Magne Havnå (40) omkom i båtulykke

Det var den tidligere verdensmesteren i boksing, Magne Havnå, som omkom i ei båtulykke utenfor Risør natt til lørdag. Kona (38) overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tragiske ulykken skjedde utenfor Risør i Aust-Agder i morgentimene på lørdag. Folk på land våknet like etter klokka fire av rop og motorlyder fra sjøen, og så en 17 fot lang Yamarin fritidsbåt med 75 hestekrefter som kjørte ukontrollert i ring ute på fjorden.

Fra land kunne de skjelne en skikkelse som hang tilsynelatende livløs over rekka på båten. Dette skulle seinere vise seg å være Magne Havnås 38 år gamle kone.

Stanset båten

Politiet ble varslet, men det var tydelig at personen i båten trengte hjelp umiddelbart. De som først hadde hørt ropene, vekket derfor innehaverne av campingplassen Sørlandet Feriesenter, ekteparet Mads Henrik (40) og Heidi Sandnes (37).

- Vi våknet av at naboene våre ringte. De hadde ikke båt på vannet, så kona mi og jeg dro ut i en av utleiebåtene våre, sier Mads Henrik Sandnes til Dagbladet.no.

- Vi så at båten gikk i ring, og at en kvinne hang halvveis utenfor, med beinet hengende fast i noe tauverk. Vi måtte kjøre inn i sida på båten for å stanse den. Etterpå kunne jeg gå over i den andre båten, mens kona mi holdt de to båtene inntil.

Mads Henrik Sandnes fikk den forkomne og nær bevisstløse kvinnen over i sin egen båt. Han anslår at det kan ha gått omtrent ti minutter fra ulykken skjedde, til de fikk reddet Havnås kone.

Ifølge Sandnes hadde Havnås båt truffet fjellveggen flere ganger mens den gikk i ring. Kvinnen var tilsynelatende livløs, men uten synlige skader.

- Hun virket livløs, men da vi tok i henne og snakket til henne, så vi at det var liv. Hun forsøkte å si noe, men fikk det ikke til.

Funnet omkommet

Ekteparet Sandnes så ikke noen andre mennesker i området, og kjørte tilbake til land med Havnås kone. Politi og ambulanse ankom stedet like etter, og hun ble fraktet til Sørlandet sykehus i Arendal. I ettermiddag uttaler sykehuset at hun ikke er alvorlig skadd, og at tilstanden hennes er stabil.

- Før det klarte hun å fortelle politiet at hun hadde vært sammen med sin ektemann i båten, sa operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder politidistrikt til Dagbladet.no i natt.

Mads Henrik og Heidi Sandnes dro umiddelbart ut igjen i småbåten sin, for å leite etter mannen. Magne Havnå ble funnet livløs i sjøen like etter klokka fem i dag tidlig.

- Vi fant ham livløs noen hundre meter fra land, ikke langt fra der vi stanset båten. Da var han allerede omkommet, sier Mads Henrik Sandnes til Dagbladet.no.

Havnå ble forsøkt gjenopplivet, men uten resultater.

Undersøker ulykken

Det var svak vind og gode forhold i Risør-området da ulykken skjedde.

Politiet har foreløpig ingen forklaring på hva som kan ha hendt i båten, og undersøker nå ulykken.

Det ble sendt ut luftambulanse, redningsbåt og redningshelikopter til stedet for å sjekke om det kunne ha vært flere om bord i båten, men det ble raskt klart at ekteparet hadde vært alene.

I morgentimene i dag ble ulykkesbåten, som eies av Havnås svoger, brakt til land ved Sørlandet Feriesenter. Der ble den undersøkt av politiets teknikere.

- Det er for tidlig å si om det ble funnet noen feil på båten, sier Agder-politiet til Dagbladet.no.

I sorg

Boksepromotor og tidligere proffbokser Steffen Tangstad mottok budskapet om Havnås død med sorg.

- Han var en ung mann, og mine tanker går først og fremst til hans pårørende, sier Tangstad til NTB.

- Magne var alltid blid og imøtekommende, legger han til.

Proffbokser

Magne Havnå kom fra Hope ved Risør. Han gjennomførte sin første kamp som 15-åring, og ble tre ganger norgesmester i boksing.

I 1986 ble han profesjonell bokser, og samme år fikk han en femteplass i VM. Til sammen bokset Magne Havnå 22 profesjonelle kamper, og vant 19 av disse.

Havnå nådde sitt høydepunkt i karrieren da han ble WBO-verdensmester i cruiservekt 17. mai i 1990, etter å ha slått Richard Pultz knockout i 5. runde. Cruiservekt er en vektklasse mellom lett tungvekt og tungvekt.

Havnå forsvarte tittelen to ganger, men ga i 1992 avkall på den. Han bokset tre kamper i tungvekt før han la boksehanskene på hylla i 1993.

OMKOM: Den tidligere proffbokseren Magne Havnå (40) døde etter en båtulykke i Risør.
ULYKKESSTEDET: Magne Havnå omkom i dette fjordområdet utenfor Sørlandet Feriesenter i Risør.
REDNINGSMANN: Mads Henrik Sandnes og kona Heidi reddet livet til Havnås kone i morgentimene i dag. Litt seinere fant de Magne Havnå omkommet i sjøen.