Magisk medisinkule

Den er blitt kalt «medisinens magiske kule», men har fått betegnelsen polypillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den er billig å produsere og kan ifølge forskerne redusere risiko for hjertelidelser med 62 prosent og slag med 48 prosent. Pillen er en enkel cocktail av kjente medisiner, og er satt sammen av forskere fra McMaster University i Canada, og St. Johns Medical College i India, og forskningsresultatene er publisert i The Lancet.

Men selv om pillen anses for sikker med ingredienser som er grundig utprøvd og brukt gjennom mange år er det foreløpig ingen av de store medisinprodusentene i Vesten som har vært interessert i å produsere polypillen. Det kan skyldes at «de store» mener at det ikke er store penger å tjene på pillen. Pillene som er brukt i forskningsprosjektet er produsert av det indiske farmasiselskapet Cadila Pharma, som også har finansiert forskningsopplegget. De fem medisinene pillen består av er billige, har vært i bruk i flere tiår, og patentrettighetene er gått ut på dato. Det er aspirin, som kan hindre blodpropp, statiner som reduserer kolesterolet, tre blodtrykksenkere, urindrivere, og betablokker for å regulere hjerterytmen.

Britiske leger sier allerede at hvis pillen er så effektiv som forskningen tyder på, så burde pillen i framtida gis til alle menn over 50 år og alle kvinner over 60 år. Noen leger stiller imidlertid spørsmålstegn ved å gi slike piller mot livsstilssykdommer som røyking, dårlig kosthold, fedme, høyt alkoholforbruk og et stillesittende liv i stedet for å fokusere på sunt kosthold og trening som beviselig senker blodtrykket, og gir mange andre gode helseeffekter.

Det blir imidlertid påpekt at strategien med å identifisere, og behandle, personer med høy risiko ikke fungerer bra nok fordi en tredel av dem som får hjerteproblemer ikke har registrerte risikofaktorer som høyt blodtrykk, røyking, fedme osv., og en tredel av dem som ikke hadde risikosymptomer dør. Ved å gi pillen til alle eliminerer man problemet med å identifisere dem som har høy risiko for å få en hjertesykdom.

I forbindelse med offentliggjøringen av forskningsresultatene i Lancet skriver Dr. Christopher P. Cannon i magasinet:

«Studien gir håp om at man, samtidig med andre tiltak for å bedre folks diett og fysiske aktivitet, vil polypillen en dag betydelig redusere byrden av kardiovaskulær sykdom i verden». Han advarer imidlertid mot at en mulig konsekvens å omfattende bruk av slike piller kan bli at mange ville droppe fokus på kosthold og trening.

I Norge dør det hvert år mellom 10 000 og 12 000 mennesker av hjertesykdom eller karsykdommer i hjernen. Hvis resultatene fra forskningen på polypillen holder stikk vil det kunne berge livet på flere tusen mennesker hvert år. På verdensbasis kan det være snakk om titalls millioner liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer