Magga urfolkleder

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga (55) ble mandag valgt til leder av FNs permanente forum for urbefolkning i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en historisk dag. Mange av urfolkene har arbeidet hardt i mange år og arbeider fortsatt for å bli anerkjent i sine hjemland. For dem som ikke har anerkjennelse hjemme, er det en enorm hjelp at vi nå har fått denne anerkjennelsen her i FN, sa Ole Henrik Magga etter forumets åpningsmøte.

Omkring 1.000 representanter fra hele verden er denne og neste uke samlet i FNs hovedkvarter i New York for å danne dette første FN-forumet for urfolk, der hundretusener av urfolk for første gang får formell adgang til å legge fram sine synspunkter for verdensorganisasjonen.

Mandatet til den nye organisasjonen blir å fungere som rådgiver for FNs økonomiske og sosiale råd om saker som angår miljø, utdanning, helse og menneskerettigheter.

Åtte av de 16 plassene i forumet er øremerket for medlemmer av urbefolkningsgrupper, mens regjeringer nominerer de øvrige åtte.

FNs visegeneralsekretær Louise Frechette kalte forumet «en merkestein i kampen til tusener av urfolk for å oppnå anerkjennelse av sine rettigheter og sin identitet».

De mellom 300 og 500 millioner medlemmer av store og små urfolksgrupper har mange forskjellige tradisjoner, interesser og holdninger til framtiden. -Men en ting de deler er en historie preget av grusomme urettferdigheter, sa hun.

- Urfolk er blitt drept, torturert og holdt som slaver. De er blitt fratatt sine politiske rettigheter, blant annet stemmeretten. Deres land er blitt fratatt dem gjennom erobring og kolonisering. Selv i dag vokser deres barn opp i fattigdom og dør av underernæring og sykdom, sa Frechette på rådets møte.

Hun la også til at de i mange land ikke har rett til å få undervisning på sitt eget språk, at deres hellige gjenstander blir stjålet og at de rammes av diskriminering og intoleranse.

(Nils Myklebost, NTB)

Bildetekst(er):

Ole Henrik Magga taler i FN-hovedkvarteret i New York mens FNs høykommissær for menneskerettigheter Mary Robinson lytter til urbefolkningens nye leder. (Foto: AP/SCANPIX) (Breddebilde)