Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norovirus-påska:

Magevirusalarmen på vidda avblåst. Her er de verste utbruddene - og synderen bak

Folkehelseinstituttet har gransket de verste utbruddene. Synderen? Østers, frosne bær og fransk salat.

BARE PÅSKESTAS: Sandhaug turisthytte, her badet i påskesol torsdag, var en av DNT-hyttene som ble rammet først. Nå er situasjonen under kontroll - langfredag kveld blir det konsert med påskevandrer og artist Daniel Kvammen. Foto: Den Norske Turistforening.
BARE PÅSKESTAS: Sandhaug turisthytte, her badet i påskesol torsdag, var en av DNT-hyttene som ble rammet først. Nå er situasjonen under kontroll - langfredag kveld blir det konsert med påskevandrer og artist Daniel Kvammen. Foto: Den Norske Turistforening. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskeskiløper nummer 47 på Hardangervidda med magesjau og symptomer på norovirus ble hentet ut av Røde Kors fra Rauhellern turisthytte fredag morgen.

Det er eneste rapporterte sykdomstilfelle med behov for isolasjon som er rapportert fra noen av de ti rammede turisthyttene siste døgn.

Den Norske Turistforening håper og tror at dramaet er over toppen og at skifolket kan kose seg med det flotte fjellværet i Sør-Norge.

- Det er en kjempeimponerende innsats personalet på de ti hyttene har gjort i tillegg til alt det andre i årets travleste uke. Og virus-problemene har ikke skremt bort folk fra Hardangervidda. Her ligger besøkstallene på hyttene pr. nå to prosent over fjoråret, sier DNTs kommunikasjonssjef Mette Øines Habberstad til Dagbladet.

25 på hotell

Også i påskekommunen Hol tror kommuneoverlege Geir Kåre Strømmen at det bare er en «hale» av norovirus-utbruddet som står igjen.

25 personer er hittil rapportert til helsemyndighetene med norovirus-lignende symptomer de har oppdaget under oppholdet på hotellet Vestlia Resort.

- Siste døgn er det rapportert fire nye personer med magetrøbbel - to voksne og to barn. Det er ikke mange av 600 gjester, som det nå er på hotellet, sier kommunelege Geir Strømmen i Hol kommune til Dagbladet fredag formiddag.

Ingen andre hoteller på Geilo eller i kommunen forøvrig har hatt problemet.

- Det er ingen indikasjoner på at smitten stammer fra mat eller drikkevann ved hotellet. Og basseng og fellesarealer på hotellet er behandlet med klordioksyd-gass etter mønster fra cruiseskip, sier kommunelegen.

ØSTERS: Havdelikatesse importert fra Frankrike har tidligere utløst norovirus-sjau i Norge. Illustrasjonsfoto: Tore Meek, NTB Scanpix.
ØSTERS: Havdelikatesse importert fra Frankrike har tidligere utløst norovirus-sjau i Norge. Illustrasjonsfoto: Tore Meek, NTB Scanpix. Vis mer

Østers, bær og salat

Folkehelseinstituttets egen oppsummering av kjente og og omfattende problemer med norovirus her i landet de siste årene, viser at smitten har kommet fra østers, fra importerte, frosne og ubehandlede bringebær og fra fransk salat.

Og største spredningsmåte er dråpesmitte mennesker i mellom.

Her er de største utbruddene samlet - der årsaken er blitt grundig sjekket i etterkant:

I FULL BLOMST: et norovirus fotografert av forskere ved Center for Disease and Prevention i Storbritannia. Foto: Press Association/NTB Scanpix.
I FULL BLOMST: et norovirus fotografert av forskere ved Center for Disease and Prevention i Storbritannia. Foto: Press Association/NTB Scanpix. Vis mer

November 2013: 74 syke på konferansesenter i Oslo. Kilde: importerte, frosne og ubehandlede bringebær.

Desember 2012: 41 syke på julebord på hotell i Oslo. Kilde: Østers.

Januar 2010: Først 15 syke i kantine i Nordland, så minst ni utbrudd i flere kystfylker fra Østfold til Møre og Romsdal. Kilde: Grønn lollosalat fra Frankrike.

Februar 2010: 37 syke ved seks forskjellige restauranter i Oslo. Kilde: Østers fra samme produsent i Frankrike.

2009: Over 30 syke på danskebåten fra fem norske orienteringsklubber på tur. Ikke noe galt med mat om bord, smitte trolig medbrakt fra land.

Hoste og berøring

Nærdråpe- og kontaktsmitte er trolig den vanligste smittemåten ved utbrudd i husstander og institusjoner.

- Betyr det at hver og en av oss bærer norovirus som slår ut under gitte forsetninger?

- Nei, smitten kommer fra et sted. De som er syke skiller ut veldig mye virus i avføring og oppkast. Viruset kan så smitte fra person til person via uvaskede hender, via kontakt med forurensede overflater som dørhåndtak og vannkraner og lignende, i tillegg til at det kan smitte gjennom forurensede matvarer eller vann. Det aller viktigste du selv kan gjøre for å unngå å bli smittet av norovirus, er å ha god håndhygiene. Det betyr hyppig håndvask med såpe og rennende vann, spesielt før du lager mat, før du spiser mat og etter du har vært på toalettet, sier veterinær og seniorrådgiver Heidi Lange i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Ikke medisin

Folkehelseinstituttet har her lagt ut utførlige hygieniske råd for å unngå omgangssyke av norovirus, som forskere og legemiddelindustrien ennå ikke har utviklet noen medisin mot.

Akutt kvalme, magesmerter, oppkast, diare og influensaliknende symptomer som feber og muskelsmerter kan vare i tre dager.

Heidi Lange peker på at noroviruset er en av de vanligste årsakene til utbrudd av mage-/tarminfeksjoner i industrialiserte land.

Vintersyke

Norovirus er meget smittsomt og er ofte ansvarlig for utbrudd i institusjoner og steder hvor mennesker samles og bor tett. Utbrudd om bord på cruisebåter og i hoteller er ikke uvanlig.

Inkubasjonstiden, altså før smitten slår ut, er mellom 12 og 48 timer.

Det gamle navnet var winter vomiting disease - vintermagesyke. I Sverige er norovirus mest kjent som Vinterkräksjukan.

Navnet kom av at de fleste utbrudd og sykdomstilfeller skjedde i vintermånedene.

- Hvorfor omgangssyken som regel herjer i vinterhalvåret er usikkert, men generelt overlever virus bedre ved kjølige temperaturer, sier Lange.

Mattilsynet advarer generelt mot at norovirus kan trives i kald mat generelt og østers og frosne, importerte bringebær spesielt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!