Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magisk øyeblikk

Ved å gjenvelge Lula har brasilianerne stemt for å virkeliggjøre den latinamerikanske drømmen, håpet om økonomisk utvikling og sosial utjevning samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HISTORISK er ordet. President Luiz Inácio da Silva er gjenvalgt for fire nye år i Planalto, presidentpalasset i Brasília, med 58 294 228 stemmer, 60,83 prosent av de avgitte. Det er det høyeste stemmetallet i Brasils historie, høyere enn da han ble valgt i 2002. Bare Fernando Henrique Cardoso (1995 - 2002) har før ham har fått velgernes tillit to ganger.Og utgangspunktet er lovende. «Lula», som kjælenavnet lyder, har fått historiens klareste fullmakter fra velgerne til å gjennomføre sitt politiske livsverk, skape bærekraftig økonomisk utvikling og samtidig utjamne de sosiale klasseskillene. Utfordringene er med andre ord store. Følgene for Brasil, ja for hele Latin-Amerika, kan bli varige samfunnsendringer som har vært en latinamerikansk drøm i århundrer.

MED SEIEREN i hånd forsikret Lula at demokratiet i Brasil lever i «et magisk øyeblikk». Fra å være et «land i utvikling» skal Brasil ta steget inn blant de utviklede land, slo han fast.- Vi er trøtte av å være et land i utvikling. Vi vil vokse. Grunnlaget er lagt og nå må vi jobbe, sa han til sine tilhengere i São Paulo, kjempebyen skapt av kapital og arbeid, der han fikk sin politiske oppdragelse.Lula vil med andre ord bryte det brasilianske ordtaket: «Brasil har ei stor framtid, og dét vil landet alltid ha.»Brasil, som andre land i Latin-Amerika, har opplevd tidvis økonomisk vekst, men betalt med økende klasseskiller og nedsylting i gjeld. Militære kupp har avløst ustøe demokratier, lånte penger har forsvunnet i vanstyre og grådige, korrupte herskeres lommer. Men nå ser vi, i store og viktige land som Brasil, Chile og Argentina, rotfestede demokratier, økonomisk vekst og reformvennlige regjeringer som vil gjøre noe troverdig med fattigdom og klasseskiller.Lula vant valget i stor grad takket være hans hjelp til de aller fattigste. Bolsa Familia - Familieposen - er en stønad på 320 kroner måneden som kommer 11 millioner familier eller 44 millioner mennesker til gode dersom de holder barna på skolen og får dem vaksinert. Familieposen lindrer nød, men å utrydde fattigdommen krever andre og langsiktige tiltak. De fattige skal også de neste fire år ha høyeste prioritet.- De fattige skal ha forrang i vår regjering. De fattigste landsdelene skal få enda mer oppmerksomhet, for vi ønsker å utjamne Brasil, lovte han valgkvelden.

POLITISK REFORM kommer først på dagsorden når Lula gjeninnsettes 1. januar. Om Lula vant med et valgskred både i 2002 og i år så har hans folk i Arbeidernes Parti (PT) langt fra noe flertall i Kongressen. Og i Kongressen er partiene, med unntak av PT, gjerne så splittet og atomisert at å skape et parlamentarisk flertall for en politikk ender i uendelige hestehandler, korrupsjon og handlingslammelse.Lula har varslet at han er rede til å snakke med alle partiene nå. Og hans eget PT skal få en mindre framtredende plass i hans regjering enn før, for å sikre et bredere flertall for å gjennomføre de reformene som kommer. Han har gjort det klart for sine rådgivere at han ikke vil snakke med noen, verken i eget eller andre partier, som er flekket av korrupsjon.I PT, som lenge hadde enerett på etikk og moral i Brasil, er er hele ledelsen avsatt under Lulas første fire år. Dette partiet, kanskje Latin-Amerikas første og eneste «europeiske» masseparti, må gjenoppbygges og spre seg utover landet fra sitt arnested rundt São Paulo. Noen må kunne overta når Lula slipper tømmene om fire år.

UTDANNINGSVESENET bidrar sterkt til klasseskillene. Offentlige skoler er gratis og elendige. Rike ungdommer fra private skoler kommer derfor lettest inn på de offentlige universitetene, som er svært bra og gratis, men nesten stengt for de fattige.Offentlige og private helsetjenester tilhører ikke samme verden. En offentlig barnelege får under to kroner å bruke på hvert barn.På landsbygda er det den skjeve fordelinga av jord som skaper fattigdom. Trass i sine løfter har ikke Lula tatt ordentlig tak i dette ennå. De jordløse er utålmodige. Men en jordreform vil ta tid.Lula har satt tæring etter næring i den økonomiske politikken og fått orden på statskassa. Men veksten er lav. Høyere vekst ville skape arbeidsplasser og være det beste botemidlet mot fattigdom. Med et godt grunnlag fra sine fire første år kan Lula nå tillate en litt mindre stram politikk.Klarer Lula dette, eller en del av det, har han varig endret Brasil og skapt et forbilde for hele Latin-Amerika.