13,7: Det er prosentandelen velgere som stiller seg bak Siv Jensen og Frp akkurat nå. Partiet blir trolig nødt til å legge på seg en god del dersom Siv Jensen skal få nok ut av eventuelle regjeringsforhandlinger med et Høyre godt over 30 prosent. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
13,7: Det er prosentandelen velgere som stiller seg bak Siv Jensen og Frp akkurat nå. Partiet blir trolig nødt til å legge på seg en god del dersom Siv Jensen skal få nok ut av eventuelle regjeringsforhandlinger med et Høyre godt over 30 prosent. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Mager oppslutning for Frp

Ingen partiledere snakker mer om kjøttvekta enn Siv Jensen (Frp). Ikke siden 2001 har partiet hennes vært skrinnere på Dagbladets partimålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiet med regjeringsambisjoner er på nedtur på Dagbladets partimålinger, utført av Ipsos MMI. Siden oppslutningen på 22,9 prosent som gjorde Frp til det største opposisjonspartiet etter stortingsvalget i 2009, har trenden i denne perioden - tross en del svingninger - vært negativ for Frp.

Faktisk må Siv Jensens parti 12 år tilbake i tid for å finne et dårligere resultat på Dagbladets målinger. I april 2001 noterte Frp seg for 13,3 prosent.

Partilederen har gjort det klart at Frp's størrelse etter valget i september er altavgjørende for gjennomslagskraften inn i eventuelle regjeringsforhandlinger. Samtidig har hun vært like tydelig på at Frp verken vil vanne ut profilen for å tekkes andre; de vil i regjering for å føre Frp-politikk.
 
- Valget viktigst Siv Jensen er på utenlandsreise og ikke tilgjengelig for Dagbladet. Det er derimot avtroppende nestleder Per Arne Olsen:

- Det er aldri hyggelig med dårlige tall. Men heldigvis er det én gallup som er mye viktigere enn alle andre, nemlig den som kommer i september. Vårt fokus er der, og sånn sett er dårlige målinger en inspirasjon for oss, sier han.

Han erkjenner den negative trenden siden sist stortingsvalg, men påpeker at utviklingen det siste året har vært stigende. På Dagbladets målinger har 2012 vært et berg og dalbane-år for Frp.

- TAR TALLENE ALVORLIG: - Det er ikke enkelt å svare på hvorfor vi ligger lavt. Vi lar oss uansett ikke styre av målinger måned til måned, og vi jobber for å være et tydelig alternativ til de rødgrønne, sier Frp-nestleder Per Arne Olsen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- TAR TALLENE ALVORLIG: - Det er ikke enkelt å svare på hvorfor vi ligger lavt. Vi lar oss uansett ikke styre av målinger måned til måned, og vi jobber for å være et tydelig alternativ til de rødgrønne, sier Frp-nestleder Per Arne Olsen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det er ikke enkelt å svare på hvorfor vi ligger lavt. Vi lar oss uansett ikke styre av målinger måned til måned. Vi skal jobbe for Frp's løsninger, og mye tyder på at velgerne vil ha en annen regjering, sier Olsen.

Slank stortingsgruppe Samtidig er Høyre godt over dobbelt så store som Frp. Aprilmålingen gir Høyre en oppslutning på 32,5 prosent, 2,6 prosentpoeng tilbake fra sist måned. Det ville gitt partiet 57 mandater - 82 sammen med Frp. Den borgerlige duoen er igjen et lite stykke fra rent blått flertall - som de har hatt de tre siste månedene på Dagbladets målinger.

For dersom resultatet på valgdagen i september blir det samme som dagens tall, blir mange Frp-kontorer på Stortinget ledige fra tirsdag 10. september. Dagens 41 mandater reduseres til 25.

- Det er hyggelig at ikke-sosialistisk side gjør de så bra over tid. Men det er opplagt at desto høyere oppslutning Frp får, desto tyngre bli vi i eventuelle forhandlinger. Det er også hovedgrunnen til at vi påpeker kjøttvekta såpass ofte, sier Frp-nestlederen.

Sentrum fram Situasjonen på rødgrønn side er omtrent uendret. Et Ap-landsmøte med hallelujastemning har ikke frelst velgerne - med bare 0,5 prosentpoengs økt oppslutning kryper Ap fram til 28 prosent. SV går litt fram, Senterpartiet litt tilbake. Med 17 færre mandater ville regjeringspartiene mistet flertallet.

Sentrum tar et lite skritt fram. Venstre med 0,3 prosentpoeng til 5,4 prosent, og KrF, som denne helga holder landsmøte i Trondheim, 0,5 prosentpoeng fram til 4,7 prosent.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer