Magisk dans

«Gorri-Gorri»? Jo da-jo da! Urpremieren i går på koreografen Jo Strømgrens siste verk viste til fulle danseteatrets helt unike magiske uttrykkskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Når det vel å merke utnyttes med så mye overrumplende fantasi, teknisk perfeksjonisme og blikk og gehør som her.

Strømgren og co.s historie om bittelille Gorri-Gorris vei ut i verden fra han fødes i det iskalde menneskelaboratoriet overvåket av vitenskapelige yppersteprester, er blitt en fantastisk fabel. Skremmende, rørende, hylende morsom, og hele tida nesten uhyggelig avslørende.

Det varer nok ikke lenge før Gorri-Gorri blir alles yndling, for dette er en publikumstreffer mer enn på høyde med Strømgrens verdensberømte fotballett. Koreografen Jo Strømgrens internasjonale slagkraft kan snart sammenliknes med dramatikeren Jon Fosses, og det er all grunn til å gratulere Riksteatret med enda en ny norsk danseforestilling av toppkvalitet.

Nå er selvfølgelig ikke Strømgren alene om denne forestillingen. Hvis noe kan kalles totalteater, må det være dette. Stephan Østensens scenografi, kostymer, dokker og masker er grotesk fantastiske, og musikken (Lars Årdal og Strømgren) er en egen levende organisme som utfolder seg over, under og imellom figurenes lek på scenen. Hele tida nitid påpasset av lydansvarlig Ken Theodorsen.

Artistene denne gangen er de tre danserne Jonas Digerud, Jan Ivar Lund og Kyrre Texnæs. Alle har de en dynamisk uttrykkskraft svært mange andre scenekunstnere kan misunne, og de har en teknikk og et stort og lynraskt reaksjonsregister som det er en fryd å forføres av.

De andre tre som ubønnhørlig leder den vergeløse Gorri-Gorri igjennom i oppdragelsens torturkammer, er dokke-spillerne Paal Viken Bakke, Christine Stoesen og Anne Stray. Bevegelseskunstnere av rang de rg, med en overrump-lende situasjonsbevissthet som bergtar fullstendig. Andreas Engsvis gir stemme til Gorri, den glemmer du ikke. «Gorri-Gorri» har du aldri sett maken til, det vil si, det gjør vi nettopp hver dag uten å oppdage det. Løp av sted!