Magasinet som kan felle Lars Grønnerød

FROGNER (Dagbladet): Dette er politiets bilde av pistolmagasinet som kan felle Lars Grønnerød. I retten i dag er Grønnerød nødt til å forklare hvordan magasinet - som politiet slår fast ble brukt drapsnatta - kort tid etter ble funnet i hans soverom. Sjokkerte politifolk fant også et arsenal av ammunisjon og sprengstoff, samt en Ruger-pistol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magasinet, som er et av politiets heteste spor i trippeldrapssaken, ble funnet på en liten hylle (som har vært omtalt som en settekasse) i Lars' leilighet.

Dagen i dag blir dramatisk for Lars Grønnerød. Han er nødt til å komme opp med en sannsynlig forklaring på magasinfunnet.

Etter hva Dagbladet forstår, konkluderer politiets tekniske rapport med at magasinet var i bruk drapsnatta. Annerledes skal det være vanskelig å tolke sporene som bulken i magasinet, tennsatsen og utkastermekanismen i drapsvåpenet har preget patronhylsene på åstedet med.

Patronfunn

Selve drapspistolen er som kjent ikke funnet. Men i Molde, der den ble stjålet fra Fannefjord Pistolklubb, har politiet funnet patronhylser med samme karakteristika som i kårboligen på Orderud gård.

Dagbladet erfarer at Grønnerød vil blånekte for at han har brakt magasinet med hjem. Han vil trolig skylde på ekskjæresten Kristin Kirkemo Haukeland.

Grønnerød vil hevde at Kristin fremdeles hadde nøkler og kom og gikk i leiligheten på det aktuelle tidspunktet. Kristin, derimot, hevdet i går i retten at hun var uten nøkler til leiligheten i perioden 17.- 28. mai. Trippeldrapet skjedde natt til 22. mai. Magasinet ble funnet 2. juni, da Grønnerøds leilighet ble ransaket i forbindelse med at Kristin var tatt for en skyteepisode.

Politiets bilder viser at Lars Grønnerød også har en rekke andre funn å svare for:

Ruger-pistolen, som han skal ha fått av Per Orderud i bytte mot drapsvåpenet «Lillegutt», lå gjemt i et hull i veggen.

Våpen, ammunisjon og dynamitt var stuet vekk på utallige gjemmesteder. Politiet fikk nærmest sjokk da de gjennomsøkte Lars Grønnerøds leilighet i Frognerveien 38 på Oslos beste vestkant.

Aktor, statsadvokat Olav Thue, var ikke i tvil om hva han skulle konsentrere sin eksaminasjon rundt da tiltalte nummer fire inntok vitneboksen i går klokka 14.23.

Fotorapport

Lars Grønnerød ble bedt om å ta med retten på «en tur gjennom leiligheten». Ved hjelp av en omfattende fotorapport geleidet deretter Grønnerød - med stødig hjelp fra Thue - retten gjennom leiligheten.

Dette er noe av det som ble dokumentert i kjølvannet av ransakingen 2. juni og Lars Grønnerøds pågripelse 12. juni 1999:

  • Lars fortalte politiet at det var et hull i veggen innenfor klesskapet hvor han oppbevarte en Ruger-pistol. I tillegg til våpenet fant politiet en finlandshette. Da de brøt ned veggen, fant de også en eske med patroner.

- Finlandshette, Ruger og en pakke patroner. Hva skulle du med alt dette?

- Jeg samlet på det, svarte 43-åringen.

  • Inne i stua, under et skap og et gulvteppe, fant politiet også et hull i gulvet.

- Jeg laget hullet for å ha forskjellige ting i det, svarte Lars.

I hullet lå det et våpenbelte, en pistolholder og en plastpose med 17- 18 pakninger ammunisjon.

- Er du medlem av noen pistolklubb? ville aktor vite.

- Det kan nesten se slik ut. De røde der fikk jeg av Per, sier han og henviser til noen ammunisjonspakninger på bildet. Noe aktor sa han ville komme tilbake til.

  • Politiet fant også en trekasse med fire telefonkataloger trukket med plast.

- Det er en del hull i dem. Det ser ut som det har vært skutt i dem?

- Ja. Det er skutt med armbrøst. Kassa sto på kjøkkenet og jeg sto inni stua. Jeg ville teste armbrøsten, forklarte Lars i retten i går.

Lars fortalte også at han hadde tidligere hadde hatt andre våpen, både en 3,57 Magnum, en 9 mm Ruger og en 38 kaliber Colt.

- Er du en våpenfrik?

- Jeg interesserer meg for mange ting. Jeg liker å skyte. Jeg synes det er ok.

  • I en av settekassene på soverommet fant politiet to pakninger med ammunisjon.
  • I en av kjellerbodene til Lars fant politiet dynamitt av merket Sollex - samme type som ble funnet under bilen til Anne Orderud Paust. Det ble også funnet ståltråd og ledninger med tenner.
  • På ulike steder i leiligheten fant politiet drøyt 1000 patroner. Over 300 av dem er av samme kaliber og fabrikat som de ti patronhylsene politiet fant i kårboligen etter trippeldrapet.
<B>MAGASINFUNNET:</B> Politi og påtalemyndighet vil i retten hevde at nettopp dette magasinet (i det lyse feltet) sto i pistolen som ble brukt under drapshandlingen i kårboligen på Orderud gård natt til 22. mai 1999. Magasinet ble funnet i en settekasse like ved senga til Lars Grønnerød 11 dager senere.
<B>STUA SOM SKYTEBANE: Her, i sin egen stue i Frognerveien 38, bedrev Lars Grønnerød øvelsesskyting med et armbrøst. Han skjøt mot en trekasse med fire telefonkataloger i. Da politiet tok disse bildene sto trekassa plassert bak lenestolen midt på bildet.
<B>PISTOLHULL:</B> I et hull i veggen på soverommet fant politiet denne Ruger-pistolen. Lars hevder at Per Orderud påskeaften 1999 ga ham den i bytte mot revolveren «Lillegutt».