Satudarah:

Mafiatiltalt

Sju menn - flere av dem sentrale skikkelser i den omstridte MC-klubben Satudarah - er tiltalt for organisert kriminalitet etter en voldsepisode i Lillestrøm. Forsvarerne er kritiske og kaller tiltalen pretensiøs.

TILTALT: Her blir oslomannen i 30-åra, som ifølge politiet er leder av Satudarah, stanset av politiet i forbindelse med et møte i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo i 2020. Foto: Politiet
TILTALT: Her blir oslomannen i 30-åra, som ifølge politiet er leder av Satudarah, stanset av politiet i forbindelse med et møte i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo i 2020. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant de tiltalte er en norsk-pakistansk oslomann i 30-åra, som ifølge politiet har ledet den lokale avdelingen av Satudarah MC (SMC) siden oppstarten.

I tiltalen er det beskrevet hvordan mannen og seks andre skal ha utøvd «omfattende» vold mot en mann på et utested i Lillestrøm natt til 3. desember i fjor.

Fornærmede skal ha blitt slått med en jernstang, en knust flaske og knivstukket flere ganger i hånda, albuen, låret og ryggen.

Den tiltalte mannen i 30-åra nekter straffskyld, opplyser forsvarer Usama Ahmad.

- Han har ikke utøvd noe vold, sier Ahmad.

Tiltalt etter mafiaparagrafen

Påtalemyndigheten har satt alle sju mennene under tiltale for grov kroppsskade og organisert kriminalitet etter den straffeskjerpende mafiaparagrafen i straffeloven.

«Som en del av aktivitetene til Satudarah MC Oslo, utøvde de, i fellesskap og uten foranledning, omfattende vold mot NN (fornærmedes navn, journ.anm.)».

Det er også varslet påstand om inndragning av en rekke SMC-effekter, som vester, gensere og T-skjorter.

Den antatte SMC-lederens bror er blant de tiltalte. Dagbladet er kjent med at han i politiets etterretningsrapporter er utpekt som visepresident i klubbens Oslo-avdeling.

- Tiltalen er pretensiøs og nærmest politisk. Det hele er spekulativt - ved at påtalemyndigheten mener at de tiltalte har gjort dette i egenskap av å være Satudarah, og at det har noe som helst med organisert kriminalitet å gjøre, sier forsvarer Arve Ringsbye.

Forbudssak tidligere i år

Hans klient har erkjent straffskyld for legemskrenkelse i forkant av knivstikkingen. Ringsbye karakteriserer det hele som utelivsvold.

- De fornærmede har ikke så mye som antydet at det er noen foranledning eller motiv bak volden de har blitt utsatt for. Det er ikke et komma i politiavhørene eller andre forklaringer i saken som er egnet til å illustrere dette som planlagt, eller at de springer ut av noen form for hevnaksjon, sier forsvareren.

Kollega Usama Ahmad er enig.

- Påtalemyndigheten har ikke noen beviser for at dette har skjedd på noe organisert vis, eller som en gruppe. Tvert imot finnes det beviser for det motsatte, sier han.

NEKTER SKYLD: Mannen i 30-åra som er utpekt som leder av Satudarah i Oslo, nekter straffskyld. Det opplyser hans forsvarer Usama Ahmad, her avbildet i Oslo tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEKTER SKYLD: Mannen i 30-åra som er utpekt som leder av Satudarah i Oslo, nekter straffskyld. Det opplyser hans forsvarer Usama Ahmad, her avbildet i Oslo tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Trygg på frifinnelser

Ahmad forventer frifinnelse for flere av de tiltalte.

- Jeg er egentlig ganske trygg på at alle mann vil bli frifunnet etter mafiaparagrafen.

Han mener at også at statsadvokaten har gått langt ved å tiltale alle sju som var til stede da volden fant sted.

- Dersom du er på et utested og det skjer en voldshendelse, er det du ikke automatisk skyldig selv om du kjenner noen av dem som er involvert. Det skal mer til, sier Ahmad.

STARTEN: Dette bildet er tatt på østkanten i Oslo i 2018 - og skal markere starten på det som seinere ble osloavdelingen i Satudarah. Mannen som er pekt ut som leder står i midten, mens han lener seg på et rekkverk. Foto: Privat
STARTEN: Dette bildet er tatt på østkanten i Oslo i 2018 - og skal markere starten på det som seinere ble osloavdelingen i Satudarah. Mannen som er pekt ut som leder står i midten, mens han lener seg på et rekkverk. Foto: Privat Vis mer

Andreas Strand ved Oslo statsadvokatembeter har tatt ut tiltalen mot mennene. Han har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ringsbye mener at saken har sammenheng med mye omtalte forbudssaken mot Satudarah, som gikk for Oslo tingrett tidligere i år. Her krevde påtalemyndigheten at det ble lagt ned forbud mot MC-klubben som en kriminell gruppe, noe de ikke medhold i hos tingretten.

- Det er først etter at forbudssaken blir brakt inn for retten, og før det er avsagt en kjennelse, at Satudarah blir inkludert. Det sto ingenting om det i siktelsen i utgangspunktet, sier Ringsbye.

Skudd i Oslo sentrum

Dagbladet er kjent med at flere av de tiltalte, ikke bare den antatte SMC-lederen og broren hans, har tilknytning til MC-klubben.

En av de tiltalte er broren til en mann tidlig i 20-åra - også han med bånd til SMC - som er siktet etter at to menn ble skutt utenfor Nationaltheatret i Oslo sentrum 15. januar i år.

Mennene som ble skutt har begge mangeårige bånd til Young Guns, en beryktet aktør i det kriminelle miljøet i Oslo. De ble påført alvorlige, men ikke livstruende skader.

Brøt med Young Guns

Den utpekte SMC-lederen var tidligere medlem av Young Guns, før han ifølge Dagbladets opplysninger havnet på kant med sine tidligere gjengbrødre og brøt med miljøet rundt 2012.

Siden har det vært flere konfrontasjon mellom mannen, miljøet rundt ham og sentrale aktører i Young Guns - i det politiet har omtalt som en av de lengstlevende konfliktlinjene i Oslos underverden.

Rettssaken etter knivstikkingen på Lillestrøm er ikke berammet, men det er ventet at den vil komme opp for Romerike og Glåmdal tingrett i løpet av oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer