- Magedanserinner ses på som horer

Magedanserinner som danser offentlig er sett på som horer og prostituerte i arabiske land. Barbro Zedinis offentlige magedans ville kastet skam over enhver arabisk familie. Det hevdet ekspertvitnet Unni Wikan i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten vil forsøke å vise retten at denne skammen kan være et mulig motiv for at den drapstiltalte Hassan Zedini tok livet av sin kone Barbro i mai i fjor.

Wikan, som er professor i sosialantropologi ved Universitet i Oslo, vitnet som sakkyndig på Zedini-sakens femte dag. Hun regnes som Norges fremste ekspert på arabisk kultur. Den drapstiltalte Hassan Zedini er født i Tunis, og det var hos hans tunisiske familie at Barbros interesse for magedans ble vekket. Under et familieselskap ble hun tatt med i dansen med andre kvinner. I Norge skal hun etter hvert ha blitt en av de fremste danserne i landet.

Tap av ære

- Ingen ærbar arabisk familie ville tillate døtrene sine å danse offentlig magedans. En arabisk mann som gifter seg med en profesjonell magedanserinne, vil være blottet for ære. Dansen er verdsatt i familiesammenheng, og når det bare er kvinner til stede. Men kvinner som danser halvnakne i full offentlighet blir betraktet som prostituerte, sa Wikan.

- Ikke uvanlig

Påtalemyndigheten har under rettssaken antydet at Hassan Zedinis motiv for å ha tatt livet av Barbro kan ligge i hans motstand mot magedansen, og mener at måten hennes lik var skjendet på kan være vitne om dette. Etter at hun ble kvalt ble armene hennes skilt fra kroppen, og håret klippet av.

- Kjenner du tilfeller av liknende likskjending fra arabiske land, spurte byrettsdommer Torjus Berg.

- I tilfeller der kvinner blir drept for å ha vanæret sin familie, er lemlestelse av liket og klipping av hår ikke uvanlig, sa Wikan.