- Magi er farlig. Det er derfor Jehova hater det. Vil du virkelig leke med noe Jehova hater?

Eksmedlem Bo Juel Jen­sen advarer sterkt mot «gro­tesk og livs­far­lig» Jehovas vitner-barnefilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jehovas vitner går nå nye veier for å opplyse og rettlede sine medlemmer. I animasjonsfilmen «Hvor­for det er bra å være ly­dig?» tar en mor fra sønnen sin en ny trollmannleke fordi «Jehova hater den». Det melder Hamar Arbeiderblad.

 «Er den leken magisk? Hvem li­ker magi? Je­ho­va el­ler Sa­tan?», spør moren i filmen, som ble lansert da 6622 medlemmer deltok på samling i Vikingskipet på Hamar i helga.

«Satan», svarer sønnen raskt.

Trollmannsfiguren, av typen «Sparlock the War­rior Wizard», og magi er ondskap fra Satan, forklarer så moren.

<strong>ADVARER:</strong> Bo Juel Jen­sen vokste selv opp i en Jehovas vitner-familie før han kuttet kontakten til sekten som 23-åring. Han reagerer sterkt på filmen han mener er ment for å hjernevaske barn. Foto: Privat
ADVARER: Bo Juel Jen­sen vokste selv opp i en Jehovas vitner-familie før han kuttet kontakten til sekten som 23-åring. Han reagerer sterkt på filmen han mener er ment for å hjernevaske barn. Foto: Privat Vis mer

«Magi er farlig. Det er derfor Jehova hater det. Vil du virkelig leke med noe Jehova hater?», spør hun så.

«Jeg vil ikke gjøre Jehova lei seg», svarer gutten. 

Deretter går de to og kaster leken i søpla.

- Usmakelig Tidligere Jehovas vitne-medlem, Bo Juel Jen­sen, har siden han meldte seg ut av foreningen som 23-åring tatt stor avstand. Han vokste opp i en tredjegenerasjons Jehovas vitner-familie, og hadde en oppvekst han tidligere har beskrevet som et «terrorregime». 

- Når en sekt utgir en animert film som er ment for å hjernevaske barn fra to til fem år må man sette foten ned. Det­te er ikke bar­ne­opp­dra­gel­se, men hjer­ne­vask. Det­te er ky­nisk og ma­ni­pu­le­ren­de tan­ke­kon­troll, sier Jensen til Dagbladet.

<strong>BLIR KASTET:</strong>  Gutten og moren kaster trollmannsleken i søpla. Foto: Skjermdump fra filmen
BLIR KASTET: Gutten og moren kaster trollmannsleken i søpla. Foto: Skjermdump fra filmen Vis mer

Han møtte selv opp i Vikingskipet i helga for å få tak i videoen, som han trodde var laget for å sverte organisasjonen da han først så den for to måneder siden.

- Det er ingen barn som skal være redde for å leke med en plastikkleke laget i Kina. Men Jehovas vitner forstår ikke at dette er kontroversielt. I videoen fremstilles Adam og Eva som zom­bi­er, som ble straffet for å være ulydige. Ifølge Bibelen må kvinner føde i smerte på grunn av dette, og Guds straff skal skrem­me bar­na.

Også generalsekretær i Humanetisk forbund, Kristin Mile, synes lite om en video rettet mot barn.

- Jeg synes dette er ganske usmakelig. Religioner og livssamfunn burde holde seg langt unna barn, de skal få lov til å tenke selv, sier Mile til Dagbladet.

<strong>- UNØDVENDIG:</strong> Generalsekretær i Humanetisk forbund, Kristin Mile, synes lite om en video rettet mot barn. Foto: Humanetisk forbund
- UNØDVENDIG: Generalsekretær i Humanetisk forbund, Kristin Mile, synes lite om en video rettet mot barn. Foto: Humanetisk forbund Vis mer

Hun sier hun er skeptisk til filmen fordi den raskt blir tilgjengelig for alle barn på nettet.

