BEÆRES: Magdalena Kamøy. Foto: Trigger
BEÆRES: Magdalena Kamøy. Foto: TriggerVis mer

Magdalena er en av årets polakker i Norge. - Jeg ler godt av «Kampen for tilværelsen»

Utdeling i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er hyggelig å kunne bidra til et litt mer nyansert bilde på polakker her i landet, sier Magdalena Kamøy.

Hun er en av de som ble æret under kåringen «Årets polakk» i Oslo konserthus i kveld, en kåring som arrangeres rundt om i hele verden hvor det befinner seg polsk diaspora.

Møtte norsk mann Kamøy er kreativ leder i kommunikasjonsbyrået Trigger, og har vunnet flere priser for sitt reklame- og PR-arbeid. Hun møtte en norsk mann i Warszawa, og flyttet hit i 2001, noen år før den store bølgen av polsk innvandring til Norge. Polakkene er nå den største innvandrergruppa i Norge.

- Jeg jobbet i reklamebransjen i Warszawa, og begynte å jobbe som det i Oslo også. Først på engelsk, men etter noen uker på norsk. Da jeg startet hadde jeg med meg en kurv jordbær, sier hun.

Kamøy har vært innom blant annet Leo Burnett og McCann, før hun var en av de første ansatte i Trigger for fire år siden.

Hun sier det nå begynner å bli en del av hennes gamle landsmenn i reklame- og kommunikasjonsbransjen.

- Det begynner å bli en del polske navn, særlig innenfor det digitale, sier hun.

Liker «Kampen for tilværelsen» Den fiktive tilværelsen til enkelte polske arbeidsinnvandrere er vist fram i den Erlend Loe-skapte NRK-serien «Kampen for tilværelsen». Enkelte polakker har reagert.

- Den viser et skjevt bilde, men jeg ler godt av den! sier hun.

- Det var faktisk en journalist som ringte meg om den. Men han var ikke interessert i min mening, han spurte heller om jeg kjente en polsk håndverker han kunne ringe. Det var tydeligvis ikke interessant å få meningen til en i min bransje, sier hun.

Flere vinnere Blant de andre som i dag får pris er Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi - datter av den polske maleren Ryszard Warsinski og den norske billedkunstneren Britt Fuglevaag, med samiske aner. Filmregissør utdannet ved den legendariske filmskolen i Lodz.

Arek Gawecki - kunstsmed, med spesiell interesse for smijernskulptur.

Urszula Lach - I 35 år har hun hatt ansvar for den polske boksamlingen ved Deichmanske Bibliotek i Oslo, og med dette bidratt til å fremme polsk litteratur i Norge og til å gjøre den tilgjengelig for polakker bosatt i Norge.

Marek Jasinski - professor i maritim arkelologi ved NTNU i Trondheim.

Greg Eigner Jablonski - lege med spesialisering innen ørekirurgi, overlege ved øre-nese-halsavdelingen ved Oslo Universitetssykehus og foreleser ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Andrzej Tomaszewicz - byggfagsforsker. Han var med å stifte organisasjonen Solidaritet Norge-Polen, som i årene 1981-89 støttet den demokratiske opposisjonen i Polen.

Keeper og fekter I fjor var Brann-keeperen Piotr Leciejewski blant vinnerne.

Fekteren Bartosz Piasecki var blant prisvinnerne i 2013.

I 2012 var NUPI-forsker Jakub Godzimirski blant prismottakerne.

Prisutdelingen organiseres av fondet «Polen nå», den polsk-norske foreningen for unge profesjonalister UCI og Polens ambassade i Oslo.