Mafiatopp eide bordet

Salongbordet som politiet mener beviser at det ble skutt hjemme hos Veronica og Per Kristian Orderud, har tidligere tilhørt en hardt belastet kriminell. Skuddskadene på bordet kan ha blitt påført bordet lenge før ekteparet fikk det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tekniske etterforskere ved Kripos konkluderer med at de har funnet spor etter et vådeskudd i salongbordet hjemme hos Per Kristian og Veronica Orderud. Bordet kan ha vært skadd da ekteparet fikk eller kjøpte det for tre- fire år siden. Dermed kan en eventuell skuddskade skrive seg fra år tilbake.

Salongbordet tilhørte en mann som nå soner en lang narkotikadom.

Nordmannen, som er tilknyttet det kriminelle jugoslaviske miljøet i Oslo, ga vekk eller solgte bordet - samt en skinnsalong - til ekteparet Orderud.

Mannen som eide salongbordet før Veronica og Per Kristian fikk det, har i flere år hatt en sentral posisjon i et hardt belastet eks-jugoslavisk kriminelt miljø i Oslo. Av politiet har mannen tidligere blitt karakterisert som mafiasjefens høyre hånd i Oslos underverden.

Handelen skjedde gjennom Veronicas lillesøster Kristin Kirkemo, som i flere år hadde et nært forhold til mannen.

Skuddskadd

Men etter det Dagbladet erfarer, er politiets konklusjon at både salongbordet og et Nerdrum-litografi skal være skuddskadd.

Ingen av forsvarerne i saken har til nå mottatt tekniske rapporter om undersøkelsene av det antatte og påståtte vådeskuddet.

Men konklusjonen som Kripos har trukket, styrker forklaringene til drapssiktede Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød, som begge har fortalt at det gikk av et vådeskudd på gården da to pistoler av kaliber 22 ble overlevert under det mye omtalte juleselskapet lille julaften.

Etter hva Dagbladet forstår, mener politiet at funnene i bordet og litografiet svekker Per Kristian og Veronica Orderuds troverdighet.

Troverdighet

- Legger jeg tilbakemeldingene fra Kripos til grunn, er det entydig at det ble avfyrt skudd i våningshuset til Per Kristian og Veronica Orderud, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, til Dagbladet.

Rapporten om vådeskuddet vil bli brukt i forhørsretten for å så tvil om troverdigheten til ekteparet Orderud.

Begge to har kategorisk avvist at det har blitt overlevert våpen, og de benekter kjennskap til et eventuelt vådeskudd.

Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud, mener det er uproblematisk for hans klient dersom det er avfyrt et vådeskudd i stua.

- Hun har forklart at hun var ute, og da hun kom inn igjen var glasset til litografiet knust. Kristin skal da ha sagt at det hadde ramlet ned. Seinere på kvelden oppdaget Veronica et merke i bordet som ikke hadde vært der før. Dette fikk hun ingen forklaring på, sier advokat Sulland, som understreker at dette ikke på noen måte er nye opplysninger.

- Hvis noen har løsnet et vådeskudd, må det være Kristin Kirkemo, legger Sulland til.

Nye avhør

Detaljene rundt hva som skjedde i juleselskapet har vært et av de mest sentrale temaene i avhørene med de fire siktede.

I dag skal tre av de siktede - Kristin Kirkemo, Lars Grønnerød og Veronica Orderud i nye avhør med politiet.

- For min klient er det snakk om et supplementsavhør. Det er vanlig like før nye fengslingsmøter, sier advokat Steinar Wiik Sørvik, som forsvarer Lars Grønnerød.

Han opplyser at hans klient i tillegg kommer til å avgi en rettslig forklaring i forhørsretten under fengslingsmøtet torsdag.

Advokat Johnny Veum, en av advokatene som representerer Kristin Kirkemo, skal bistå henne under politiavhør i dag.

- Jeg regner med at det blir et ganske kort avhør, sier Veum, som opplyser at det ikke er tatt stilling til om Kirkemo skal avgi en detaljert forklaring også for forhørsretten.

Besøkes i fengsel

Odelsgutten Per Kristian Orderud skal ikke avhøres i dag og sannsynligvis heller ikke før fengslingsmøtet på fredag.

Advokat Cato Schiøtz opplyser at 45-åringen nå kan få besøk under oppsyn. Han er meget opptatt av hvordan det daglige fjøsstellet og økonomien blir håndtert. Derfor trenger han et oppklaringsmøte med dem som har ansvaret for dette.

Torsdag og fredag er det duket for nye drama i Nedre Romerike forhørsrett. Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo blir framstilt torsdag, mens ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud framstilles fredag.

- Vi legger selvsagt vekt på de nye opplysningene som er kommet fram siden forrige behandling, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt.

Politiet vil begjære fire ukers varetektsfengsling for alle de fire siktede.