Magiske anmeldelser

Filmanmelderne skryter den nye Harry Potter-filmen opp i skyene. Les hva de skriver, og se klipp fra filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tredje Harry Potter-historien er et veiskille i serien. Den 13 år gamle trollmannen har begynt å få mørkere tanker, blir raskere irritert og det er i Harry Potter og fangen fra Azkaban historien først begynner å bli spille på et bredere spekter av følelser.

Mens de to første bøkene og filmene i hovedsak var koselige barnefortellinger som også voksne falt pladask for, begynner den magiske verdenen nå å bli dystrere og kanskje litt for skummel for de yngste Potter-tilhengerne.

Men det er også andre endringer i den tredje filmen. Alfonso Cuaron, som er mest kjent for å ha regissert «Y Tu Mama Tambien», har satt seg i regissørstolen etter Chris Columbus.

I tillegg har Michael Gambon steppet inn som professor Humlesnurr, etter at Richard Harris gikk bort.

Mer selvsikre

Filmkritikerne tror likevel den tredje filmen om Harry Potter kommer til å slå bedre an enn de to forgjengerne, som begge var supersuksesser.

- David Thewlis spiller den nye læreren i forsvar mot svartekunster, som hjelper Harry å møte frykten sin. Emma Thompson er en scenetyv med sin tolkning av professor i clairvoyance, Rakel Rummelfiold. Og Gary Oldmann går inn i rollen som den mystiske Sirius Svaart med stort hjerte og sympati, skriver nyhetsbyrået AP i sin anmeldelse.

De gir filmen 3,5 av 4 stjerner.

- Men viktigst av alt, Daniel Radcliffe og de andre unge skuespillerne er mer selvsikre enn noen gang.

Så godt som alle anmelderne er enige om at filmen er langt bedre enn både Mysteriekammeret og De vises stein.

- Harry Potter og fangen fra Azkaban er alt de to forgjengerne ikke var: Kompleks, skremmende og nyansert, skriver Washington Post.

- Den er ikke perfekt, eller i nærheten av det, men den leverer løftene fra Rowlings bøker i langt større grad. Det er en Potterfilm med huggtenner.

Skremmende

USA Today er godt fornøyd med at Cuaron har laget en film der effektene kommer i andre rekke, etter karakterene og historien, og New York Times sparer heller ikke på skrytet.

- Dette er helt klart den mest interessante av de tre filmene om Harry Potter, delvis fordi dette er den første som føles som en film, framfor en konstruert bokopplesning med spesialeffekter. Trollmannsverdenen føles øyeblikkelig mer skremmende, mer fortryllende og mer ekte.

Ikke komplett

MTV synes også filmen er langt bedre enn de to første.

- De to første filmene var trofaste gjengivelser av bøkene. Kanskje Harry Potter trengte et spark i rumpa. I fangen fra Azkaban, er det i hvert fall helt klart at han får det.

Den eneste storavisa som har gitt filmen noe som likner en lunken velkomst, er Los Angeles Times.

- Dette er ikke en komplett film. Men vi ville vært dumme hvis vi ikke var takknemlige, skriver de.

Harry Potter og fangen fra Azkaban har norsk premiere 11. juni.

spillet.

Kilder: AP, Washington Post, AFP, New York Times, USA Today, Los Angeles Times, MTV