- Dette kunne de spart seg for, slik ting får heller være en del av familielivet. Men jeg tror de fleste barn vil spørre foreldrene sine og sannsynligvis deler veldig få disse synspunktene.  

Følger bare Bibelen Presseansvarlig  i Jehovas vitner, Øystein Gaathaug, forteller at de fra før har bøker som «forteller foreldre skal hjelpe barna til å bli velfungerende voksne mennesker», og at filmen er en forlengelse av dette.

- Jeg er enig i at barn må tenke sjøl, det er viktig. Derfor praktiserer vi heller ikke barnedåp, men voksendåp, sier han til Dagbladet.

- Vi har valgt å følge Bibelen, og anbefaler ikke barna våre å leke med slike leker. Men det er selvsagt opp til hver enkelt familie å vurdere hvordan de gjør dette hjemme hos seg.

<strong>NY LEKE:</strong>  I løpet av filmen går gutten fra å være glad for sin nye leke, til å ikke ville ha den, for å ikke gjøre Satan glad. Foto: Skjermdump fra filmen
NY LEKE: I løpet av filmen går gutten fra å være glad for sin nye leke, til å ikke ville ha den, for å ikke gjøre Satan glad. Foto: Skjermdump fra filmen Vis mer

Gaathaug sier han har forståelse for hvordan kritikerne tenker når de advarer mot filmen og kaller den «hjernevask av barn».

- Jeg har forståelse for at noen mener at det å leke med en trollmannsfigur kan ses på som en bagatell, men ikke forståelse for at de kaller det «hjernevask».

Trolldomskunst farlig Pressetalsmannen sier de er for leker, men at de «prøver å følge Bibelens veiledning rundt alle forhold i livet». Videoen er en overraskelse til medlemmer på r og vil først bli lansert på trossamfunnets nettsider 1. januar neste år.

- Ifølge Bibelen skal man ikke befatte seg med trolldomskunst, spådommer og overnaturlige ting, her er Bibelen veldig klar.

Gaathaug har ingen formening om tidligere medlemmer som snakker negativt om Jehovas vitner. Videoen lanseres på områdestevnene til Jehovas vitner som arrangeres verden over i hele 2012, og vil først bli lansert på trossamfunnets nettsider 1. januar neste år.

<strong>ULYDIGE:</strong>  Eva og Adam blir i filmen nærmest framstilt som zombier etter at de var ulydige mot gud, mener eksmedlem Bo Juel Jen­sen. Foto: Skjermdump fra filmen
ULYDIGE: Eva og Adam blir i filmen nærmest framstilt som zombier etter at de var ulydige mot gud, mener eksmedlem Bo Juel Jen­sen. Foto: Skjermdump fra filmen Vis mer

- Alle våre møter og stevner er åpne for alle. Så får de som kommer og lytter til programmet gjøre seg opp en mening om det de hører og ser på egen hånd.

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Torkel Gjedrem, forklarer at markedsføring som er religiøs, og ikke kommersiell, er noe de ikke legger seg borti.

I juni i år rettet fylkesmannen i Aust-Agder sterk kritikk mot en lege ved Sørlandets sykehus fordi legen foretok en blodoverføring på en kvinne som fikk komplikasjoner ved en fødsel, og som på forhånd hadde sagt at hun ikke ønsket blodoverføring.

Kommentarfeltet er stengt på grunn av hets.

<strong>GALT:</strong>  Gutten i filmen blir påminnet Adam og Eva, som gjorde noe som fikk Satan til å bli glad, og Jehova til å blir lei seg. Foto: Skjermdump fra filmen
GALT: Gutten i filmen blir påminnet Adam og Eva, som gjorde noe som fikk Satan til å bli glad, og Jehova til å blir lei seg. Foto: Skjermdump fra filmen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer