Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Mafiatiltalt varslet Spesialenheten for seks år siden: - Eirik Jensen passet på Cappelen. Han fikk gjøre som han ville

52-åringen forteller om rykter i det kriminelle miljøet om at Jensen passet på Cappelen og at hasjbaronen «drev med kjempetysting».

NEKTER STRAFFSKYLD: Den korrupsjons- og narkosiktede politimannen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Den korrupsjons- og narkosiktede politimannen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En narkodømt mann (52), som varslet Spesialenheten i Bergen for seks år siden om Jensen-saken, vitnet i dag i rettssaken.

Han skal i flere år ha kjent til påstandene om at politimannen Eirik Jensen samarbeidet med Gjermund Cappelen om narkosmugling.

Mannen har et langt kriminelt rulleblad, blant annet med narkotika- og spritsmugling.

Ifølge VG er mannen nå tiltalt etter mafiaparagrafen sammen med seks andre menn for å ha innført 217 kilo hasj, og har de siste åtte månedene sittet i varetkt på Ila fengsel - samme sted som Gjermund Cappelen. Han ble tidlig på 2000-tallet dømt for innførsel av 5-600 kilo hasj.

- Livsfarlig å være i nærheten

I retten forteller mannen at han var i bryllupet til Jensens kriminelle barndomsvenn, der Jensen var forlover i 1997.

Han forklarte i retten at han tok opp at han hadde hørt ryktene om samarbeidet mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen med en advokat i 2007. I 2011 var han i et møte med Spesialenheten der han fortalte om ryktene. Hans advokat og en advokat fra Spesialenheten, som var til stede på møtet, vitner seinere i dag.

- Vi hørte hele tida at Eirik Jensen passet på Cappelen. Han fikk gjøre som han ville. De fikk innføre alt og vi andre måtte passe på hele tida. Kom det noen i veien for ham, ga Cappelen dem til Jensen, sier mannen om ryktene han kjente til.

Han hadde blant annet mye kontakt med en venn av Cappelen, og sier han hørte at Jensen fikk 500-1000 kroner per kilo av hasjbaronen.

- Det jeg hørte var at Eirik og Gjermund jobbet tett sammen, og at det var livsfarlig å være i nærheten av dem, for da blir du tatt med en gang, sier mannen.

- Folk var redde

I retten sier han at Cappelen smuglet mye hasj og at han brukte Jensen «nærmest som torpedo».

- Hvis du ikke gjorde opp, så sendte han Eirik Jensen. Da får du problemer med politiet. Det var nesten på det nivået der, sier 52-åringen.

- Gjermund kunne tyste på dem hvis han ønsket. Folk var redde og derfor lojal mot Cappelen, sier 52-åringen.

Eirik Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013 og grov korrupsjon. Spesialenheten mener han ga Cappelen informasjon som var nyttig for hans virksomhet. Eirik Jensen nekter straffskyld. Han sier den omfattende kontakten mellom han og Cappelen var en del av et kilde- og informantforhold.

- Vi synes det var rart at Gjermund ikke ble tatt. Det er jo faen meg helt umulig. Han har holdt på med det i 20 år, sier 52-åringen.

Mannens forsvarer Reidar Andresen, som vitnet etter 52-åringen, bekreftet at møtet med Spesialenheten hadde funnet sted og at 52-åringen opprinnelig var skeptisk.

- Bare synsing

Mannen sier han har hørt om ryktene fra flere hold og at han hørte om det for første gang i 1996.

- Det er jo bare synsing dette her. Jeg har ikke bevis for dette her. Jeg har aldri sett noe penger. Det var bare prat.

- Når det gjelder samarbeidet mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen var dette prat i alle kriminelle miljøer. Det var noe alle spurte om, sier mannen på spørsmål fra Jensens advokat Arild Holden.

- Folk så Cappelen i bilen til Jensen og at de møttes mange ganger, sier han.

Ifølge 52-åringen tok han opp saken med en advokat i 2007. I 2011 var han i samtale hos Spesialenheten, men ville ikke gå videre med formelle avhør. Han sier videre han så på det som viktig å varsle Spesialenheten, selv om han ikke ville forklare seg videre.

- Var du redd for å fortelle det? spør Spesialenheten-aktor Kristine Schilling.

- Hvorfor skal jeg være redd. Vi har jo fått vekk Norges største tyster og en politimann som har påført tusenvis av år i fengsel, sier 52-åringen.

Sier Cappelen drev kjempetysting

52-åringen forteller at Cappelen drev med «kjempetysting for å få være i fred».

- Vi hørte at Eirik Jensen hadde hånda over Cappelen, sier han.

Ifølge mannen fortalte Jensens kriminelle barndomsvenn at han hadde forsøkt å få Jensen til å jobbe for ham.

- Han sa: «Han er ikke korrupt». Han har prøvd å bestikke ham, og det gikk ikke i det hele tatt. Jensen ble forbanna, sier mannen.

Ifølge mannen var folk redde for å slutte å kjøpe hasj fra Cappelen.

- De var redde for å bli tystet på. Han hadde et samarbeid med Eirik Jensen, sier 52-åringen.