Magert for gourmetrestaurantene

Inkasso, innkjøpsstopp og nedbemanning preger Norges dyreste restauranter. - Jeg kan ikke huske dårligere tider for restaurantbransjen, sier Craig Whitson i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Listen over topprestauranter som får inkassosaker, sliter med betaling, har innkjøpsstopp og gjennomfører bemanningskutt og andre sparetiltak er lang. Kundene uteblir. Vanlig gode hverdager, hvor næringslivets folk har sørget for fulle hus på landets gourmetrestauranter, er over, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Christen Sveaas' restaurant Bagatelle er en av de som sliter tungt. Ifølge DN har restauranten innført innkjøpsstopp på alle unødvendige varer, og restauranten kjøper nå bare inn vin for å fylle opp vinlista. Enkelte andre gourmet-restauranter har måtte nedbemanne.

- Vi merker selvfølgelig at det er tøffere tider i Norge nå, men vi holder oss på samme nivå som ifjor vi, sier Bent Stiansen ved Stadtholdergaarden i Oslo til Dagbladet.no.

Stiansen har satset mer på privat enn på bedriftsmarkedet, og tror dette er grunnen til at de ikke sliter like mye som de andre topprestaurantene i landet.

- Vanlige folk som deg og meg har fortsatt god råd, det er bedriftene som ikke har penger, mener Stiansen.

Bagatelle-chef Eyvind Hellstrøm mener hans type restauranter reflekterer aksjemarkedet. Før var det næringslivet som fylte opp restauranten i ukedagene, mens nå gjør restauranten det best torsdag, fredag og lørdag. Da er det særlig privatpersoner som kommer for å feire en begivenhet.

Stadtholdergaarden har akkurat gitt ut en ny kokebok, og mener de har et bredere kundegrunnlag enn andre. Derfor er Stiansen fortsatt optimist.

- Gjennom de markedsaktivitetene vi har nå ser vi lyst på månedene framover, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg har vært med siden midten av 80-tallet og kan ikke huske dårligere tider for restaurantbransjen. Du er rar i hodet om du ikke har penger i bakhånd når du starter opp en restaurant, sier Stavangers restaurantener Craig Whitson til DN.

- Det kommer til å tynnes ut i bransjen, sier mesterkokk og innehaver av Oro som har en stjerne i Michelin-guiden, Terje Næss.

FORTSATT OPTIMIST: Bent Stiansen har tro på fortsatt godt restaurantbesøk på Stadtholdergaarden.
TOMME BORD: Flere av gourmetrestaurantene sliter med tomme bord i uka.