Mager trøst

Pia Kjærsgaard og hennes fremmedfiendtlige Dansk Folkeparti gjorde et forventet innhogg i den danske velgermassen ved kommunevalget. Men heller ikke mer. Hennes frammarsj er foreløpig stanset. Det er statsminister Poul Nyrup Rasmussens magre trøst etter hans fjerde valgtap på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snarere enn å bli blendet og skremt av Pia Kjærsgaards valgseier trøster ledende sosialdemokrater seg med at det kunne gått verre. Det er selvsagt en mager trøst, men den har noe for seg, fordi Socialdemokratiets tilbakegang ble mindre enn målingene kunne tyde på, samtidig som Dansk Folkepartis framgang ikke ble så sterk som mange hadde fryktet.

  • Partiet ble stiftet for to år siden etter indre strid og maktkamp i Fremskrittspartiet. Dette valget var altså den første prøven overfor velgerne, og selvsagt er nærmere sju prosent et oppsiktsvekkende godt resultat for et nytt parti. Men de aller fleste stemmene ble tatt fra Fremskrittspartiet, som nærmest er blitt utradert fra dansk politikk med bare 1,8 prosents oppslutning. Det bør imidlertid understrekes at Dansk Folkeparti ikke stilte til valg i alle kommuner, og at oppslutningen ved et Folketingsvalg nok ville ligge atskillig høyere, kanskje nær det dobbelte.
  • For statsminister Poul Nyrup Rasmussen er det trolig også en smule trøst i at Pia Kjærsgaard synes å ha tatt flest stemmer fra Venstre i fangsten fra andre partier. Sånn sett er det hovedsakelig stemmer på borgerlig side som er blitt flyttet, og det igjen kan innebære at trekket med å plassere Thorkild Simonsen som innenriksminister så langt har vært vellykket. Den 71 år gamle århusianske borgermesteren ble satt på den posten for å skape ro omkring innvandringspolitikken, og hindre flukt fra Socialdemokratiet.
  • Høstens opphetede innvandringsdebatt i Danmark kom ikke som resultat av et opplegg foran kommunevalgkampen, den blusset snarere opp på bakgrunn av et forventet folketingsvalg. Det var Danmarks nest største parti, Uffe Ellemann-Jensens Venstre, som skjerpet tonen i innvandringspolitikken på sitt landsmøte i september; her var det stemmer å hente. Det var rett før Dansk Folkeparti steg i høydene, og det var etter at regjeringen hadde behandlet en sak om tilbakesendelse av somaliere på en usedvanlig klosset måte. På dette viset står de to store partiene i dansk politikk langt på vei ansvarlige for Pia Kjærsgaards fremmedfiendtlige seilas. Gjennom sin politikk har begge partier bidratt til hennes inntreden på den politiske scenen.
  • Med Thorkild Simonsen i regjeringen håper Poul Nyrup Rasmussen å kunne snakke med større autoritet i innvandringspolitikken. Den første prøven på dette kommer om et par uker da Simonsen skal legge fram forslag til endret politikk. Det har vært ventet at dette kommer til å bety en skjerpet linje, men regjeringspartneren Radikale Venstre er skeptisk til innstramninger overfor innvandrerne, og trolig legger Simonsen derfor fram forslag om en omfattende integrasjonslinje: Arbeid, dansk-kurs og færre «gettoer». Regjeringens utspill kan imidlertid inneholde elementer som gjør at innvandrerne får mindre i direkte økonomisk støtte.
  • Reaksjonene på dette utspillet kan komme til å avgjøre om Poul Nyrup Rasmussen skal trykke på valgknappen, eller om han skal vente til september med folketingsvalget. Det gjør imidlertid neppe saken bedre for innvandrerne at det er tanken på valg som akkurat nå styrer dansk politikk. Heldigvis er motkreftene kommet sterkere på banen i debatten. Flere biskoper har blant annet uttalt seg sterkt mot Kjærsgaards demagogi.
  • Hennes fremmedfiendtlighet er skamløs. Hun ligger flere hakk til høyre for vårt norske Fremskrittsparti, men noen hver bør notere seg at Øystein Hedstrøm gleder seg over hennes valgresultat.