«Magesår» forsinker storoffensiven i Kandahar

NATO og USAs planlagte storangrep mot Taliban i Kandahar lar vente på seg fordi generalprøven slo feil.

AVVENTER: En amerikansk soldat patruljerer en hveteåker i landsbyen Gorgan i Dand-distriktet sør for Kandahar. Den planlagte storoffensiven mot Taliban i dette området lar vente på seg fordi operasjonen i Marjah, som ble sett på som en generalprøve, ikke har fungert godt nok, ifølge Reuters. Foto: REUTERS / Denis Sinyakov / SCANPIX
AVVENTER: En amerikansk soldat patruljerer en hveteåker i landsbyen Gorgan i Dand-distriktet sør for Kandahar. Den planlagte storoffensiven mot Taliban i dette området lar vente på seg fordi operasjonen i Marjah, som ble sett på som en generalprøve, ikke har fungert godt nok, ifølge Reuters. Foto: REUTERS / Denis Sinyakov / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| NATO og USAs planlagte storangrep mot Taliban i Kandahar lar vente på seg fordi generalprøven, vinterens offensiv i Marjah, ikke har gått etter oppskriften.

Marjah-offensiven i Helmand-provinsen i februar var den største siden Afghanistan-krigen startet i 2001 og skulle vare i to-tre uker. Men fremdeles høres skyting i Marjahs gater, og veibombene går av med jevne mellomrom. Før han fikk sparken, omtalte general Stanley McChrystal Marjah som et «blødende magesår».

Den manglende suksessen fra vinterens operasjon er den direkte årsaken til at storoffensiven mot Taliban, i bevegelsens egen hovedstad Kandahar, uteblir og trolig ikke kommer før til høsten, ifølge Reuters.

Vektlegger det sivile Det er ikke bare tidspunktet for Kandahar-offensiven som er endret på grunn av Marjah. Også offensivens fasong blir forandret, mener kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, hovedlærer ved Forsvarets høyskole.

- De har nå sluttet å kalle storoffensiven i Kandahar for en storoffensiv. De har heller ingen militære navn på operasjonen. Den kalles nå «Samarbeid for Kandahar», sier han til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer