

<B>VAR SLETT IKKE DØD: Det sist kjente bildet av sjefen sjøl, Bernardo Provenzano, ble tatt i 1959. Politiet trodde han var død, men da Riina ble tatt i 1993, var Provenzano klar til å ta over.
TOK MAFIABOSSEN: Salvatore "Toto" Riina var sjef for den fryktede sicilianske mafiaen, cosa nostra, fram til 1993. Da bla han tatt, og en ny mann var klar til å ta over.