AVVENTER: En amerikansk soldat patruljerer en hveteåker i landsbyen Gorgan i Dand-distriktet sør for Kandahar. Den planlagte storoffensiven mot Taliban i dette området lar vente på seg fordi operasjonen i Marjah, som ble sett på som en generalprøve, ikke har fungert godt nok, ifølge Reuters. Foto: REUTERS / Denis Sinyakov / SCANPIX
AVVENTER: En amerikansk soldat patruljerer en hveteåker i landsbyen Gorgan i Dand-distriktet sør for Kandahar. Den planlagte storoffensiven mot Taliban i dette området lar vente på seg fordi operasjonen i Marjah, som ble sett på som en generalprøve, ikke har fungert godt nok, ifølge Reuters. Foto: REUTERS / Denis Sinyakov / SCANPIXVis mer

«Magesår» forsinker storoffensiven i Kandahar

NATO og USAs planlagte storangrep mot Taliban i Kandahar lar vente på seg fordi generalprøven slo feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATO og USAs planlagte storangrep mot Taliban i Kandahar lar vente på seg fordi generalprøven, vinterens offensiv i Marjah, ikke har gått etter oppskriften.

Marjah-offensiven i Helmand-provinsen i februar var den største siden Afghanistan-krigen startet i 2001 og skulle vare i to-tre uker. Men fremdeles høres skyting i Marjahs gater, og veibombene går av med jevne mellomrom. Før han fikk sparken, omtalte general Stanley McChrystal Marjah som et «blødende magesår».

Den manglende suksessen fra vinterens operasjon er den direkte årsaken til at storoffensiven mot Taliban, i bevegelsens egen hovedstad Kandahar, uteblir og trolig ikke kommer før til høsten, ifølge Reuters.

Vektlegger det sivile Det er ikke bare tidspunktet for Kandahar-offensiven som er endret på grunn av Marjah. Også offensivens fasong blir forandret, mener kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, hovedlærer ved Forsvarets høyskole.

- De har nå sluttet å kalle storoffensiven i Kandahar for en storoffensiv. De har heller ingen militære navn på operasjonen. Den kalles nå «Samarbeid for Kandahar», sier han til NTB.

Det er i tre distrikter utenfor Kandahar by at det militære skytset skal settes inn, ifølge Bøe-Hansen, mens hovedinnsatsen skal rettes mot det sivile.

- Marjah var nok ikke feilslått, men man ønsker å raffinere strategien. Den sivile innsatsen kommer til å være i front, sier kommandørkapteinen.

Petraeus støttes Tirsdag kveld møtte den nye øverstkommanderende for USA og NATO i Afghanistan, general David Petraeus, til høring i Kongressen i Washington.

Forsvarskomiteen i Senatet ga tirsdag kveld full sin støtte til Petraeus, men først seinere i uka blir saken behandlet i plenum i Senatet.

Bøe-Hansen mener Petraeus inntreden ikke vil endre mye militærstrategisk.

- Strategien ligger fast, men Petraeus kan påvirke ved at han har en brilliant evne til å se små mekanismer og endre dem for å få støtte blant lokalbefolkningen.

- Min oppfatning er at de harde kampene vil fortsette, og de kan faktisk bli mer intense i løpet av de kommende månedene. Når vi fjerner fiendens trygge havner og reduserer fiendens handlingsfrihet, vil opprørerne kjempe tilbake, sa Petraeus selv da han svarte for seg i Senatet.

Han varslet også at han vil ta de eksisterende direktivene for kamp opp til fornyet vurdering. Direktivene legger blant annet restriksjoner på flyangrep når soldatene kommer i bakholdsangrep.

- Jeg vil også ha målsettingen om å redusere tap av uskyldige, sivile liv til et absolutt minimum under militæroperasjoner. Men når våre styrker eller våre afghanske partnere er i en vanskelig situasjon, er det vårt moralske imperativ å bruke alt vi har for å sikre at de kommer seg ut av situasjonen, sa Petraeus under kongressutspørringen.

Offensiv i øst Tirsdag skrev Washington Post at amerikanske og afghanske soldater har innledet en ny offensiv mot Taliban i Kunar-provinsen øst i Afghanistan.

Uten forvarsel startet de rundt 700 soldatene søndag jakten på opprørere i Kunar, ved grensen mellom Afghanistan og Pakistan. En amerikansk tjenestemann beskriver offensiven som «en av de mest intense kampene i Afghanistan det siste året» og hevder at 150 talibansympatisører er drept.

Operasjonen i Kunar blir imidlertid liten sammenlignet med Kandahar. Ifølge Financial Times skal rundt 8.000 amerikanske soldater, 3.000 canadiske soldater og 12.000 afghanske soldater og politifolk være med på offensiven.

Trolig blir den ikke iverksatt før i august eller september, når antall utenlandske soldater i Afghanistan er oppe i 150.000. (©NTB)