Magevirus kan ødelegge jula

Svenske viruseksperter regner med at en halv million svensker vil få jula ødelagt av et hissig mavevirus. Epidemien er ikke kommet til Norge - ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en svært hissig utgave av calici-viruset som kan ødelegge jula for en halv million svensker.

Epidemien er svært smittsom, og flere tusen mennesker er allerede rammet av oppkast og diaré. Viruset smitter fra person til person, og det er lite du kan gjøre for å gardere deg mot det.

- Det er vanskelig å beskytte seg. Men det er viktig at de som blir syke holder seg hjemme, hvertfall et par dager etter at de føler seg bra igjen, sier overlege Markku Kuusi ved seksjon for forebyggende infeksjonsmedisin ved Statens institutt for folkehelse til Dagbladet :på nettet.

- Vi tror at viruset også forekommer i Norge, men vi har ikke noen epidemi - ennå, sier Kuusi.

Ved Bærum sykehus skal en pasient ha hatt symptomer på calici-infeksjon, men det er ikke stilt noen endelig diagnose. Ifølge Kuusi er det ikke uvanlig at slike epidemier spres over landegrensene.

Stenger sykehus

I Sverige er over 30 sykehus stengt på grunn av viruset. Særlig helsepersonell er utsatt for sykdommen, mange rekker ikke bli friske før de blir rammet på nytt.

- Det er riktig at det er høy hyppighet blant helsepersonell, og de kan også smitte pasienter, bekrefter Kuusi. Han mener det er viktig med god håndhygiene for å begrense smitteomfanget.

Voldsom

Mage-epidemier er særlig utbredt om vinteren, og årets utgave av calici-viruset er ekstra hissig. 12 til 48 timer etter at du blir smittet begynner du å kaste opp og få diaré.

- Man rammes av kraftig og repeterende oppkast, og diaré. Ofte rammes man så hardt at man ikke en gang rekker fram til toalettet, opplyser sjefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund til Aftonbladet.

Viruset spres først og fremst fra person til person, enten på sykehus, i julehandelen på toaletter og via mat. Vanligvis er man syk i 2-3 dager, og smittebærer i 48 timer etter at man kjenner seg frisk.

- Derfor er det svært viktig at man blir hjemme noen dager selv om man kjenner seg frisk, understreker Markku Kuusi overfor Dagbladet :på nettet.